Suudi Arabistan borsasında vergi şoku

Stratejistler Suudi Arabistan'da ticari mal ve hizmet alımında uygulanan katma değer vergisi (KDV) yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının Tadawul borsasını vurmasını bekliyor

Suudi Arabistan borsasında vergi şoku
Suudi Arabistan borsasında vergi şoku
GİRİŞ 03.07.2020 16:12 GÜNCELLEME 03.07.2020 16:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan'ın Mayıs ayında açıkladığı KDV'deki artış, ülkenin ana gelir kaynağı petrol sektöründeki fiyatların yeni tip korona virüs (Kovid-19) sebebiyle düşüşe geçmesi sonucu uygulanmaya başladı.

 

 

Petrol sektöründeki yüzde 4,6'lık daralmanın sonucu olarak, Suudi Arabistan ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 küçüldü. Küresel üretimin neredeyse durmasına yol açan Kovid-19 salgını sebebiyle ham petrole olan talebin azalması sonucu ülkede petrol gelirlerinde tarihin en kötü ilk çeyrek rakamları kaydedildi.

Ülkede, 11 Mayıs'ta açıkladığı kemer sıkma önlemleri kapsamında 1 Temmuz'dan itibaren KDV'nin yüzde 15 olarak uygulanmaya başladı.

 

 

CNBC’ye röportaj veren Suudi yatırımcı Ali Almarri, insanların vergi gelmeden önce mağazalara akın ettiğini ve 1 Temmuz’dan itibaren tüketimin çok ciddi azalacağını söyledi.

Körfez ülkelerinde kimsenin fazladan vergi vermek istemediğini söyleyen stratejist bu durumun ülke ekonomisinde çok ciddi yaralar açacağını söyledi.

Emirates NBD bankasının stratejisti Khatija Haque de benzer uyarıları yaparken artan vergilerin şirketlerin gelirlerini ciddi etkileyeceğini ve işsizliğin artacağını söylerken Suudi Arabistan borsası Tadawul’un de bu durumdan aşırı olumsuz ekileceğini söyledi.

YORUMLAR 1
  • E.G 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah size bu kadar kıymetli bir nimet vermişken siz har vurup harman savurdunuz..Lüks, şatafat ve gereksiz harcamalar..Bu daha iyi günleriniz..30 yıl sonra göreceğiz sizi..Hala akıllanmayacak mısınız?
    Cevapla