Çarpıcı yorum: Planlar başladı, Türkiye en büyüklerinden biri olacak

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5'lik büyüme oranıyla 23 Avrupa ülkesini geride bıraktı. Türkiye'nin performansını değerlendiren ekonomistler, Çin'den Avrupa'ya yaklaşmayı planlayan ya da tedarik zincirini çeşitlendirmek isteyen yabancı şirketler için Türkiye'nin cazip bir ülke olabileceğini belirterek, "Türkiye en büyük üretim üslerinden birine dönüşebilir" yorumunda bulundu.

Çarpıcı yorum: Planlar başladı, Türkiye en büyüklerinden biri olacak
Çarpıcı yorum: Planlar başladı, Türkiye en büyüklerinden biri olacak
GİRİŞ 29.05.2020 14:07 GÜNCELLEME 29.05.2020 14:24
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisi, küresel çapta belirsizliklerin arttığı ilk çeyrekte yakaladığı yüzde 4,5'lik büyümeyle Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, ikinci çeyreğin Türkiye ekonomisi için zor olabileceğini ancak küresel krizin Türkiye için bir fırsat sunabileceğini vurguladı.

Çin'den Avrupa'ya yaklaşmayı planlayan ya da tedarik zincirini çeşitlendirmek isteyen yabancı şirketler için Türkiye'nin cazip bir ülke olabileceğini belirten Matys, Türkiye en büyük üretim üslerinden birine dönüşebileceğini ifade etti.

 

Matys, ithal ürünlerin yerini içerideki eşdeğerlerinin yer almasının cari açığı da ilgilendirdiğini ve enflasyonun da azaltabileceğini aktardı.

Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell ise Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyümesinin beklentiler doğrultusunda olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması, Türkiye ekonomisinin 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyüyeceği yönünde olmuştu.

 

BÜYÜMEYİ İÇ TALEP DESTEKLEDİ

Capital Economics, Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, büyümenin iç taleple desteklendiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte ocak ve şubat aylarındaki güçlü seyirle büyümeyi başardığını aktaran Tuvey, hane halkı harcamaları ve yatırımlardaki artışa da dikkati çekti.

Kamu harcamalarındaki artışa da değinen Tuvey, kamu harcamalarındaki keskin artışın kısmen yeni tip koronavirüs (Kovid 19) vakalarındaki artışla birlikte sağlık harcamalarında gerçekleşen yüksek orandaki harcamaları yansıttığını dile getirdi.

Tuvey, net ticaretin büyümeyi biraz desteklediğini ancak fazla da katkı sağlamadığını söyledi.

TÜRKİYE, AVRUPAYA FARK ATTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Aynı dönemde, 27 üyeli Avrupa Birliği (AB) ve 19 üyeli Avro Bölgesi sırasıyla yüzde 3,2 ve yüzde 2,6 daraldı.

Böylece küresel ekonomiye ilişkin tedirginliklerin ve belirsizliklerin arttığı bir ortamda birçok ülke daralırken, Türkiye ekonomisi peş peşe 3 çeyrek büyüdü.

Türkiye, yakaladığı bu büyüme oranıyla, henüz sonuçları açıklanmayan Estonya, İrlanda, Yunanistan, Hırvatistan, Lüksemburg, Malta ve Slovenya dışındaki tüm AB ülkelerinden de daha iyi bir büyüme performansı sergiledi.

Ülkelere göre ilk çeyrek büyüme verileri şöyle:

Türkiye 4,5
Romanya 2,7
Litvanya 2,5
Bulgaristan 2,4
Macaristan 2,0
Polonya 1,6
GKRY 0,8
İsveç 0,5
Finlandiya 0,4
Danimarka 0,3
Hollanda -0,7
Letonya -1,5
İngiltere -1,6
Çekya -2,2
Almanya -2,3
Avusturya -2,4
Portekiz -2,4
Avro Bölgesi (19 Ülke) -2,6
Belçika -2,8
AB (27 Ülke) -3,2
İspanya -4,1
Slovakya -4,1
İtalya -4,8
Fransa -5,4

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Dogruya dogru 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu cekemeyen dis guclerin masalari duymasin yine yalan haberler yaymaya baslar
    Cevapla
  • Momedo 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde 1 eylem oluyor,1i daktilo atınca,gezi olunca, ülkenin her yanında pkkliler eylem yapınca,komşu ülkemizde 1 savaş olunca, eskiden cumhurbaşkanı veya başbakan ter 1 söz diyince yada yanlış anlaşılınca, seçim olunca, 1 gizli mecli meclis tolantısı 1 görevlisi tarafından kamuya duyurulunca,hendek kazılınca ve daha 1 çok nedenden önlenebilir 1 durum olunca dolar pat diye fırlıyor. Ama nedense doların merkezi abd de siyahlar kaç etti yurt geneli eylemler var ülke yangın yeri dolar yerinde sayıyor düştüğü yok hikmeti ne yada bizdeki düşüş hikmeti ne?
    Cevapla
  • osm 3 yıl önce Şikayet Et
    işgal edilen topraklarımızı da alacağız bekleyin bizi dostlar yeni dünya düzenini kuracak Yeni OSMANLI geliyor
    Cevapla
  • Türk birligi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk birliği acilen kurulsun ortak para birimine geçilsin ticaret bu para üzerinden yapılsın yoksa devletleri dolar basarak batiriyorlar bir yanda Avrupa bir yanda ABD sömürü devam ediyor
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar üretim üssü demek hava kirliliği demek. Üreteceğimiz şey yüksek katma değerli ise amenna ancak çinde insanlar nefes alamaz duruma geldi. Bütün dünya üretimi çinde yapıyor. Maliyet ucuz vs diye. İnşallah biz akıllı davranıp bu sonuçları öngörüp pozisyonumuzu ve stratejimizi ona göre belirleriz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle