2. el araç fiyatlarının düşeceği tarih açıklandı

İkinci el araç fiyatlarında yaşanan yükselişle ilgili tartışmalar sürüyor. Normalleşme sürecine destek amacıyla bankaların başlattığı otomotiv destek kredisi uygulaması bir anda fırsatçıların ortaya çıkmasına neden oldu. Peki ikinci el araç fiyatları neden yükseldi? 2. el araç fiyatları ne zaman düşer? ÖTV indirimi gelecek mi? Bu süreçte araç alırken nelere dikkat edilmeli?

GİRİŞ 01.07.2020 09:28 GÜNCELLEME 01.07.2020 09:32
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

 

 

Kamu bankaları ekonomiye destek olmak için yeni paketi hayata geçirdi. Konut, tatil ve sosyal ihtiyaçlara yönelik düşük faizli kredi imkanı sunan paketlerde ikinci el araçlara yönelik de avantajlı finansman ihtiyacı yer alıyor. Ancak konutta olduğu gibi otomotiv sektöründe fiyatlar hemen yukarı doğru fırladı.Hem koronavirüsü hem de kredi paketini fırsat bilenler her geçen gün fiyatlara zam yapıyor.

Peki ikinci el araç fiyatlarındaki yükselişin arka planında da ne var?, Fiyatlar ne zaman düşer? Sıfır araçlar için ÖTV indirimi bekleniyor mu?, Fırsatçılarla ilgili hükümet ne gibi adımlar atabilir?...  İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel 2. el araç piyasasına ilişkin en çok merak edilen soruları Haber7'ye cevapladı.

 

 

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel

SIFIR ARAÇLARIN OLMAMASI FİYATLARI YÜKSELTTİ

İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi sıfır araçların piyasaya yeteri kadar girmemesi olduğunu belirten Ertemel "Piyasada olan talep arz karşılayamıyor. Bunun sebepleri ise; 2018 yılındaki döviz artışından sonra araç fiyatları arttı ve o dönem faizler yüksekti. Bu durum 2019 yılına da sirayet etti. 2019 yılında da araç satışının olmayacağını düşünen bayiler ve distribütörler 2019 yılın için sıfır araç siparişlerini az geçtiler. 2019 yılının 2. Çeyreğinden sonra faizlerin düşmesiyle beraber araçlara tekrar talep oldu ancak bu sefer de ellerindeki stoklar yetmedi ve 2019 yılının 2. Yarısında stoklar büyük ölçüde bitti.  2020 yılı için sipariş geçileceği zaman ise pandemi başladı. Pandemi süreci tekrar bir belirsizliğin oluşmasına neden oldu ayrıca fabrikalarda da üretimler durdu.  Fabrikalardaki üretimlerde durunda sıfır araçlarda bugünkü durum oluşmuş oldu. Bu da ister istemez 2. El araç fiyatlarına yansıdı. Sıfır araç piyasasında otomobil olmayınca insanlarda taleplerini 2. Elden karşılama yoluna gitti ve bu da 2.el otomobil fiyatlarının artmasına neden oldu." dedi.

DOLARDA YÜZDE 16 SIFIR ARAÇLARDA YÜZDE 40 FİYAT ARTIŞI OLDU

Sıfır araçlarda yaşanan fiyat değişikliğine dikkat çeken Ertemel "Yılbaşından beri dolardaki artış yüzde 16 seviyesinde ancak sıfır araçta yüzde 35, yüzde 40 oranında zamlandı. Hal böyle olunca sıfır araç fiyatları ikinci el fiyatlarının yükselmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.

ÜSTÜNE 100 BİN TL KOYUP SATIYORLAR

Fırsatların hem vatandaş hem de sektör için büyük bir problem olduğunu belirterek hükümete çağrıda bulunan Ertemel "Sektörümüzün en önemli problemi olarak bizimde sürekli olarak dile getirdiğimiz mesleği bu olmadığı halde bizim işimize dâhil olan insanlar. Bunlara fırsatçı da diyebiliriz. Bunların yaptığı işte şu; zamanında gidip bayinden sıfır araç aldılar, şuanda da piyasada araç olmadığı için bu araçları fahiş fiyattan internetten satıyorlar. Örnek verecek olursak ise; şuanda yeni çıkan bir markanın aracı bayide 440 bin TL bunu daha önce yazılıp alan biniciler internet ortamında yaklaşık 560-570 Bin TL’ye varan fahiş fiyatlardan satıyor. Biz bunu sürekli gündemde tutuyoruz, bunların yaptıkları tamamen fırsatçılık. Bu durum hem enflasyonun yükselmesine hem de araç almak isteyen vatandaşların daha yüksek fiyata araç sahibi olmasına neden oluyor.

HÜKÜMETE 2. EL ARAÇ ÇAĞRISI

Burada biz bu fırsatçıların devletimiz tarafından bir an önce tespit edilip bunlara ağır cezalar verilmesini istiyoruz. Bu kolay bir şekilde tespit edilebilir. Maliye Bakanlığı tarafından Noterlerden bu veriler alınabilir. Sektör olarak, geriye dönük bu kişilerin senede kaç adet ve ne kadar kısa sürede araç alıp sattıkları, kimlerin üzerinden bu işi yürüttüklerinin tespit edilip ceza kesilmesini ayrıca Ek olarak internet ortamında araç satışlarına belli bir standart getirilmesini talep ediyoruz. Önüne gelen internet üzerinden araç satışı yapıyor. Biz bu işin yetki belgesi almış kurumlar tarafından yapılmasını ve bunların da denetime tabi olmasını öneriyoruz."
dedi.


ARAÇ FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Piyasasının dengelenmesi için öncelikle sıfır araç fiyatlarının normal seviyeye gelmesi gerektiğinin altını çizen Ertemel  "Beklentimiz Eylül ayında fabrikaların tam kapasite üretimine başlaması ve böylece sıfır araçlar da piyasaya girmeye başlayacak. Bu tarihlerde fiyatların dengeleneceğini düşünüyorum. İkinci olarak bu fırsatçı diye tabir ettiğimizi bizim mesleğimizi kayıt dışı yapıp devlete hiçbir vergi ödemeden hiçbir istihdam sağlamadan vatandaşları da büyük oranda mağdur eden internet yoluyla satışların önüne geçilmesiyle olur." dedi.

ÖTV İNDİRİMİ GELİR Mİ?

ÖTV indirimin geleceğini düşünmediği belirten Ertemel "Şuanda zaten sıfır araç yok ve olana da talep var. ÖTV indiriminin olacağını düşünmüyorum. Dediğim gibi piyasaya yeteri kadar sıfır araç girmesi ile fiyatlarında dengeleneceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu

ARAÇ ALACAKLARA TAVSİYELER

Bu dönemde araç alacaklara çok önemli tavsiyelerde de bulunan Ertemel "Şuanda pandemi sürecinde insanların toplu taşıma ile alakalı endişeleri olduğu için talep biraz daha fazla. Eylül ayında piyasa biraz daha normal seviyesine gelecek, eğer acil ihtiyaçları yoksa bunu biraz erteleyebilirler. Son kullanıcıya her zaman şunu tavsiye ediyoruz; Bu tarz yapacakları ticaretleri güvendikleri bildikleri otomobil firmalarından yapmalarında fayda var. Sürekli duyuyoruz, internet ortamında bir kere daha görmeyeceğiniz insanlardan alışveriş yaptığınız zaman yarın herhangi bir sorunda karşınızda muhatap bulamıyorsunuz. İnsanlar artık araçları ciddi bedeller ödeyecek alıyorlar o yüzden yarın öbür gün başlarına bir iş geldiklerinde karşılarında güvenilir bir muhatap bulmaları önemli." dedi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 102
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    isveç araba piyasasından ders olın fıesatcılığın bu kadarıda fazla devletin bu işe acil el atması lazım
    Cevapla
  • dolaposman 3 yıl önce Şikayet Et
    bir kaç ay öncesine kadar megan 2 1.5 dci 33-35 'e satılırken az önce baktım 82.500 yazmış utanmadan sıkılmadan allah sizi kahretsin zoruma gidiyor arayıp sövesim geliyor ama biz haksız oluruz.devlet bunları sıkmadıkca daha cok yazarlar külüstür arabalara 40-50 bin vatandaş ta alır malesef döngü böyle devam eder gider...
    Cevapla
  • Ihtiyar 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletkaldıracak yanlış yapar serbest ticareti kaldiracak
    Cevapla
  • Hak 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet işveren olmaktan vazgecmeli. Eşitlik yok.özel sektörün devlet politikalarından dolayı hiç çazibesi yok. Çalışma kanunları bile farklı. Gencler devlete girmeleri için aileleri tarafından tembihleniyor. Tekrar esiyorum devlet işveren iken asgari ücret tesbit komisyonunda nasıl tarafsız olabilir. Milleti duyun görün işitin onlar herşeyin farkında
    Cevapla
  • eci 3 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi kötü diye ağlayanlar bu nedir..20 yıl önce trafik ne rahattı park sorunu yoktu..sokaklarda 2,3 araç olurdu..hep bu Akp yüzünden.. :)) bazıları şöyle diyor devir ozaman başkaydı şöyle imkan yoktu bunlar vardı şunlar yoktu..bakın bazı devletlere onlar başka yüzyıldamı yaşıyor..bak doğu avrupaya ve kullandıkları araçlara..arjantin meksika afrika hindistan halkın kaçında araç var yüzdele bakalım..maaşının 4,5 katına telefon alıp nerde bu devlet diyenlerde var bu ülkede
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle