Piyasalar haftaya sert yükselişlerle başladı

Küresel piyasalar, haftaya Asya borsalarında yaşanan sert yükselişlerle başlangıç yaptı. Çin ve Hong Kong borsalarındaki yükselişler yüzde 4'ü geçerken; MSCI Asya Pasifik endeksi 4 ayın zirvesine yükseldi.

Piyasalar haftaya sert yükselişlerle başladı
Piyasalar haftaya sert yükselişlerle başladı
GİRİŞ 06.07.2020 08:52 GÜNCELLEME 06.07.2020 08:52

ABD'de yaşanan yükselişlerin etkilediği Asya piyasaları, son 4 ayın en yükseğindeki seyrini sürdürüyor. Haftanın başlangıcında Çin ve Hong Kong borsalarında yaşanan artışlar yüzde 4'leri geçerken Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1'in üzerinde artarak şubat ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi.

 

 

ABD başta olmak üzere Amerika kıtasında her gün rekor kıran koronavirüs vakalarına rağmen piyasalardaki yüksek likidite ve teşvik paketleri risk iştahındaki artışı destekliyor. ABD vadelileri ise yüzde 1,5'ları bulan artılar göze çarpıyor.   

Dolar/TL 13 gündür 6,85

 

 

Haftanın açılışında dolar/TL kuru, üst üste 13. güne de 6,85'ten başlarken euro/TL 7,74'ün hemen üzerinde değerleniyor. Yurt içinde Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri takip edilecek.

ABD'de rekor vaka sayıları

Temmuz ayının ilk dört gününde ABD'nin 15 eyaletinde yeni koronavirüs vakaları rekor
düzeyde arttı. Virüs ABD'de 3 milyon kişiye bulaşırken, Reuters hesaplamalarına göre 130 bin
kişinin ölümüne yol açtı. Analistler ekonominin tekrar açılmasından nüfusun yüzde 40'ının
yararlanamadığını ifade ediyorlar.

Petrol fiyatlarında karışık seyir 

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yeni haftanın ilk gününde karışık bir seyir izliyor. Arzın daralmasının desteği ile Brent petrolünde fiyat yükselirken, ABD'de koronavirüs vakalarının hızla artmaya devam etmesi Batı Teksas petrolünde fiyatın düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı şu sıralarda cuma gününe göre, 25 cent artışla 43,05 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD tipi ham petrol ise 40,20 dolar seviyesine kadar düşüşün ardından önceki kapanışına göre 17 cent kayıpla 40,48 dolar seviyesinde.