Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda başlatıldı.

Proje sayesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı sorumluluk alanında olan Türk Deniz Karasuları ve Münhasır Ekonomik Bölgesinde yeterli radar kapsaması sağlayarak, su üstü resminin oluşturulması ve otomatik tanımlama sistemleri, elektro-optik sistemler ve diğer kamu kurumlarının sistemlerinden alınan verilerle tanımlanmış deniz resminin oluşturulması amaçlanıyor.

SGRS Projesi kapsamında, sensörler aracılığıyla elde edilen veriler ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen verilerin birlikte etkin bir şekilde kullanımını sağlamak amacı ile Sahil Gözetleme Bilgi Sistemi (SGBS) ve Deniz Bilgi Sistemi (DBS) ağları da oluşturuluyor. SGBS, oluşturulacak merkezler ve Sahil Gözetleme İstasyonları arasında bilgi paylaşımı için kullanılacak. DBS ise sivil/askeri kamu kurumları arasında bilgi paylaşımını hedefliyor.

Sahil Gözetleme Radar Sistemine temel harekat işlevlerini kazandıracak olan ilk yazılım bileşenleri Sahil Güvenlik Komutanlığına 2020 Mayıs ayı içinde başarılı bir şekilde teslim edildi. Teslim edilen Grup-1 paketi, temelde Radar ve Kamera Sensör Kontrol, Video Dağıtım ve Kayıt yeteneklerini içeriyor. Grup-2 ve Grup-3 ile ilave yetenekler kazandırılması planlanıyor.

SGRS Projesinde yazılım bileşenleri yerli ve milli olarak HAVELSAN A.Ş. tarafından geliştirilirken, radar ve elektro-optik sistemler ASELSAN tarafından üretildi.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Turul 07.06.2020 20:05
    Hey Maşşallah.
  • sakaryalı 07.06.2020 17:44
    herşeyi biz zaten yapmıştık diyen inönü zihniyetliler önceden tüm sınırlarımız yol geçen hanıydı şimdi topraklarımıza sularımıza ve havadan kuş girse herşeyi gören bilen bir devletimiz var çok şükür reis yapar siz bakarsınız
  • Türkiye 07.06.2020 15:54
    ElhamdülillahiRabbilAlemin
  • alperbaturalp 07.06.2020 15:48
    herkesin emeğine sağlık. şükürler olsun Allah'a.
  • Ahmet Aksoy 07.06.2020 14:53
    Helal olsun! Deniz saha güvenliği çok gerekli bir sistem.Yerlileştirilerek mükemmel bir iş yapılmış oldu.