İngiltere'de hükümet ekonomik teşvik paketini açıkladı

İngiltere Maliye Bakanı Sunak, koronadan hasar gören ekonomiyi desteklemek için yeni tedbirler açıkladı

İngiltere'de hükümet ekonomik teşvik paketini açıkladı
İngiltere'de hükümet ekonomik teşvik paketini açıkladı
GİRİŞ 08.07.2020 16:22 GÜNCELLEME 08.07.2020 16:22

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, istihdamı korumak ve korona virüsten hasar gören İngiltere ekonomisine can suyu vermek için ne gerekiyorsa yapacağı sözünü verdi. Bakan Sunak'ın açıkladığı destekler konut alımlarında ve dışarıda yemek yemede vergi indirimlerini ve çalışanlarını işten çıkarmayan işverenlere yeni bonusları içeriyor.

Sunak, Çarşamba günü Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, sonbaharda bir bütçe ve harcama gözden geçirmesi dahilinde olmasını istediği bir teşvik paketini açıklarken, "Yoğun ekonomik güçlüklerle karşı karşıyayız" dedi ve "Sadece iki ayda, ekonomimiz önceki 18 yılda elde ettiği büyüme miktarına eş yüzde 25 daraldı" şeklinde görüş bildirdi.

Sunak, siyasi ideolojileri ne olursa olsun çalışanları ile kader birliği yapan şirketlerin yanında durma sözü verdi.

Bakan Sunak, ücretsiz izne yolladıkları çalışanları tekrar işe alan ve bu çalışanlarının işlerini Ocak sonuna kadar koruyan işletmeler için yeni bir program açıkladı. İşletmeler ücretsiz izinden dönen her çalışanı için 1,000 sterlin (1,256 dolar) bonus alacak ve bu politika hükümete 9 milyar sterlinlik (11.3 milyar dolar) bir maliyet getirecek.

Maliye Bakanı Sunak, yeni canlandırma paketinde pandemi döneminde hükümetin hazırladığı ücretli izin programından ekim sonuna kadar kademeli olarak azaltacağını söyledi.

30 milyar sterlinlik paketteki maddeler şu şekilde:

500,000 sterline kadarki emlak alımları için damga vergisi eşiği gelecek yıl 31 Mart!a kadar yükseltildi. Yetkililer böylelikle konut alan 10 kişiden dokuzunun damga vergisi ödemeyecek.

Restoranlar, oteller ve benzer işletmeler için satış vergisi altı aylık süre için yüzde 20'den yüzde 5'e düşürüldü.

Ücretsiz izinden dönen işçiler için işverenlere toplam 9 milyar sterlinlik bonus ödenecek.

Ağustos ayında tüm ülkede restoranlarda indirimli yemek sözü.