fatura borcu olanlar dikkat! Normalleşme 1 Temmuz'da

Elektrik ve doğal gazda, “normalleşme” için geri sayım başladı. Dağıtım şirketleri, salgın süresince tüm konut aboneleri ile 1000 TL’nin altında borcu olan küçük ticarethanelerin elektriğini ve gazını kesmedi. Enerjide, “normalleşme” 1 Temmuz’da başlayacak. Bu tarihten itibaren fatura okuma ve tahsilata ilişkin mevzuat uygulanacak.

fatura borcu olanlar dikkat! Normalleşme 1 Temmuz'da
fatura borcu olanlar dikkat! Normalleşme 1 Temmuz'da
GİRİŞ 06.06.2020 12:00 GÜNCELLEME 06.06.2020 12:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’de, koronavirüs salgınıyla birlikte uygulanan kısıtlar 1 Haziran’da büyük ölçüde kaldırıldı. Normalleşme süreci resmen başladı. Enerji sektörü de bu sürece eklemlenmek üzere çalışma yapıyor. Salgın döneminde ödenmeyen elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili “esnek” bir politika izlendi. Konut aboneleri ile 1000 TL’ye kadar borcu bulunan küçük işletmelerin elektrik ve doğal gazı kesilmedi.

Elektrikte ve gazda, 1 Temmuz’da salgın öncesi döneme geçilecek. Bu tarihten itibaren fatura okuma ve tahsilata ilişkin mevzuat eksiksiz uygulanacak.

Peki, bu ne anlama geliyor? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),elektrik ve doğal gazda fatura okuma ve tahsilat yönetmelikleri uygulanacak. Tüketimler, 25 günden az 35 günden fazla süreyle ölçülemeyecek. Öngörülen sürede (ve sonrasında yapılacak ek bildirimlere karşın) borcunu ödemeyen abonenin elektriğinin ve gazının kesilmesi gündeme gelebilecek.

Sektör temsilcileri, pandemi döneminde elektrik ve gazda tahsilatların belli bir miktar düştüğünü belirterek, normalleşmeyle birlikte hem tahakkuk hem de tahsilatın artabileceğine işaret etti.

Sektör temsilcileri, enerji talebine ilişkin bir soruyu da, “1 Haziran’la birlikte başta şehirlerarası seyahat yasağı olmak üzer kısıtların önemli bir bölümü kaldırıldı. Restoranlar, cafeler, lokantalar, berberler yeniden faaliyete geçti. Alış veriş merkezleri açıldı. Sanayi sektöründen de bir miktar ek talep var. Otellerin de elektrik talebinin aşama aşama artması bekleniyor” dedi.

BORÇ NE KADAR?

Ocak-nisan döneminde doğal gaz dağıtım şirketlerinin konut ve ticarethane abonelerinden tahsil edemediği tutar 795 milyon TL. Bunun, 569.3 milyon TL’lik bölümünü konut aboneleri oluşturuyor.

Sadece nisan ayında söz konusu tüketici grubundan tahsil edilemeyen tutar 359 milyon TL (İstanbul Gaz Dağıtım AŞ diğer adıyla İGDAŞ dahil değil).

Peki, elektrikte durum ne? Elektrikte de hem tahakkukun hem de tahsilatın düştüğü belirtiliyor. Tahsilatın, salgın öncesine göre yüzde 10’lar düzeyinde gerilediğini aktaran sektör temsilcileri, “Türkiye’de, 21 elektrik dağıtım bölgesi var. Her bir bölge kendi hesaplarını yapıyor. Bazı bölgelerde tahsilat daha düşük seyrederken, bazılarında daha yüksek… Tüm bölgelerin tahsilat açığı konsolide edilmediği için toplam tutar vermek çok güç” dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • müslüman 3 yıl önce Şikayet Et
    önce fazla kesilen faturaları geri iade edin istanbulda soygun yaptılar igdaş ve ekrem birlikte soyacağıs suloganıyla 2 ayda bi faturayı okutamadılar sonra soyguna başladılar bir sonraki faturadan daha ćok çekiniyorum nekadar gelcek acaba diye çocuklarımın rıskın a gözdiken sayın soyguncu ekrem ve avaneleri size hakkımı helal etmiyirum devlet nerde neden bunlara dur demedi igdaşı aradım faturanız normal diyor yani ne keserlerse ödeyeceksin benim bir arkadaşıma fatura 600 tele kedmiş okutan şahsı durdurmuş ben idun sobası yaktım bu 600 de nedir diye dinra biryerleri arıyor bu görevli tekrar fatura kesiyor 82 tele bu nasıl işdir bizdemi geleni dövek az yassın diye
    Cevapla
  • fasak 3 yıl önce Şikayet Et
    fazla odeyenleride iade edecekler mi
    Cevapla