Savunma sanayisinde yeni Türk-ABD ortaklığı

Türkiye ile ABD arasında son dönemde savunma sanayisi alanında F35 projesi özelinde yaşanan sorunlara rağmen iki ülke şirketleri küresel pazarları hedefleyen yeni bir ortaklığı hayata geçirdi.

Savunma sanayisinde yeni Türk-ABD ortaklığı
Savunma sanayisinde yeni Türk-ABD ortaklığı
GİRİŞ 28.06.2020 16:02 GÜNCELLEME 28.06.2020 16:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Masttech Elektromekanik Sistemleri ve Molekulas İleri Mühendislik Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Koray Gökalp, AA muhabirine, savunma sanayisi ve telekominikasyon gibi sivil alanlarda kullanılan "mast" adı verilen teleskopik yükseltme sistemlerini üretmek için geçen yıl faaliyete başladıklarını söyledi.

 

 

Türkiye'de savunma ve havacılık sanayisinde önde gelen mühendislik şirketlerinden Molekulas'ın hakim ortaklığında, teleskopik taşınabilir direkler, aydınlatma sistemleri ve ekipmanları üreten, bu alanda dünyanın en büyük şirketi olan Will-Burt ile teknoloji ve savunma alanlarında dünyanın önde gelen firmalarının temsilciliğini yürüten Orbis Teknoloji ile ortaklık yaptıklarını anlatan Gökalp, şunları kaydetti:

"Geçmişte ABD şirketleriyle Türk şirketlerinin ortaklıklarının arka planında aslında Türkiye'deki pazardan pay alma amacı yatmaktaydı. ABD ve Türk şirketlerinin savunma sanayisindeki ortaklıkları off-set ve zorunlulukla başlamıştır. Türkiye'nin ülkede yaptırım yapılmasını istemesi, yerlileştirme yükümlülükleri sunması, mal satmak isteyen ABD'li şirketlerin ülkede ortaklıklar kurmasını gerektirmiştir. Burada ise böyle bir şart yok. İşin ilginci, müşteri portföyünün de yüzde 95'i yabancı. Türkiye'de artık iyi bir mühendislik altyapımız var, mühendislik anlamında ortak bir dil kullanıyoruz, mühendislik ve üretim maliyetimiz düşük, savunma sanayisinin istediği kalitede üretim yapabiliyoruz. Tüm bunlar da bu ortaklığa kapı araladı."

 

 

Will-Burt'ün 100 yıllık bir geçmişle dünya pazarına hakim olduğunu dile getiren Gökalp, bunun yanında Türkiye'nin ABD'nin giremediği kimi pazarlara girebilme kabiliyeti bulunduğunu belirtti.

Bu yıl yapacakları üretimin tümüyle ihraç edileceğini vurgulayan Gökalp, "Masttech dünya şirketi olarak doğdu. Faaliyetlerini başarıyla sürdüren mühendislik şirketlerimiz de varken zor ikna olan biz olduk ve ortaklık hayata geçti." dedi.

Üretim temmuzda başlıyor

Gökalp, kısa süre önce Sincan'daki Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikanın kurulumunu tamamlayıp pilot üretime başladıklarını, Will-Burt'ün hali hazırda üretmediği bir mast ürün grubu geliştirdiklerini bildirdi.

Koray Gökalp, temmuz-ağustos aylarında testlere, eylül-ekim aylarında ise Türkiye'de ilk olacak ürünlerin üretimine başlayacaklarını kaydetti. Bunun yanında Will-Burt'ün daha önce tasarlanan ürünlerini de üreteceklerini anlatan Gökalp, bu üretimlerin ise temmuz ayında başlayacağını, mevcut tasarımlara daha gelişmiş özellikler kazandıracaklarını söyledi.

Türk sanayicisine ihracat olanağı

Yeni ürünlerin Will-Burt ortaklığının sunduğu imkanla tüm dünyaya satılacağını ifade eden Gökalp, bunun yanında OSTİM'den yararlanacakları üretim altyapısıyla Türk sanayisine yurt dışına açılma olanakları sunacaklarını belirtti.

Gökalp, üretimin yüzde 95'inin ihraç edileceğine dikkati çekerek, yeni ürünlerin üretimi yanında başta Türkiye'deki binlerce mast olmak üzere çeşitli ülkelerdeki mevcut ürünler için de önemli bir lojistik ve bakım-onarım merkezi olacaklarını bildirdi.

Mast dışında teknoloji odaklı başka çalışmalar da yapmayı konuştuklarını dile getiren Gökalp, "Masttech yakın gelecekte bu alanda geleceğe dönük başka yatırımlar da yapacak." ifadesini kullandı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Abi akıl tutulması yaşıyorum ortamlık nedir ya hemde amerikan şirketiyle...
    Cevapla
  • HHüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Akıllanmıyoruz hiç bir şekilde. Veya yerli şirketin sahibleri acaba kimler ?
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Globalleşme denilen saçmalık yüzünden. Bunun bir sonraki evresi tek dünya devleti. Tek bayraklı, dinsiz, maneviyatsız, milletsiz.
    Cevapla
  • Yavuz 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç güvenmiyorum ABD’ye. Bu adamlar zamanında F-16’ların yazılımlarını çözdüler diye 3 tane ASELSAN mühendisimizi şehit ettiler sonrada intihar süsü verdiler. Milli tank projesinden çalışacak olan çok önemli bir mühendis yine şehit edildi aracında ölü bulundu. Bu ABD ve Avrupa böyle işte. Bir şeyler üretmeni engellemek için her şeyi yaparlar. Şimdi eskisi gibi rahat hareket edemedikleri için başka yolları deniyorlar. Şunuda söyliyeyim bu F-35 konusunda ABD İsrail dışında kimseye uçakların yazılımlarına müdahale ettirmiyor. ABD’de kanun var. ABD ihraç ettiği sivil uçaklar dahil tüm savaş uçaklarına ve helikopterlere çip yerleştirmek zorunda. Bununları uydudan istedikleri zaman düşürebilirler
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ortak üretim yapsak da yabancıyla dikkatli olacağız daima güveneceğimiz yegane hakiki dost yerli milli üretimimizdir İnşallah.
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş bilgi kapma işi, ve geri adım atma işi. Hiç batı bildiğini paylaşır mı??? Ne yapar, yeteneklı beyinleri belirtir ve ABD ye aktarır. Kendi tırnağın varsa kafanı kendin kaşı!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle