Tam bir şifa deposu: Kilosu bin liradan satılıyor

Batman'ın Sason ilçesinde 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerinde yetişen kenger otu sütünden elde edilen şifa deposu kenger sakızı, bir kilosu bin liradan alıcı buluyor.

Tam bir şifa deposu: Kilosu bin liradan satılıyor
Tam bir şifa deposu: Kilosu bin liradan satılıyor
GİRİŞ 14.06.2020 07:55 GÜNCELLEME 14.06.2020 07:55
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Batman'ın Sason ilçesinin yüksek kesimlerinde, özellikle dağların eteklerinde yetişen kenger sakızını toplamak için sabahın erken saatlerinde yola düşen köylüler, 3 saatlik yürüyüşün ardından ulaştıkları bölgede özellikle kurumuş dikenli kenger bitkilerinin etrafındaki toprağı kazıyarak kökü ortaya çıkarıyor.

Köylüler, kökün baş kısmını keskin bir bıçakla keserek kenger sakızı halini alacak beyaz renkli sütü akıtıp bir kaba koyduktan sonra kurutarak sakız haline getirip kilosunu bin liradan satışa sunuyor.

Mereto Dağı eteklerinde kenger sakızı toplayan vatandaşlardan Cuma Aktaş, kenger sakızının uzun süre çiğnenebildiğini belirterek, sakızın özelikle ağız sağlığına iyi geldiğini söyledi.

Kenger sakızı toplamanın çok zor olduğunu ifade eden Aktaş, bölgede kenger olarak bilinen bir bitkiden elde etikleri sakızın tam bir şifa deposu olduğunu aktararak, pazarlarda kilosunun bin liradan alıcı bulduğunu ifade etti.

YORUMLAR 15
  • Mustafa aga 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bitki çok yerde var sanıyorum.bizim amasya bölgelerindedir var mesala.hayvanlar bile yiyemiyor dikenli oldugundan
    Cevapla
  • Ahmmm 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşıldı millet keger koymaz bu haberin yüzünden
    Cevapla
  • Kayseri 3 yıl önce Şikayet Et
    Kayserinin dağında taşında çok kengel var.ama ihtiyaç kadar alıp fazlasını katletmemek lazım.
    Cevapla
  • Ali kara 3 yıl önce Şikayet Et
    Nenem Rahmetli öğretmişti inekleri otlatırken.bir sakızı elde etmek için 8/ 10 tane kökün sütünü toplamak gerekiyor.3,4 saat sürüyor oda.süt sığlaşandan sonra soğuk suda tutmak lazım . bitkinin çiçek açan dikenli kısmının çayı karaciğeri yeniliyor.birçok yerde samanı yeni yavrulayan inekleri süte getirmek için kullanılıyor.
    Cevapla
  • demir ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Kengerin asıl yetiştiği yer Sivastır
    Cevapla
  • Sinan58 /1905 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen gardaş ben yazıcaktım senin yorumu görünce beğendim küçükken çok yemişimdir Sivas in yildizeli/demircilikköyünde ah o günler ah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle