Herkesi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'da yeni dönem başlıyor! Artık yabancıya gitmeyecek

1 Temmuz’da bankacılıkta yeni bir dönem başlıyor. Banka ekstresi ve hesap özeti gibi hassas bilgiler, çoğu yabancı olan şirketlerin mail hizmeti yerine mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile yollanacak.

Herkesi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'da yeni dönem başlıyor! Artık yabancıya gitmeyecek
Herkesi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'da yeni dönem başlıyor! Artık yabancıya gitmeyecek
GİRİŞ 22.06.2020 09:01 GÜNCELLEME 22.06.2020 09:01
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Bankacılıkta 1 Temmuz itibarıyla hayata geçecek düzenlemeyle, hesap ekstresi, dekont, hesap özeti gibi bilgilerin, e-posta yerine internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden gönderilmesi esas olacak.

 

 

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Düzenlemeyle, bankacılık bilgilerinin, Gmail ve Hotmail gibi yabancı şirketlerin sağladığı mail hizmeti yerine, yerli sunuculara sahip uygulamalarla iletilerek güvenceye alınması ve hassas verilerin yurtiçinde kalması hedefleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı yönetmelik uyarınca, bankaların elektronik ortamda müşterilerine ilettiği, hassas veri veya sır niteliğinde veri içeren her türlü ekstre, dekont, hesap özeti gibi bilgilerin, elektronik bankacılık hizmeti sunulan kanallar üzerinden gönderilmesi esas olacak. Bankalar, hassas bilgilerin kendi elektronik dağıtım kanallarının kullanılması için müşterilerine yönlendirme yapacak.

 

 

1 Temmuz’dan itibaren e-posta yoluyla ekstre, dekont, hesap özeti iletilmesi müşterinin talebine bağlı olacak. Bankacılık uygulamalarını kullanamadığını belirten müşteriler, bankaya talepte bulunarak e-posta üzerinden bildirim almaya devam edebilecek.

2 FAKTÖRLÜ GÜVENLİK

Bankacılık kaynaklarından alınan bilgiye göre düzenleme, Türkiye’deki banka müşterilerinin finansal bilgilerinin yurtiçinde kalmasını sağlayacak.

Gmail, Hotmail gibi e-posta sağlayıcılarının sunucularının yurtdışında bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, yabancı internet sağlayıcıları üzerinden iletilen bankacılık bilgilerinin, yurtdışında kimler tarafından görülüp görülmeyeceğinin garanti edilemeyeceğine dikkat çekti.

Bankaların kullandığı mobil ve internet uygulamalarının sunucularının ise Türkiye’de bulunduğuna işaret eden kaynaklar, bu şekilde hassas bilgilerin yurtdışında dolaşıma girmeyeceğini ve Türkiye’de kalacağını vurguladı. Bankacılık uygulamalarında 2 faktörlü güvenlik sistemi uygulanması nedeniyle verilerin daha güvenli olduğunu anlatan kaynaklar, belgelere ait PDF dosyalarının uygulamalar üzerinden de alınabilmesiyle, e-postalara ihtiyaç kalmadığını vurguladı.

İSİM BENZERLİĞİ HATASI BİTECEK

Düzenleme ile ekstre, dekont, hesap özeti gibi bilgilerin yanlış e-posta adreslerine gitmesinin de önüne geçilmiş olacak. Özellikle Türkiye’de yaygın olan isim soyisimlerine sahip olanlara yanlışlıkla birbirlerinin bankacılık bilgilerinin gönderilebildiğine işaret eden kaynaklar, mobil ve internet uygulamalarındaki kimlik doğrulama sistemiyle, hassas bilgilerin başkalarına ulaştırılmasının da engelleneceğine dikkat çekti.

Bankacılık kaynakları, tüm dünyada da finansal bilgilerin yurtiçinde kalması yönünde bir eğilim olduğunu belirterek, banka müşterisi bilgilerinin çalınması yönündeki haberlere dikkat çekti. ABD’deki banka müşterilerine ait verilerinin Çin’de ortaya çıkması gibi haberlere işaret eden yetkililer, bankacılık bilgilerinin alınıp satılması ve reklamcılara pazarlanmasıyla ilgili bir yeraltı piyasasının oluştuğunu belirterek, pek çok ülkenin de bu nedenle bankacılık bilgilerinde yerelleşme için yatırım yaptığını ifade etti.

SMS YERİNE ‘POP-UP’

2021’de yürürlüğe girmesi beklenen bir diğer uygulamayla da bankacılık uygulamalarındaki onay işlemlerinin SMS yerine uygulamalardan yapılması öngörülüyor. Bu şekilde EFT gibi işlemlere ait onayların, uygulamalardan pop-up ile yapılması planlanıyor.

YORUMLAR 16
  • Süvari 3 yıl önce Şikayet Et
    Popup ne Ben popup push mesajlarının bombardımanına uğramak istemiyorum. Zaten türkcel vodafone bu mesajları istemeden gönderiyor ve kapatamıyoruz.
    Cevapla
  • With Coo 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru yöntem budur
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli ve milli işletim sistemi yapıldıda bizim mi haberimiz yok. Sonuçta ya Google ya Apple ya da Microsoft üzerinden gönderilecek bilgiler
    Cevapla
  • pardus 3 yıl önce Şikayet Et
    pardus işletim sistemi var su an biz okullarda aktif kullanıyoruz devlet şu an pardusa geçiyor
    Cevapla
  • cetin 3 yıl önce Şikayet Et
    işletim sisteminden bahsetmiyoruz . yerli mail sirketleri var . mynet , yaani gibi
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    pardus vardı fetö ve microsoft başarılı giden projeyi mahvettiler bill gates kaç yıl önce boşuna kalkıp gelmedi
    Cevapla
  • F.Başpınar 3 yıl önce Şikayet Et
    Olmadı intel ve amd gibi işlemci üreten amerikan şirketleri saklı komut setleri var. Tüm bilişim aygıtları %99 amerikan bağlantılı şirketler. Yani neyi nasıl saklayacaksın bu saatten sonra. Anca taş devri mantığında işlem yaparsan belki saklarsın bir iki bilgiyi. Bu arada Visa, mastercard, american ekspres paypal v.s. bunları hiç söylemeyelim
    Cevapla
  • yok ism 3 yıl önce Şikayet Et
    oldu hiç birşey yapmayalım o zaman? uçakları da vardı nasıl olsa ama kendimiz iha yaptık ne kadar çok faydası oldu! Olumlu laf etmeyeceksen hiç söyleme, moral bozma bari. İşlemcimiz de yapıldı merak etme, henüz testleri sürüyor ticari değil özel görevler için. yakında ticari de olur
    Cevapla
  • Enerjik 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kalınmış bir uygulama. Umarım sağlıklı çalışır
    Cevapla
  • sert adam 3 yıl önce Şikayet Et
    GEÇ olsun ama BİZİM olsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle