Bankacılıkta bir dönem sona eriyor! Artık gitmeye gerek kalmayacak

Artık bankaya gitmeden dijital kanallardan hesap açılabilecek, kart sahibi olunabilecek. Ayrıca sermaye piyasalarında da yatırımcılar işlemlerini dijitalde başlayıp bitirebilecek.

Bankacılıkta bir dönem sona eriyor! Artık gitmeye gerek kalmayacak
Bankacılıkta bir dönem sona eriyor! Artık gitmeye gerek kalmayacak
GİRİŞ 27.06.2020 11:51 GÜNCELLEME 27.06.2020 11:51
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını bankacılık ve sermaye piyasalarında dijitalleşmenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Teknolojinin de yardımıyla bankalar müşterilerine dijital kanallardan işlem yapmalarını sağladı ve limitler artırıldı. Online işlem hacimlerinde de büyük artış yaşandı. Salgınla ortaya çıkan iş modellerindeki değişim yasal düzenlemelere de yansıdı. Bankacılık sisteminin yanı sıra sermaye piyasalarındaki 1.5 milyonu aşan yatırımcı sayısının artışını destekleyecek bu kolaylaştırıcı uygulama dijital bankacılık kullanıcısını da artıracak.

 

 

Ayrıca yüzde 70 oranında olan banka hesap sahipliğini de yukarı taşıyacak. Torba Yasa ile Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle sözleşmeler yazılı veya uzaktan iletişim araçlarıyla mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın, kurulun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek, müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan verecek diğer yöntemler yoluyla kurulabilmesi öngörülecek. Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ile müşterileri arasındaki sözleşmeler için de bu düzenleme geçerli olacak.

Bu düzenleme ayrıca Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki "sözleşme şartları" hükmüne de eklenecek. Böylelikle bankalar ile müşteriler arasında ilk defa sözleşme ilişkisi kurulmasında, bankaların potansiyel müşterilerle yüz yüze gelmeden, fiziki belge ve ıslak imza kullanılmadan, günün teknolojisine uygun diğer yöntemlerin de kullanılabilmesinin önü açıldı.

 

 

DİJİTAL ORTAMDA BAŞLAYIP BİTECEK

Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle de yatırım kuruluşları ve portföy yönetim şirketleri ile müşterileri arasındaki ilişkiler de aynı şekilde düzenlendi.

Böylelikle, MASAK mevzuatından kaynaklanan yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla müşterilerle ilk defa sözleşme ilişkisi kurulması esnasında potansiyel müşterilerle yüz yüze gelme ihtiyacı ortadan kaldırılacak ve sürecin dijital ortamda başlayıp dijital ortamda sonlanması sağlanacak.

Öte yandan BDDK’nın önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek olan bankaların bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetlerine yönelik tebliği de online işlemlerin önünü açacak. Kimlik paylaşım sistemi üzerinden yapılacak doğrulama ile müşteriler ile finansal kurumların zorunlu olarak yüz yüze yaptığı işlemler elektronik ortama taşınacak.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 13
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    kredi borçlarını erken kapatma seçeneğide gelmeli. yapıkredi bunu yapıyor. şubeye gitmiyorsun. hesabında paran varsa kredini kapatıyorsun. ama vakıfbank devlet bankası olduğu halde yapmıyor. bir iki kere o seçeneği getirdi sonra her nedense kaldırdı geri. illa bankaya mı gideceğiz hemde korona belası varken. tüm bankalarda internet bankacılığı işlemleri ile borçları erken kapatma seçenekleri olmalı
    Cevapla
  • Sabır 3 yıl önce Şikayet Et
    Cok yanlış bir uygulama. Dolandıricilar zaten kimlik.bilgilerine cok rahat ulasabiliyorlar. Dogacak magduriyetten bankalar sorumlu tutulacaktir demedi demeyin
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    geleceği bitcoin v.s. gibi sanal para üzerine kurmayı planlayan "" büyük efendilere "" hizmet eden bir çözüm bence... sanallaşmayı ve dijitalleşmeyi kendi kurallarınızı koyarak yapamazsanız gideceğiniz nokta sömürge olmaktır... zaten tüm dünya neredeyse yarı sömürge durumunda...
    Cevapla
  • oraloğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    nasihat ve bilgilendirme: faiz haram... neden ısrar ediyorsunuz......tasavuf müşahade yakin ehli
    Cevapla
  • engin 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolandırıcılara gün doğdu.Olabilecek müşteri mağduriyetini bankalar karşılasın o zaman.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle