Sayı 25'ten binlere çıktı! Türkiye, Çin ile yarışıyor

Türkiye'nin bu dönemde dünyanın en büyük maske üretim merkezlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ''Türkiye o kadar çabuk bir harekat uygulandı ki, biz bu pandemi çıkmaya başlamadan önce piyasaya maske veren 20-25 tane firmamız varken, bugün binlerle ifade edilen bir maske üreticisi ülke haline geldik.'' dedi.

Sayı 25'ten binlere çıktı! Türkiye, Çin ile yarışıyor
Sayı 25'ten binlere çıktı! Türkiye, Çin ile yarışıyor
GİRİŞ 16.06.2020 14:45 GÜNCELLEME 16.06.2020 14:50
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Eskişehir’e bir dizi ziyaretler için gelen Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ilk olarak Eskişehir Sanayi Odasını ziyaret etti. Burada yapılan toplantı akabinde Bakan Yardımcısı Büyükdede, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

BREZİLYA'YA SOLUNUM CİHAZI İHRACATI

 Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Korona virüsle (Covid-19) mücadele sürecinde Türkiye sanayisinin önemli başarılar altına imza attığını belirterek, “Bizim solunum cihazlarında paydaşlarla beraber şuanda eriştiğimiz nokta o zaman bir hedef konulmuştu, 5 bin solunum cihazına en kısa zamanda ulaşılması diye. Şimdi 5 bin cihaza ulaşılmış durumda. Bu arada bildiğim kadarıyla Brezilya’ya ciddi boyutta ihracatımız da oldu. Buna benzer ihracat yapılan ülkeler ve hibe yapılan ülkelerimiz de oldu. Ama hem paydaşların hem de bakanlığımızın destekleriyle yapılmış olan bu üretim, şuanda koyduğumuz hedef olan 5 bin adede erişmiş durumda. Hatta zannediyorum bu Cuma günü de, o 5 bine ulaşma ile ilgili bir de tören yapacaklar, onu kutlayacaklar. Fakat şuanda birçok ülkeye hem ihracat olarak hem hibe olarak Türkiye büyük bir başarıyla bu solunum cihazlarını durumda olduğunu söylemem lazım” ifadelerini kullandı.

 

25 OLAN FİRMA SAYISI BİNLERE ÇIKTI

Büyükdede, "Sadece solunum cihazı değil, hem TÜBİTAK olarak hem diğer kurumlarımız hem özel sektör hem kamu sektörü olarak sadece solunum cihazında değil, şuanda özellikle ASELSAN birçok sağlık cihazını üretmeye devam ediyor, geliştirmeye devam ediyor. Diğer taraftan Türkiye, bu dönemde dünyanın en büyük maske üretim merkezlerinden biri haline geldi. O kadar çabuk bir harekat uygulandı ki, biz bu pandemi çıkmaya başlamadan önce piyasaya maske veren 20-25 tane firmamız varken, bugün binlerle ifade edilen bir maske üreticisi ülke haline geldik. Ama bu da şu; Türkiye sanayicinin, Türkiye insanının flexible yapısından gelen ve hemen ayak uydurabilen bir yapıda olmasının getirdiği bir sonuç" dedi.

'ÇİN İLE REKABET EDER HALE GELDİK'

Hasan Büyükdede şöyle devam etti:

O kadar enteresan bir şekilde bu vesileyle Çin ile rekabet edebilecek bir şekilde maske makineleri üretebilen makinecilerimiz de oluşmuş oldu. Yani Türkiye, ihtiyaç duyulan noktada ne gerekiyorsa anında bunu üretebilecek flexibleiteyi gösterebilecek bir sanayici alt yapısına sahip. Ve dünyadaki diğer ülkeler aynı flexibleiteyi gerçekleştiremediler. Belki bu bizim Türkiye’nin endüstrisinin bir gücü olarak görmek lazım”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 42
  • osmanoğlu2023 3 yıl önce Şikayet Et
    Naylon maske yerine pamuk kullanamazmıyız? virüsün etkisizleșme süresinide ortama endeksli olarak hesaba katarsak
    Cevapla
  • Mesutt 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi binlerle ifade edilir fırsat i sefiller halki sagdilar kar tatlı covid pandeminin ilk günlerinde maske kumaşı 3.5 $\kg di bir maskenin maliyeti 0.20 kurustupiasaya maskenin tanesini 2.5 TL'den sattılar vicdansizlar kara bak şu anda maske kumaşının fiyatı 6.75$/kg maske maliyet 0.44krs kaça satılıyor 1 TL diliyorum halkı kaziklayan vicdansizlarin en sevdiklerinden çoluk çocuklarından ciksinbu halktan haksız elde ettikleri paralar bire bin ciksin
    Cevapla
  • Kismet 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen . Kesin kumascida çalışıyorsun dur.
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Bukadar detaylı bildiğine göre sizde işi baya araştırmışsın
    Cevapla
  • Nazım KARAMEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Gençler çok dikkatsiz sanki bağdan boşanmışa döndüler.
    Cevapla
  • İsmim yok 3 yıl önce Şikayet Et
    Gençler maske takıyo
    Cevapla
  • Coskun 3 yıl önce Şikayet Et
    İş adamlarımız maskenin modasını takip etmeli sosyete icin. Klimalı maske icat edilmeli. Bir de maskenin orta yerini tutan çok görüyorum oraya çıtçıtlı parmak basma mürekkebi emdirilmiş pamuk gibi bişey konulmalı icine de dezenfektan sivi konulmalı Borel tabiki de
    Cevapla
  • memo-se 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunları herkesin duyacağı şekilde yapın. Gençler bilmiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle