Yerli üretici gözü Çin'e dikti! Hazırlıklar başladı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, "Gerek Çin gerekse diğer pazarların devreye girmesiyle yeni tip koronavirüs salgınına rağmen ihracatımızı 350 milyon dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Baharda süt tozu üretimi ciddi artıyor. İlk olarak süt tozu satabiliriz. Esas amacımız peynirden başlayarak diğer ürünlerimizi de markalı olarak Çinlilerle buluşturmak" dedi

Yerli üretici gözü Çin'e dikti! Hazırlıklar başladı
Yerli üretici gözü Çin'e dikti! Hazırlıklar başladı
GİRİŞ 25.05.2020 16:01 GÜNCELLEME 25.05.2020 16:01
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çin'e süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kalkmasıyla sevinen sektör temsilcileri hedef büyüttü.

 

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde, Ticaret Müşavirliğinin de katkılarıyla yürütülen yoğun girişimler neticesinde, Türkiye'den Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kalktığını duyurması, pazarda söz sahibi olmak isteyen ihracatçıları umutlandırdı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, ilk olarak 54 firmayla başlayan Çin serüveninin ilerleyen yıllarda daha fazla firmayla devam edebileceğini söyledi.

 

 

Gerek Ticaret Bakanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı yoğun çalışmalara dikkati çeken Girit, "İlk etapta krema, süt tozu, tereyağ ve peynir çeşitlerinin izni verildi. Mesela kutu süt ihracatı halen yasak ama bu verilen izinler de çok önemli" dedi.

Çin pazarının açılmasıyla süt ve süt ürünleri ihracatçılarının hemen pazar araştırması yapmaya başladığına değinen Girit, ilk amaçlarının Çin pazarında yer edinmek olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin çok önemli bir süt tozu ihracatçısı olduğuna işaret eden Girit, "Çin'de de çok büyük bir pazar var bu konuda. Kendi süt ürünlerini süt tozu kullanarak yapıyorlar. Özellikle dondurma üretiminde kullanıyorlar. Biz de bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Ayrıca peynir için de büyük fırsat. Taze sürülebilen peynirler, geleneksel peynirler gönderilebilir. Oradaki damak tadına yönelik çalışmalar yapacağız. Zaman içinde bu pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl Türkiye'den 320 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını anımsatan Girit, "Gerek Çin gerekse diğer pazarlarının devreye girmesiyle yeni tip koronavirüs salgınına rağmen ihracatımızı 350 milyon dolara çıkarmayı amaçlıyoruz." dedi.

Çin pazarında ABD ve Avrupa'dan güçlü oyuncuların bulunduğunu işaret eden Girit, "Bizim uzun bir yolumuz var ancak dünyada süt tozunda rekabetçiyiz. Baharda süt tozu üretimi ciddi artıyor. İlk olarak süt tozu satabiliriz. Esas amacımız peynirden başlayarak diğer ürünlerimizi de markalı olarak Çinlilerle buluşturmak" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Birdost 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de süt tozu üretimi mi vardı , Türk Markası olarak ? Adamlar zaten ithalatlarini markanın merkezinden bizzat alırlar. Bize pastadan pay nasıl düşer? Türkiye'de çok süt üretimi olduğundan mi peynirin kg. mi 30- 50 TL arası ? Kaşarcilar özellikle, hem fiyatları yükseltiyor, hem de gramajdan çalıyorlar! Çoğu insan her paket kaşarın en az 500 Gr. olduğunu bildiği için, ucuz olani gramajına bakmadan sepete atıyor. Oysa çoğu 400 gram. Nereden bilsin benim, sade ezberci vatandaşım ? Standart gramajlar olmalı; millet uckagida getirilmemeli. Çin'e fazla süt ürünü verirseniz , Çinliler Moğollar gibi hayvanlardır, başımıza bela olur. Cinlinin fiziği değişir.
    Cevapla
  • AÇI 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin den çöp bile olsa alıp buraya getirmeyin
    Cevapla
  • mümin 3 yıl önce Şikayet Et
    gıda da ihracatını kesin artık. 1lt sür 6TL olmuş hala gıda ürünlerinde ihracat hedefleri konuyor. katma değeri düşük olan gıda gibi ihracat kalemleri yerine yüksek katma değerli ihracat kalemlerinin altyapısına yatırım yaparak oralardan karşılayın döviz ihtiyacını. 1kg biberin 15 TL ye satıldığını gördük 2 ay önce bu memlekette, yeter artık. ne yapın edin bu ülkedeki gıda enflasyonunu frenleyin artık.
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman hangi parayla ithalat yapacaksın. İhracat olmadan nasıl döviz kazanacaksın. Bütün kullandığımız eşyalar yerli ve milli olsa bile dövizimiz sedece enerji ithalatına yetmiyor. Az akıllı olun. Tezekle mi ısınacaksın.
    Cevapla
  • Malazgirt.....71 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin'e ve Uzakdoğuya açılmakta çok geç kaldık....Almanya oralara süt ; süt tozu hatta kıkırdak satıyor senelerdir...
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ürünler Çine gidip, virüslendikten sonra; bu ürünler gümrüğe takıldı şekline geri çevrilebilir.. Gerekli önlemler alınmaz ise; corona virüslü ürünler, iç piyasaya bile sürülebilir..
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi yaş gurubundasın acaba çok merak ettim. Annen izin veriyor mu bilgisayarın başına geçmene.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle