Koronavirüs ekonomiyi ne zaman terk edecek? Türkiye ile ilgili dikkat çeken beklenti

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan koronovirüs raporunda küresel ekonominin salgın mücadelesini 2022’de kazanacağı belirtildi. Raporda, Türkiye’nin gelecek yıllarda oluşacak yeni düzende olumlu ayrışabileceğinin vurgusu da yapıldı.

Koronavirüs ekonomiyi ne zaman terk edecek? Türkiye ile ilgili dikkat çeken beklenti
Koronavirüs ekonomiyi ne zaman terk edecek? Türkiye ile ilgili dikkat çeken beklenti
GİRİŞ 26.06.2020 08:58 GÜNCELLEME 26.06.2020 09:20

Küresel ekonomilerin salgınla imtihanı 2022’de sona erecek. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yayımlanan “Ekonominin Koronavirüsle Mücadelesi” raporuna göre gelecek yıl salgının büyük ölçüde ortadan kalkması şartıyla 2022 yılı, ekonomide toparlanma ve telafi yılı olacak. Küresel ölçekte açıklanan ekonomik paketlerin toplam değerinin 8 trilyon dolara yaklaştığına dikkat çekilen raporda, “Hastalık düşük bir yayılma hızıyla 1-2 yıllık süreçte muhtemelen nüfusun ciddi bir kısmına bulaşmış olacaktır ki bu da ciddi düzeyde bir ‘kitlesel bağışıklık’ anlamına gelir. En iyimser senaryoda bile küresel ekonominin 2021’in ilk yarısına kadar ‘V’ şeklinde bir toparlanma yaşaması çok mümkün gözükmemektedir. Küresel ekonominin kendine gelmesi için en az 1,5-2 yıl gerekebilir. 2. yıl için de salgının büyük ölçüde ortadan kalkması şartıyla 3. yıl çok büyük oranda bir toparlanma ve telafi yılı olacaktır” denildi.

 

 

HER ÜLKEDE ETKİ FARKLI

Yeni normalde tüketici davranışları belirleyici olacak. Raporda, krizin ülkeler üzerindeki etkisinin farklı derecelerde hissedileceği belirtilirken, devlet kapasitesi ve sosyal sermayesi yüksek olan ülkelerin krizi atlatma konusunda daha başarılı olacağı kaydedildi. Devletlerin kısa ve orta vadeye yönelik en önemli amaçlarının sağlık sistemini direncini korumak, şirketleri ayakta tutmak ve işsizliği önlemek olacağı aktarılan raporda, “Uzun vadede ise bu yaşananların küresel sistemdeki olası etkilerini iyi analiz edip akıllı ve kapsamlı politikaları hayata geçirmek, ülkelerin politika ajandasının bir numaralı gündem maddesi olacaktır. Bunları başarabilen ülkelerin ilerleyen yıllarda küresel ekonomideki ağırlıklarını kayda değer oranlarda artırmaları beklenebilir” ifadelerine yer verildi. Türkiye özelinde ise yarı karantina uygulamalarının iç talep üzerindeki olumsuz etkileri ve küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlamadan dolayı koronavirüs salgınının ekonomik büyümeyi aşağıya çekmesinin ve işsizliği artırmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

 

 

TÜRKİYE OLUMLU AYRIŞABİLİR

Türkiye’nin gelecek yıllarda oluşacak yeni düzende olumlu ayrışabileceğinin vurgulandığı raporda, şu ifadelere yer verildi: “Çok uluslu şirketler, üretime dair riskleri farklılaştırmak ve dağıtmak için üretim tesislerinin bir kısmını Çin’den başka coğrafyalara taşımayı tercih edebilirler. Burada gerek imalat sanayiindeki ürün çeşitliliği ve yetişmiş insan gücü gerekse lojistik avantajlarından dolayı Türkiye önümüzdeki yıllarda daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekerek üretim ağını güçlendirme fırsatı yakalayabilir. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki sert gerileme ise yılda ortalama 37,5 milyar dolar ‘enerji açığı’ olan Türkiye açısından cari işlemler hesabını dengeleyici bir unsurudur. Azalan ekonomik aktiviteyle birlikte şirketlerin ve bireylerin ithalat eğilimde ciddi bir gerileme yaşanması da kuvvetle muhtemeldir.”

BU SEKTÖRLER ÖNE ÇIKACAK

Raporda, pandemi sonrası dönemde, tıbbi cihazlar, kimya, hijyen ürünleri, gıda, tarım, robotik, 3D yazıcılar, yapay zeka, büyük veri, yenilenebilir enerji teknolojileri, su ve atıksu arıtma sektörler ve teknolojilerinin daha fazla öne çıkabileceği belirtildi. Rusya ve Orta Doğu piyasasının daralacağına da dikkat çekilen raporda, “Düşen petrol fiyatlarının sebep olacağı ekonomik sıkıntılardan dolayı Rusya ve Orta Doğu piyasalarının da daralacağı dikkatlerden kaçmamalı. İhracatın yanı sıra cari dengeyi olumsuz etkileyebilecek bir başka alan turizmdir. Koronavirüs krizi turizm sektörünü derinden etkilemektedir” ifadelerine de yer verildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK