Efsanevi yatırımcı Buffett’ın büyük hatası

Para yöneticileri kısıtlamaların kalmasıyla birlikte havayolu hisselerinde ralli beklerken, bütün havayolu hisselerini satan Warren Buffett’ın büyük bir hata yaptığını düşünüyor

Efsanevi yatırımcı Buffett’ın büyük hatası
Efsanevi yatırımcı Buffett’ın büyük hatası
GİRİŞ 27.05.2020 15:41 GÜNCELLEME 27.05.2020 15:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın fikirlerinin modasının geçip geçmediği konusunda ABD kamuoyunda büyük bir tartışma dönüyor. Havayolu sektörünün içinde olanlar ise hata yaptığından kesin emin.

Kriz döneminde ünlü yatırımcı hisse almak yerine elindeki tüm havayolu hisselerini satmayı tercih etti. Buffett’ın şirketi olan Berkshire Hathaway, Delta'nın yüzde 11'i, American'ın yüzde 10'u Southwest'in yüzde 10'u ve son olarak United'ın yüzde 9'una ait hisseleri elinde tutarken bu hisseleri kriz döneminde elinden çıkardı.

Borsalarda oluşan pozitif havayla birlikte önümüzdeki aylarda mortgage ve havayolu sektöründeki toparlanma beklenirken GuideStone Capital Management’ın 12,5 milyar doları yöneten Başkanı David Spika gibi isimler, borsaların geçtiğimiz ayki rallisine katılmayan ve kriz sırasında aşırı düşen sektörlerin bir fırsat olarak görüyor. Kriz döneminde ağır satış yemiş hisseler tatil sonrası dönemde ise tekrardan yükseliş trendine girdi. Geçtiğimiz seansta United Airlines, Royal Caribbean Cruises ve MGM Resorts hisseleri %12’den fazla arttı.

Havayolu hisselerine yatırım yapan para yöneticileri ise hisselerin üç temel faktöre bağlı kalarak yükseliş trendini sürdüreceğini düşünüyor.

Birinci olarak politikacılar havayolu sektörünü ABD ekonomik güvenliğinin temel taşı olarak görüyor. Havayolu ve ona bağlı sektörlerde çok sayıda insanın çalışması teşvik paketlerinin kolayca çıkmasını sağlıyor. Politikacıların bu sektörü kendi kaderine bırakması imkânsız.

İkinci olarak korona virüs sebebiyle olan kısıtlamaların gevşetilmesiyle yolcu sayısında önümüzdeki günlerde artış bekleniyor.  Son olarak da havayolu hisseleri 9 Eylül saldırısı, 2003 SARS krizi ve 2008 küresel finans krizinden sonraki altı ay içerisinde %80-120 oranında yükseldi.

Buffett’ın havayolu hisselerinden para kaybetmek korkusuyla satarken, para yöneticileri onun büyük bir hata yaptığını düşünüyor.

YORUMLAR 1
  • ERGÜL ÖZCAN 3 yıl önce Şikayet Et
    bu tip adamlar hata yapmazlar. bu kriz 1929 dan beter hazır olun deniliyor düşen borsalar yükseliyor. eylül ayından sonrasına bütün dünya dikkat etmeli. unutmayınki, ayı piyasası en az iki sene sürer.
    Cevapla