İptale rağmen para çekiyorlar! Vatandaşa önemli uyarı: Kredi kartınızı kontrol edin

Paket tur kapsamındaki sözleşmelerin 30 gün kalıncaya kadar iptal edilebileceğini belirten Avukat Ezgi Esnik Günay, tatillerini iptal eden vatandaşları kredi kartlarını kontrol etmeleri konusunda uyararak, "Acentalar sözleşme iptaline rağmen kartlardan para tahsilatı yapılıyor bu suçtur" dedi.

GİRİŞ 26.05.2020 15:27 GÜNCELLEME 26.05.2020 15:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

 

Covid 19 salgını ile yaşanan sorunlardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de turizm sektörü oldu. Salgının yarattığı belirsizlik nedeni ile birçok kişi tatil planlarından vazgeçti ve önceden satın aldıkları tatilleri iptal etme kararı aldı. Avukat Ezgi Esnik Günay,  koronavirüs nedeniyle aldıkları tatil paketlerini iptal etmek on binlerce vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini giderecek önemli açıklamalarda bulundu. 



Satın aldıkları paket tur sözleşmelerini iptal etmek isteyen tüketicilerin mağduriyet yaşadığını belirten Av. Ezgi Esnik Günay "Tüketiciden tatil bedelini peşin veya kredi kartı ile tahsil eden acente şirketleri, tahsil ettikleri paranın üstelik düşük bir yüzdesi kendilerine kalacak olduğu halde tüketiciye iade yapmamakta, iptal edilen sözleşmelere rağmen tüketicinin kredi kartından tahsilat yapmaya devam etmekte ve hatta sözleşme iptallerini dahi yapmamak için tüketiciyi yanıltan bilgiler vermektedirler. Ebetteki acentelerin tamamı aynı uygulamaları yapmamakta ise de yapanların sürecin sonunda bol bol davalarla uğraşacakları aşikardır." diyerek sözlerini şu şekilde konuştu  "Acenteler, tüketicilerin sözleşme iptallerini engellemek için tüketicileri yanıltan bilgiler verseler de aslında tüketici ve Acente arasında yapılan paket tur sözleşmesinde tatilin başlangıcına bir ay kalana kadar tüketicinin sözleşmeyi iptal hakkı olduğu açıkça yazacaktır. Yasal düzenleme şu şekildedir;


PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ

Sözleşmenin feshi Madde 16: 
“(1) Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.

(2) Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

(3) Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.

(4) Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.
(5) Bu madde kapsamında yapılacak bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde katılımcıya yapılması zorunludur.”

BU MADDE UYARINCA TÜKETİCİ PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMESİNİ TATİL BAŞLANGICINA BİR AY KALANA KADAR HER ZAMAN İPTAL EDEBİLİR. 

İPTAL EDİLEN TATİL PAKET TUR SÖZLEŞMESİ UYARINCA TÜKETİCİYE PARA İADESİ NE ZAMAN YAPILMALI? 

15.05.2020 tarihli resmi gazetede yayınlanmış olan PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN Geçici 1. Maddesinde “Bu Yönetmeliğin 16. maddesi kapsamında yapılan bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Geçici 1. Maddenin devamında ise “Ancak, COVİD-19 salgını nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilir.
(2) Katılımcının bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere katılımcının ödemiş olduğu bedel, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilir.

(3) Katılımcının birinci veya ikinci fıkrayı tercih ettiğine ilişkin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilmesi ve onayının alınmasında ispat yükü paket tur düzenleyicisi veya aracısına aittir.” Düzenlemesine yer verilmiş olup bu düzenlemeye göre eğer satın alınan paket tur içerisinde uçak bileti bulunmakta ve söz konusu bedel de uçuş firmasına acente tarafından ödenmiş ise ancak bu halde tüketicinin de onayı alınmak şartı ile bedel iadesi  uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilebilecektir.

Yasal düzenlemeler çok açıkken acenteler sözleşme iptallerini yapmama çabası yanı sıra para iadelerini de yapmamaktadırlar. Oysaki para iadesinin tüketiciye 14 gün içinde yapılması gerekmektedir. Acenteler tüketiciden tahsilat yapan şirket ise de tüketiciden tahsil edilen paranın belirli bir yüzdesini alıp kalan kısmını tüketicinin tatilini geçireceği otele yada tatil yapacağı kuruma iletecektir. Yani acente tahsil edilen parayı bir nevi emanet alan kurum olmasına rağmen kriz bahanesi ile tüketiciye para iadesi yapmamakta veya geciktirmektedirler.

İPTAL EDİLEN PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMELERİNE RAĞMEN TÜKETİCİNİN KREDİ KARTINDAN TAHSİLAT YAPILAMAZ

Para iadelerinin yapılmaması bir yana taksitli işlemlerde sözleşmeler iptal edilmesine rağmen acenteler tüketicinin kredi kartından tahsilat yapmaya da devam ederek tüketiciyi ayrıca mağdur etmektedirler. Tüketicilerin, yapılan işlemlerin hukuksuz olduğuna dair tüm mesajlarına da maktu cevaplar verilmektedir. Oysaki bir sözleşme iptal edildiğinde o sözleşme ile ilgili artık tahsilat yapılamaz, aksi halde kredi kartı bilgilerinin izinsiz kullanıldığı dahi kabul edilebilir ve bu durum hukuk düzenin de suçtur. Sözleşme iptali ile birlikte yapılması gereken kredi kartı taksit işleminin iptali için hemen bankaya talimat yazılması olmalıdır.


ACENTE PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETMİYOR VEYA PARA İADESİ YAPMIYOR İSE NE YAPMALIYIZ? 

Tüketiciler tatil başlangıcına bir ay kalana kadar paket tur sözleşmesinin iptal hakkına sahiptir. Eğer ki acenteler evden çalışıyoruz, yoğunluk var gibi bahaneler ile iptal taleplerinizi kayda almaz ise acente şirketleri ile aranızda yapılmış olan sözleşmede yer alan mail adresine sözleşmeyi iptal ettiğinize dair mail iletin ve 14 gün içinde para iadenizin yapılmasını, kredi kartı taksitli işlemi yapılmış ise kredi kartı işleminin iptali için bankaya hemen talimat yazılmasını talep edin. Eğer acente bu süreçte para iadenizi yapmaz ise vakit kaybetmeden sözleşme bedelinin miktarına göre bulunduğunuz yerdeki hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvuru yapabilirsiniz. Başvurunun ayrıntıları için mutlaka uzman bir avukat ile hareket etmenizi veya en azından sürecin başında danışmalık almanızı öneriyoruz.  Ayrıca sözleşme iptaline rağmen halen kredi kartınızdan tahsilat yapmaya devam ediyorlar ise kredi kart bilgilerinizi izinsiz kullandıklarına dair savcılığa suç duyurunda bulunmanızı da tavsiye ediyoruz.

 

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Yasa ve yönetmelikler açık üstelik tur sizin dışınızda acenta tarafından iptal ediliyor para iadesini bilinçli yapmıyorlar vatandaş uğraşsın zaman kazanalım düşüncesinde olan acentalara ağır yaptırımlar uygulanmalı bu sistemle mağdur olan vatandaştır
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    tatil.com ödemiyor cimere, tüketici hakem heyetine,türsaba, bankaya başvurdum.
    Cevapla
  • Hüsnü 3 yıl önce Şikayet Et
    aslında tüketici hakem heyetine yapılan başvurularda hizmet/ürün bedelinin 3 katını da ceza olarak firmaya verilmesi gerekir, böylece mahkeme sürecinin firmaların gözünde bir caydırıcılığı olur ve müşteriyi mağdur etmeyi göze alamazlar, şimdiki düzenlemede malesef böyle bir uygulama yok, firma öyle yada böyle mağdur ettiği müşterisinin talebini mahkeme kararıyla yerine getiriyor ama ceza ödemiyor, ceza ödemediği içinde mağdur etmeye işi sürüncemeye bırakmaya, hakem heyetlerini meşgul etmeye devam ediyorşar
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Cezalar caydırıcı değilki ne bekliyorsunuz
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Gezinomi 40 gün oldu iptal etmiyor Oyalıyor sıraya koymuşlar da arayacaklarmışda ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle