ASKON: Verbise kayıt süresi yıl sonuna kadar uzatılmalı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Verbise kayıt yaptırmayan şirketlerin 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında ceza yaptırımı ile karşı karşıya olduklarını belirten Aydın, ‘Bu zorlu süreçte firmalarımız bu yükün altından kalkamaz, iş dünyası adına verbise kayıt süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz' dedi.

ASKON: Verbise kayıt süresi yıl sonuna kadar uzatılmalı
ASKON: Verbise kayıt süresi yıl sonuna kadar uzatılmalı
GİRİŞ 18.06.2020 15:10 GÜNCELLEME 18.06.2020 15:10

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 virüsü nedeniyle iş yerlerinin büyük bir ağırlığının üç aydır kapalı olduğunu belirterek, firmaların daha yeni yeni normalleşme süresine adapte olduklarını bu nedenle kişisel veri koruma kanunun getirdiği uyum işlemlerini tamamlamakta zorluk yaşadıklarını söyledi. Verbise kayıt yaptırmayan şirketlerin 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında ceza yaptırımı ile karşı karşıya olduklarını belirten Aydın, ‘Bu zorlu süreçte firmalarımız bu yükün altından kalkamaz, iş dünyası adına verbise kayıt süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz' dedi.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Bilindiği üzere 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun (Kanun) 16 ncı maddesi gereği, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişiler, veri işlemeye başlamadan önce Veri Sorumluları Siciline kaydolmak zorundadır.

Bu kapsamda yıllık çalışan sayısı 50'den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ve yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları Haziran sonuna kadar, yıllık çalışan sayısı 50'den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları Eylül sonuna kadar ve kamu kurum ve kuruluşu veri sorumluları da yılsonuna kadar kayıt yükümlülüğünü yerine getirmek durumundadırlar.

Yıl sonuna kadar uzatılmalı

Malumunuz olduğu üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 virüsü nedeniyle iş yerlerinin büyük bir ağırlığı üç aydır kapalı durumda. Firmalarımız daha yeni yeni normalleşme süresine adapte olmakta ve kayıplarını telafi etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle kişisel veri koruma kanunun getirdiği uyum işlemlerini tamamlamakta zorluk yaşamaktadırlar.  Verbise kayıt yaptırmayan şirketlerin 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında ceza yaptırımı ile karşı karşıya, bu zorlu süreçte firmalarımız bu yükün altından kalkamaz, iş dünyası adına verbise kayıt süresinin kamu firmalarına sağlanan imkanda olduğu gibi yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz dedi.