Türkiye ve Çin arasındaki imza sonrası ilk adımı Türk Telekom attı

Türk Telekom, Türkiye ve Çin merkez bankaları arasındaki takas anlaşmasının sağladığı altyapıyı kullanarak Çinli firmalarla yerel para üzerinden ticarette ilk adımı attı.

Türkiye ve Çin arasındaki imza sonrası ilk adımı Türk Telekom attı
Türkiye ve Çin arasındaki imza sonrası ilk adımı Türk Telekom attı
GİRİŞ 19.06.2020 18:27 GÜNCELLEME 19.06.2020 18:32
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom'un ithalat ödemelerinde Çin yuanı kullanarak öncülük ettiği bu uygulama iki ülke firmalarının ticaretinde üçüncü ülke parası yerine Türk lirası ve yuanın kullanılmasının önündeki engellerin kalkmış olması sonucu gerçekleşti.

Uluslararası ticarette, gün geçtikçe daha fazla ülke ve şirket, maliyet avantajı ve daha düşük risk nedeni ile ikili sözleşme ve ödemelerinde yerel para birimlerini kullanmayı tercih ediyor.

Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Merkez Bankası, ikili ticarette yerel paranın kullanılması amacıyla ihtiyaç duyulan teknik altyapıyı oluşturdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası arasındaki takas anlaşmasının sağladığı altyapının pratik çerçevesi, Türk Telekom'un Çin firmaları ile yapacağı ticari işlemleri, üçüncü ülke para birimi mecburiyeti olmadan yerel para ile yapılmasına imkan sağlıyor.

Türk Telekom, bu altyapıyı etkin bir şekilde kullanarak, Çinli firmalardan temin edeceği teknoloji ürünlerinde yerel para üzerinden ödemelere başladı.

Yerel para cinsinden ilk ticari işlemlerin tamamlaması, ikili ticari ilişkilerde üçüncü para birimlerine bağımlılığın azaltılması vizyonu doğrultusunda yeni bir aşama olarak önem arz ediyor.

Türk Telekom'un Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önceliklendirdiği temel ekonomi politikaları ile uyumlu şekilde planlanan bu önemli açılımı, 2018-2022 Stratejik Planı'nda yer alan, ticaret ve yatırım ilişkilerine Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda yön vermek amacıyla ticaret ve yatırım potansiyeli yüksek ülkelerle karşılıklı yerel para birimlerinin kullanımının özendirilmesi hedefi kapsamında hayata geçirildi.

"Uluslararası ticari işlemlerimizi, Çin yuanı üzerinden tamamlamaya başladık"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, uluslararası ticarette, gün geçtikçe daha fazla ülkenin, üçüncü para yerine doğrudan karşılıklı yerel para birimlerini kullanmayı tercih etmeye başladığını belirtti.

Önal, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın dış ticarette ilgili ülke yerel paranın kullanımını desteklemek amacıyla Çin Merkez Bankası ile imzaladığı anlaşma imkanlarını değerlendirilerek ilk adımı Çin’den yaptıkları ithalat işlemlerinde attıklarını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde bir süredir yerel para cinsinden ticaret için çok geniş kapsamlı görüşmelerin devam ettiğini belirten Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görüşmeler neticesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası, Türk firmaların Çinli firmalar ile yerel para birimleri üzerinden yapacağı ticaret için gerekli teknik altyapıyı tamamladıkları anda hazırlıklara başladık. Türkiye için önemli bir adım olan bu yolda, uluslararası ticari işlemlerimizi, yerel para birimleri ile karşı ülke para birimi yani Çin yuanı üzerinden tamamlamaya başladık. Ülkemize ve ekonomimizin uzun dönem sürdürülebilir dengeli makro ekonomi politikalarına desteğimiz konusundaki hassasiyetimizi bir kez daha göstermek istedik."

YORUMLAR 23
  • yazar çizer 3 yıl önce Şikayet Et
    iksini de sevmiyorum çin de berbat telekom da berbat....
    Cevapla
  • Tuzla 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki o cep telefonu fabrikasını Çin türkiyede kursaydi daha iyi değilmi miydi
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ticarette yerel para Kullanmak her iki devlet için sevindirici,Emperyalizmin sömürü parası dolara bağımlılıkdan kurtuluş özgürlüğün kapısını açar,Türk telekom öncülük etmiş hayırlı olsun,birazda hayırlı ve adaletli işler yapsın telekom,koronalı günlerde 65 yaş üstü hat kullananlar dışarı çıkamadıkları için telekomun insafına kalmışlardır,Taahhüt süresi bitmiş müşterilere metazori düşük internet çok sms düşük konuşma ile teklifler ve biraz düşünelim dendiği zaman ikinci teklifte bunlarıda alamazsınız sözleri el insaf,aynı şartlarda diğer gsm firmalarının çok düşük fiyat sunmaları bizi üzdü ve kızdırdı, dışarı çıkamamak ve rakip firmalara gidememek cezalandırılıyor,el insaf yahu,
    Cevapla
  • ŞİKAYET 3 yıl önce Şikayet Et
    Nisan'da iki yıllık taahhüdüm bittiği halde internetimi kesmeyip otomatikman kendilerine indirimsiz abone yaptılar. Bu aboneliği telefonla, internetle veya şubelerinden iptal etmediler. İki üç kat fazla fatura kestiler. Salgın ve sokağa çıkma yasağı yüzünden müdürlük binasına gidip ancak ıslak imza vererek aboneliğimi iptal edebiliyormuşum, gidemedim. Beni fena öptüler.
    Cevapla
  • SADA 3 yıl önce Şikayet Et
    Çini fazla şımartmayın!
    Cevapla
  • FARKINDA MISINIZ? 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD’yi Siyonistler kurdu ve çıkardıkları DOLARla da süper güç haline getirdiler. ABD’nin askeri, siyasi ve derin yapılarını kullanarak bütün ülkelere SIZDILAR, bütün köşe başlarını tuttular, ülkeleri ve insanları yıllarca sömürdüler. Başkenti Kudüs olan SION devletini kurmak için birçok ülkeyi işgal edip parçalayarak buna zemin hazırladılar. ABD’nin demokratik ve özgürlükçü sistemi yerine, Çin’in diktatörlük ve faşist yönetim sistemi ile insanlığı tamamen esir etmek çok daha kolay olduğundan, bu güne kadar kullandıkları ABD’yi satan Küreselci Siyonistler, güçlerini Çin’e aktarmaya, karşılıksız Dolar yerine altına dayalı YUAN’ı güçlendirmeye ve Çin’i süper güç haline getirmeye başladılar.
    Cevapla
  • Abdülhamid 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok değerli ve mutlak manada doğru olan bu tespitleriniz için teşekkür ederiz. Allah tüm hakiki mü'minleri muhafaza buyursun. Amin
    Cevapla
  • SONUÇ OLARAK 3 yıl önce Şikayet Et
    Siyonist Küreselciler maske değiştiriyor veya at değiştiriyor da diyebilirsiniz. Siyonistler bu güne kadar ABD ve DOLAR ile yaptıkları zulmün çok daha beterini, bundan sonra ÇİN ve YUAN ile yapacaklar. Nasıl mı? Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.
    Cevapla
  • GÖRÜNMEZ DÜŞMAN 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlığın ve insani değerlerin gerçek düşmanı İngilizler, Amerikalılar, Çinliler vs. değil, BİR VİRÜS GİBİ, güçlü milletlerin yönetimlerini ve diğer güç odaklarını ele geçirip, kendi şeytani projelerini bu devletlerin gücünü kullanarak gerçekleştiren Siyonist Küreselcilerdir. İnsanlar bunun farkına varıp onların maskelerini düşürüp dünyanın her yerinde onları etkisiz hale getirmezlerse dünyada bela eksik olmayacaktır. Bu bela bir dünya savaşı olur, büyük yıkımlar ve katliamlar olur, zehirli gıdalar olur, sübliminal saldırılar olur, terör örgütleri olur, öldürücü virüs salgını olur, nükleer savaş olur ve bunun sonu gelmez. Çünkü insanlar bataklıkla değil, HÂLÂ sivrisineklerle savaşıyor.
    Cevapla
  • HAYIR DEĞİLSİNİZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Siyonist Küreselciler bütün dünyanın kendilerine ait olduğuna ve insanların da kendi evcil hayvanları olduğuna inanırlar ve bu şekilde davranırlar. Çeşit çeşit Firavunlarla insanlara hükmettiler. Bir zamanlar İngiltere maskesi altında büyük bir dünya imparatorluğu kurdular, Osmanlıyı parçaladılar. Sonra ABD maskesi altında dünyaya hükmettiler. Kendilerini sinsice gizleyerek şeytani bir inançla bütün dünyaya sahip olma ve insanlığı köleleştirme noktasına geldiler. ABD maskesi altındaki zulümleri İngiltere’yi nasıl unutturduysa, bu gün ABD ve DOLAR’a karşı ‘yaşasın ÇİN ve YUAN’ diyenler, Çin maskesi altında yapılacak şeytani Siyonist Küresel zulüm karşısında ABD’yi hatırlamayacaklar bile.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle