Tarla, hal ve market fiyatları arasında uçurum oluştu

Adana'da hasat edildiğinde kilogramı 2 TL olan karpuzun sebze ve meyve halindeki kilogram fiyatı, ürün bolluğu nedeniyle 40 kuruşa kadar düştü. Kavunun fiyatı ise 4 TL'den 1 TL'ye geriledi.

Tarla, hal ve market fiyatları arasında uçurum oluştu
Tarla, hal ve market fiyatları arasında uçurum oluştu
GİRİŞ 03.06.2020 09:36 GÜNCELLEME 03.06.2020 09:38
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Adana Kabzımallar Esnaf Odası 2'nci Başkanı Mahsun Doğan, sebze halinde ucuz olan bu ürünlerin marketlerde fahiş fiyatlara satıldığını belirterek, "Marketler görünmez alıcılar üzerinden yüksek fiyata satın almışlar gibi göstererek fahiş fiyatlara kılıf buluyor. Denetlenirlerse vatandaşlar ucuz meyve yiyecek" dedi.

Kentte geçen ay hasadı gerçekleşen turfanda karpuzun Vedat Dalokay Hal Kompleksi'ndeki kilogram fiyatı 2 TL'den, 40-50 kuruşa, kavunun kilogram fiyatı ise 4 TL'den 1 TL'ye düştü.

Adana Kabzımallar Esnaf Odası 2'nci Başkanı Mahsun Doğan, ürün bolluğu yaşandığı için fiyatların düştüğünü söyledi. Ancak, üreticinin kazancı ve hal fiyatlarındaki düşüş ise marketlerde raflara yansımayınca vatandaşlar bu ucuzluktan yararlanamıyor. 

DENETİMLER YETERSİZ

Tarla, hal ve market fiyatlarının arasındaki uçuruma dikkat çeken Doğan, şunları söyledi:

"Büyük marketlerdeki fahiş fiyatları defalarca Büyükşehir Belediyesi'ne, maliyeye şikayet ettik. Üreticinin birçok girdi masrafı var, burada komisyon var ama biz bile 40-50 kuruşa satamazken marketler fahiş fiyatlara satıyor. Marketler görünmez alıcılar buluyor, o alıcıdan karpuzu 1-1.5 TL'ye almış gibi gösteriyor, fahiş fiyatlara satmak için kılıf uyduruyor, 2 TL'ye satıyor. Marketlerin ciddi şekilde denetlenmesi gerekiyor. İlgili kurumlara bu konuda yardımcı da olabiliriz. Söylediğimiz, şikayet ettiğimiz halde denetlenmiyorlar. Denetlemeler yetersiz. Bizi denetliyorlar ama bizde her şey şeffaf. Eğer marketler denetlenirlerse vatandaşlar ucuz meyve yiyecek."

 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • hamit han 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah gözlerini doyursun
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    adanılıyık karpuza hasret kaldık maalesef karpuzlar kabaktan yetiştirme hiç tadı yok bir çare bulunması lazım. haldeki satıcıları belediye çok iyi takip etmesi lazım fiyatlar çok arttı
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    markette karpuzun kilosu 2,75tl. :)) herkes görüyor. elma 7,95tl. muz 13,9tl. bu öylediğim herkesin gittiği ucuzcu marketlerden birindeki fiyatlar. Denetim yapan varmı? Herşeyi başkana yıkmakla olmaz. Denetim yapanları da denetleyen bir birim olmalı. Çünkü herşey akışına bırakılmış gibi.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    kanun çıkardılar ama gene boş gene boş.
    Cevapla
  • Hamdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Üreticiden direk tüketiciye normal fiyatlarda satış yapan pratik bir uygulama oluşturulmalı İnşallah.
    Cevapla