2. el araçlar için dikkat çeken öneri! 2 yıl yasaklanmalı

Koronavirüs salgınından dolayı hem üretimlerin durmasıyla sıfır araç stoklarının azlığını hem de insanların bireysel araçlara yönelmesini fırsat bilenler 2. el fiyatlarına her gün zam üstüne zam yapıyor. 2. el otomobil piyasasını Haber7'ye değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'dan fırsatçılara karşı dikkat çeken öneriler geldi.

GİRİŞ 02.07.2020 09:05 GÜNCELLEME 02.07.2020 09:10
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Haber7/ Fuat Öner

 

 

Koronavirüs sürecinde otomobil fabrikaları üretime ara verdi. Bundan dolayı sıfır araç tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşandı. Bayilerde sıfır araçların tükenmesi ve beraberinde normalleşmeye destek amaçlı kredi faizlerinin düşmesiyle 2. el araçlara rağbet arttı. Ancak bu durumu fırsata çevirmeye kalkanlar ise elindeki araçlara zam üstüne zam yaptı. 2. el araç piyasasını ve yaşanan fırsatçılığı Haber7'ye yorumlayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın 2. el araç fiyatlarının 4 ayda yüzde 30 arttığına dikkat çekerken araç fiyatlarının daha yükselebileceği söyledi. Fırsatçılıkla ilgili olarak da ODD, OYDER ve OSD 2.el Araç Güven Endeksi oluşturabilir diyen Yalçın'dan önemli önerilerde bulundu.

İKİNCİ ELDEKİ FİYATLAR DAHA ARTAR MI? FİYATLAR NE ZAMAN DENGELENİR?

 

 

2.el’de maalesef fiyatlar artmaya devam eder çünkü pandemi ile birlikte 0km araç üreticilerinin üretimi durdruması sebebiyle 2.el fiyatlarını normalize edecek kadar 0 km araç son 3 aydır piyasaya girmedi diyen Yalçın  "2.el araç fiyatlarını dengede tutan en büyük unsur 0 km araç pazarındaki tedariğin yeteri kadar olmasıdır. Son 3 ayda piyasaya giremeyen yaklaşık 200 bin adetlik bir 0 km araç tedariğinden bahsediyoruz. Talebin 0 km araç a çok fazla olması ama arzın olmaması cebinde parası olan ve 0 km bir araç almak için bayiye giden bir vatandaş istediği 0 km aracı piyasada bulamayınca bu kez 2.el’e yöneldi. Bu da talep açısından önemli bir patlama yaptı. Talebin 2.el’e kayması 2.el araç fiyatlarını Mart-Nisan-Mayıs ve Haziran aylarındaki 4 ayda 2.el araç fiyatlarını yaklaşık %30 oranında artırdı." dedi. 

ARZ DENGESİNDEKİ DEĞİŞİM FİYATLARA TAVAN YAPTIRDI

Arz dengesindeki değişimin fiyatlar üzerine etkisine değinen Yalçın "Bu pandemi sürecinde çok çeşitli toplumsal kısıtlamalar yüzünden piyasaya ayrıca 2.el arzı çok olamadı. İnsanlar sokağa çıkamadıkları için veya seyahat kısıtlamaları olduğundan 2.el araçlarını satamadılar. Bu da arzın az olmasına sebep oldu. Buna ayrıca filo ve kiralama sektörünün otomotiv markalarından üretim ve tedarik olmadığı için yeni 0 km araç bulamaması nedeniyle kiradan dönen araçlarını 2.el olarak piyasaya satıp arzı fazlalaştırmadıkları da eklenince bu süreçte 2.el araç arzı çok azaldı. Kısaca pandemide talebi yüksek arzı az olan bir 2.el araç pazarı yaşadık. Bu da 2.el araç fiyatlarının tavan yapmasına sebep oldu." şeklinde konuştu
2. EL FİYATI 0 FİYATINDAN YÜKSEK OLAN ARAÇ MODELLERİ

0 KM ARAÇLAR GELDİĞİNDE PİYASA DENGELENİR

2.el ve 0 km araç pazarlarının birbirine bağlı piyasalar olduğunun altını çizen Yalçın "Bir 2.el aracın fiyatının belirlenmesindeki en önemli unsurlardan biri aracın 0 km fiyatıdır. Şu an piyasada yeteri sayıda 0 km araç olmadığından, üretilemediğinden, ithal edilemediğinden 0 km araç tedariğinde önemli sıkıntılar vardır. Mayıs ayı ile birlikte üreticilerin tekrardan düşük kapasite ile de olsa tekrardan üretime başlaması ile birlikte bu önümüzde ki yaz aylarında üretim kapasitesi artarak devam edecektir. Bu da piyasalara yeni 0 km araç girişinin fazlalaşması, 0 km araç bulunurluğunun artması anlamına gelir. 0 km araç ne kadar fazlalaşırsa 2.el araç fiyatları o kadar normale döner, dengelenir. Biz Cardata olarak bu önümüzdeki yaz aylarda 0km araç üretiminin fazlalaşacağından dolayı 2.el araç fiyatlarının ancak yılsonuna doğru normalleşeceğini düşünüyoruz, ancak 2.el araç fiyatlarında yine bu yaz döneminde herhangi bir geriye geliş de beklemiyoruz maalesef. Ayrıca bu yılın son 3 ayı hem 0 km hem de 2.el araç satışlarının en yoğun olacağı dönem olur." dedi.

İŞTE 2. ELDE EN ÇOK SATAN MODELLERİN GÜNCEL FİYATLARI

TÜRKİYE'DE İLK KEZ 2. EL FİYATI 0 KM FİYATINI GEÇTİ

0 km araçlarda yapılan fırsatçılığın 2. el araç fiyatlarını da yükselttiğini dile getiren Yalçın  "Az üretilen ve az adette ithal edilen araç nedeniyle üretim bandından çıkan veya ithal edilen her 0 km aracın neredeyse hemen satılması ve bunun sonuncunda da bayilerde 0 km araç stoğunun bitmesi sebebiyle spotçular olarak tanımladığımız fırsatçı bir kesim ortaya çıktı. Bayideki 0 km aracı pazarlık dahi yapmadan nerdeyse liste fiyatından satın alıp üzerine bazı araçlarda 150 bin TL’leri bulan miktarlar koyup  satışa çıkarttılar ve sattılar! Bu araçları satın almak isteyen ama bayide bulamayan vatandaş da bu yüksek fiyatlarla karşılaştılar. Bu da artan 2.el araç fiyatlarının tekrardan daha da yükselmesine sebep oldu. Hatta bu dönemde artan talep nedeniyle Türkiye otomobil pazarının tüm tarihinde ilk defa olarak 2.el araç fiyatları araçların 0 km fiyatlarını geçti." dedi.

2 SENE SATIŞ YASAĞI ÖNERİSİ

Piyasada yaşanan fırsatçılıkla ilgili dikkat çeken önerilerde bulunan Yalçın "Bugün özellikle online ilan sitelerinde fırsatçılar diye tabir ettiğimiz spotçuların 0 km fiyatından çok daha yüksek fiyatlarda araç ilanları koyduklarını görüyoruz. Bu gibi fiyatlar aracın 2.el hakkediş fiyatından daha yüksek fiyatlardır ve aracın “eder fiyatı” diye tabir ettiğimiz değeri dramatik şekilde geçmektedir. Bu gibi durumların önlenebilmesi için distribütörün bayiye spotçu kesim olarak nitelendirdiğimiz piyasaya 0km araç satmamaması için yaptırımlar getirmesi gerekiyor, örnek verecek olursak en az 2 sene satamaz şeklinde yaptırımlar gelebilir.  Devletin bu gibi fırsatçılara prim tanımaması da ayrıca çok önemlidir. Bu gibi fırsatçıları takip edip araç almalarına sınırlar getirmesi şarttır. Ayrıca otomotiv çatı örgütleri ODD, OYDER, OSD gibi dernekler Türkiye 2.el Araç Güven Endeksi oluşturabilirler yani 2.el araç almak isteyen vatandaşlar güvenli bir şekilde bu listeden faydalanabilirler. Cardata olarak sahip olduğumuz geniş 2.el fiyat veritabanı böyle bir çalışmada kullanılabilir." dedi.

ARAÇ ALACAK VATANDAŞLAR BEKLEMELİ Mİ?

"2.el araç fiyatlarının en azından bu senenin son 3 ayına kadar geri gelmeyeceğini düşünerekten ve bundan sonra da aynı hızda olmasa da artmaya devam edeceğinden şu an 2.el araç almak isteyen vatandaşların şu an almalarını tavsiye ederiz. Çünkü yapmış olduğumuz fiyat analizlerine ve öngörülerine göre 2.el araç fiyatlarında aylık ortalama %5’lik bir artış sözkonusu ve fiyatlar da aşağıya gelmeyecek hemen. O yüzden fiyatlar daha da pahalanmadan şu an 2.el almak isteyenler alabilirler."

ARAÇ ALACAK VATANDAŞLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER

"Herşeyden önce iyi bir araştırma yapmalarını tavsiye ederim. Cardata 2.el araç fiyatlandırma platformu bu araştırmayı en doğru ve güncel şekilde sağlayabilecek bir platformdur. Vatandaşlar satın almak istedikleri 2.el araçların güncel fiyatlarını Cardata ya girerek 10 saniyede öğrenebilirler. Cardata hem 0km hem de 2.el araç fiyatlarını hem mobil cep telefonu uygulamasında hem de web de en güncel şekilde sunmaktadır."

YORUMLAR 106
  • hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    üretin kardeşim sıfır üretin satın adamın malını satmasını almasını yasaklıyamasın onu teklif eden dingil sana söylüyorum üret sıfır sat sıfır fiyatına 2. el olmasını böyle engellersin ancak yasakla deyil
    Cevapla
  • seda 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen hem bu dönemde yerli 0 aracı çıkar yoklukta piyasaya yayılsın ben niye 3 sene 5 sene aynı araca biniyim sacmalıga bak.canım ister başka beğenirim ona binerim daha büyügüne yada kucugune ihtiyacım olur ona binerim yasak nedir ya
    Cevapla
  • Doğrucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Her aileye en az 3 yıl süre ile satamayacağı yurtdışından (1-5 yaş arası) ikinci el 1 araç alma hakkı verilsin, araç bedeline göre minimum 2000 euro olmak üzere %10 vergi alınsın. Böylece halk daha güvenli araçlara biner
    Cevapla
  • haluk 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi tamam da kardeşim fırsatçılara elbette fırsat verilmesin peki oto bayilerine ne diye kimse bir şey demiyor elinde olmayan araca sürekli zam yapıyorlar mart ayında 250 bin tl olan hyundai şimdi 315 bin fiyat çekiyorlar ve araç için ekim kasım ayı diyor ve ekliyorlar en az iki defa daha zam gelecek diyorlar
    Cevapla
  • katibb 3 yıl önce Şikayet Et
    birimizin cebindeki parayı azaltıyoruz başka bir şey değil.. fiyatları duyan aracını satayım diye çalışıyor.. arabası satan aldığı para ile aynısını yerine koyamıyor.. bu ev, tarla, dükkan gibi bir şey değil ki.. 20 tane ikinci el aracım var da 10 tanesini satayım diyemezsin.. yine patatesciler gibi bir grup çıktı o belli.. 2. el toplayıp piyasayı sömürüyor.. olan yine vatandaşa oluyor.
    Cevapla
  • dvt 3 yıl önce Şikayet Et
    sadece araba mı, arsa, tarla, ev fiyatlarına yetişilemiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle