Türk halkına destek çıkmışlardı: Ülkede ekonomi çöktü! Türkiye'den yardım beklentisi

Zor zamanlarda Türkiye ve Türk halkına desteğini belirten Lübnan'da ekonomik kriz zirve yaptı. Ülkede 1 Amerikan Doları 1500 Lübnan Pound'una denk gelirken, ekmek başta olmak üzere çoğu ürüne fahiş zamlar yapıldı. Bu duruma dikkat çeken gazeteci Turan Kışlakçı, Lübnan halkının yalnız bırakılmamasını gerektiğini söyleyerek, "Ticaret Bakanlığı'na önerim, ürettiğimiz ürünleri Lübnan halkına vergisiz sunalım" dedi.

GİRİŞ 04.07.2020 15:03 GÜNCELLEME 06.07.2020 05:44
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

Haber7 / Detay Haber

 

Lübnan bir yandan ekonomik krizle bir yandan da yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor.

EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZ

 

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

PARA BİRİMİ YÜZDE 80 DEĞER KAYBETTİ

Lübnan zor günler geçirirken, ülkenin para birimi Lübnan Pound'u ekim ayından beri yüzde 80 değer kaybetti. Aynı süreçte gıda fiyatları ise yaklaşık yüzde 56 yükseldi.

1 ABD doları 1500 Lübnan Pound'una denk geliyor. Karaborsada ise dolar 8000 Lübnan Pound'una kadar çıkıyor.

Lüban Pound'u ABD doları karşısında eriyor.

EKMEĞE BÜYÜK ZAM

Krizin artmasıyla gıda ürünlerine de zamlar gelmeye devam ediyor. Sadece 1 haftada ekmek fiyatlarına yüzde 33 zam geldi. Ülkede ilaç ve benzin fiyatlarının da yüksek oranda zamlanmasından endişe ediliyor.

LÜBNAN HALKI HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALDI

Türkiye'nin yaşandığı zorluklarda her zaman desteğini belli eden Lübnan halkı, başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere çoğu meselede tavrını Türkiye'de yana koydu. Buna son örnek ise, Ermeni sunucunun Türkiye'ye karşı sarf ettiği küstah sözlere oldu. Lübnan'da Ermeni sunucu Neshan der Haroutian'ın Türkiye'ye hakaret ettiği programın yayınlandığı NewTV protesto edilmiş, başkent Beyrut ve Trablusşam'da toplanan kalabalıklar Türk bayrağı taşıyarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atmıştı. Lübnan halkı adı geçen sunucunun Türkiye'den özür dilemesini istemişti.

KIŞLAKÇI: ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİ LÜBNAN HALKINA VERGİSİZ SUNALIM

Bölgeyi iyi tanıyan gazetecilerden Turan Kışlakçı, sosyal medya hesabından bu duruma dikkat çekerek bir paylaşımda bulundu. Ticaret Bakanlığına seslenen Kışlakçı, "Lübnan ekonomisinde büyük çöküş... 1 dolar 8.000 liraya ulaştı... Resmi olarak 1,500 fakat karaborsada uçtu. Ticaret Bakanlığı'na önerim, ürettiğimiz ürünleri Lübnan halkına vergisiz sunmalıyız... Yeni ticari anlaşmalara imza atmalıyız... Lübnan halkını yalnız bırakmamalı... Mühim" ifadelerini kullandı.

Konu ile alakalı yeni mesajlarda yayımlayan Kışlakçı, "Lübnan gibi Ürdün ve Irak ekonomisi de büyük çöküşün eşiğinde... Buralarda iç savaşlar yaşanmadan siyasi girişimlerde bulunmalı... Çünkü bu ateş topu her yeri sarabilir... Ruslar, Suriye ve Lübnan'dan paralarını çalıyor... Amerika Lübnan'ı tehdit ediyor: "Ya Hizbullah ya da zenginlik" dedi. Açıklamalarına devam eden Kışlakçı, "Lübnan yeni bir iç savaşa sürükleniyor... ABD, Fransa ve Rusya gibi güçler bir yanda çatışırken BAE ve Suudi Arabistan el altından İran ve Hizbullah ile çatışıyor... İlginç olan bu devletlerin hepsi Lübnan'da destek verdikleri medya üzerinden Türkiye'yi suçluyor... Oyunu görmeli" diye yazdı.

KAYNAK: HABER7 / DETAY
YORUMLAR 125
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada 1 tane ülke var sanırım oda Türkiye. Hacı heryere bu zavallı mı yetişecek. Kriz var korona bilmem ney 3 cephede savaşıyorsun buda ağır maliyet maalesef durumlar belli.
    Cevapla
  • YETER 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam hoş ,iyilik güzellik her arap ülkesine yardım edelim de . La çevremde ki herkesin işi bozulmuş , bir sürü kişi tanıyorum aylar yıllar oldu işsiz geziyor . Verginin vergisinin vergisini ödüyoruz . Her şeyde yüksek vergiler veriyoruz . Sadece otomobil de bile teneke arabalara devletin uyguladığı çifte ve aşırı vergiden dolayı ev parası ödüyoruz ,gıda da aynı ,benzinde yüksek vergili . Bu adam da çıkmış vergisiz gönderelim . Bize vergiyi düşür kardeş toparlanamıyoruz .Siyaset yapmıyorum ,durum bu
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce Türkiye ve Lübnan arasında savunma da dahil antlaşmalar yapılmalı ülke yönetimleri arasında ticaret anlaşmaları yapılıp fazla üretilen ürünlerin çoğunu gönderilmeli Lübnan sınır komşumuz ve bir çok Lübnan doğumlu insanımız vardır ülkemizde hala aileleri orada oturur bazılarının yanlızca ekonomik olarak değil savunma olarak ta değerlidir ülkemiz için Lübnan birilerinin Bop projesinin parçasıdır aynı zamanda
    Cevapla
  • ALP ARSLAN 3 yıl önce Şikayet Et
    SEYYAR EKMEK FIRINLARIMIZ "KIZILAY VE BÜYÜKŞEHİRLERİN" Tırlar hemen gitsinler şartsız olarak EKMEK GİBİSİ YOK...
    Cevapla
  • Gazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Lübnan türk parçasına dönsün
    Cevapla
  • Mavi Vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ve osmanlıya düşmanca tavırlar sergileyen Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman istifa etsin , ve Ermeni Diasporası Lübnandan sınırdışı edilsin , ve Lübnan Pkk yı terör listesine alsın, ayrıca suriyedeki lübnanlı askerlerini geri çeksin, bizde Türkiye olarak Lübnana yardım edelim. ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!