Otomobil sürücüsüne yazılan ceza delil olmayınca iptal edildi

İzmir'de, otomobil sürücüsü T.D'ye fahri müfettiş tarafından yazılan ceza, 'delil fotoğrafı' olmadığı gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliği'nce iptal edildi.

Otomobil sürücüsüne yazılan ceza delil olmayınca iptal edildi
Otomobil sürücüsüne yazılan ceza delil olmayınca iptal edildi
GİRİŞ 27.06.2020 20:35 GÜNCELLEME 27.06.2020 20:35
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

İzmir'de işletmeci T.D, emniyet kemerinin takılı olmaması nedeniyle kendisine kesilen cezayı tebligat yoluyla öğrendi. Avukatı Alperen Cihan Çetinkaya'ya başvuran T.D, konuyu yargıya taşıdı. Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda, tebligatın ekinde 'delil' niteliğinde fotoğraf bulunmadığı' gerekçesiyle cezanın iptali istendi. İtirazı yerinde gören Sulh Ceza Hakimliği, cezayı iptal ederek, ödenen paranın T.D'ye geri verilmesini kararlaştırdı. Karardan memnun olduğunu kaydeden T.D, "Zaten günlük hayatımda emniyet kemerini takarak araç kullanıyorum. Buna özen gösteriyorum. Cezayı öğrenince avukatımla itirazda bulunduk ve kazandık. Mutluyum" dedi.

 

"KARARIN EMSAL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Herhangi bir delil olmadan gönderilen cezaların iptal ettirilebileceğini belirten Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, şunları söyledi: "Müvekkilimiz trafikte giderken kemer takmadığı gerekçesiyle kendisine ceza yazılmış. Bu ceza plakaya kesildiğinden daha sonra kendisine tebliğ ediliyor. Tebliği aldıktan sonra 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurduk. Böyle bir suç işlemediğimizi belirttik. Fahri müfettiş herhangi bir delil, video kaydı sunmamış. Bunun fahri müfettişler kanunundan kaynaklı olduğu, herhangi bir delil sunma zorunluluklarının olmadığı belirtildi. Biz de buna karşılık şunu söyledik; 'Devletin herhangi bir şekilde denetim mekanizmasını sağlayabilmesi için fahri müfettişlerin mutlaka delil veya video kaydıyla bu cezaları kesmesi gerektiğini' ifade ettik. Sulh Ceza Hakimliği'nde emsal olduğunu düşündüğümüz bu kararı verdi. Toplumumuzda fahri müfettişlerin cezasıyla karşılaşan birçok insan var. Eğer delil yoksa kimse bu şekilde cezalandırılamaz" dedi.

"DENETİM MEKANİZMASINI ÇALIŞTIRMAK İÇİN DELİL GEREKLİ"

Fahri müfettişler yönetmeliğinden bahseden Avukat Çetinkaya, "Evrak isteyemezler. Kişiyi sorgulayamazlar veya aracı durduramazlar. Yönetmelikte delil sunacaksınız veya sunmayacaksınız diye bir madde yok. Devletin denetim mekanizmasını çalıştırabilmek için delil sunmak gerekli. Bu kapsamda eğer delil sunulmazsa fahri müfettişlerin de kim olduğu bilinmediğinden hangi amaçla kesildiği ve gerçekten bu suçu işleyip işlemediğinin belirlenmesi mümkün değil" diye konuştu.

 

YORUMLAR 14
  • Yakup 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu fahri müfettişler nerede hep ceza geliyor kayıt falanda yok itiraz ediyoruz yinede ödüyoruz bizleri çok mağdur ediyorlar yahu ceza geldi plakama istanbuldan ben konya dayım hiç gitmedim dememe ve itirazıma rağmen cezayı aldılar benden artık arabayı yeraltı otoparkına bırakıyorum kapılarında büyük asma kilit taktım zincirlede bağladım olurya yine kafa eser iki saatliğine falan İstanbula gider gelir ceza ödemeyelim
    Cevapla
  • Engin 3 yıl önce Şikayet Et
    PTS denen bir şey var eğer sen istanbula gitmediysen ve o tarihte konyada olduğundan eminsen itiraz edeceksin Plaka Tanıma Sisteminden bakılacak dediğin doğruysa Cezan iptal edilecek kardeşim. Bu bahsettiğim yolla ceza iptal edildiğini biliyorum.
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    delil yetersizligi fotoraf kamera kaydi. 24 saat guvenlik kuvvetleri elinde fotoraf makinasi kameraylami ge,ecek. kaldiki trafik suclari anlik olan yapilan kusur. peki o hakime sormak.lazim adamin birini oldurseler olayi goren taniklarada kamera kaydi soracakmi yada kamera kaydi yok diye sanigi delil yetersizligi deyip birakacakmi. ne farki var biri sokakta digeri yolda insan olduruyor sonra trafik kurLlarina kimse uymuyor binlerce insan sakat kaliyor oluyor edebiyati yapariz.
    Cevapla
  • cumali 3 yıl önce Şikayet Et
    fahri müfettişler kaldırılmalı
    Cevapla
  • termeli 3 yıl önce Şikayet Et
    yazmaya kalksak bitmez ama trafik polisleri gercekten insanların hakkina giriyor allah ıslah etsin yasadigim icin yazdim derinlere girip 3 5 zirtapozun yuzunden tum polisleri zan altinda birakmak istemem ama haksizlik yapan kim varsa rabbim 10 katini cikarsin insallah
    Cevapla
  • Eci 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz de bir doğu ilinde fahri den 2 dakikada 3 ceza yedik.2 kırmızı ışık biri de telefonla konuşma telke konuşmuş olma ihtimalimiz var ama kırmızı ışık cezasının doğru olduğunu düşünmüyorız hadi birinde geçtik sen de mi bizimle geçtin de 2. Sinde de geçtiğimizi gördün tabi pkklı bir fahriyse polis olduğunu da tespit ettiyse ki önceden hangi plakalar polislere ait orda biliniyor iş değişir.itiraz ettiysek de nafile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle