ÖTV indirimi ne zaman gelecek mi? 2020 ÖTV indirimi sonrası sıfır araç fiyatları düşecek mi?

ÖTV indirimi ne zaman gelecek? Corona virüs salgını öncesi ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Şimdi ise 2020 model sıfır araç modelleri için ne ÖTV indirim kararının ne zaman alınacağı ve araba fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği merak ediliyor. İşte 2020 ÖTV indirimi kararı için merak edilenler...

ÖTV indirimi ne zaman gelecek mi? 2020 ÖTV indirimi sonrası sıfır araç fiyatları düşecek mi?
ÖTV indirimi ne zaman gelecek mi? 2020 ÖTV indirimi sonrası sıfır araç fiyatları düşecek mi?
GİRİŞ 21.05.2020 11:17 GÜNCELLEME 21.05.2020 11:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Araç satın almak isteyenler 2020 yılında yapılacak olan ÖTV indirimi kararını sabırsızlıkla bekliyor. Özellikle sıfır araç üretiminde yaşanan sıkıntı ve dolardaki artış sıfır kilometre araba fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Buna ek olarak firmaların mevcut talebe yetişememesi, araç satın alacakları ikinci el araç modellerine yöneltti. Buda ikinci el araç fiyatlarının fırlamasına neden oldu. Bu yıl açıklanması beklenen ÖTV indirim kararı Corona virüs salgını nedeni ile gecikmeye uğradı. Salgın öncesi ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Resmi gazetede yayınlanan haberde; Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen yüzde 22.8'lik artış nedeniyle vatandaşların 247.000 kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL yükseltildi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 TL'ye kadar ÖTV alınmayacağı kararlaştırılmıştı. Şimdi ise bu kararın 2020 model sıfır araçlar içinde alınması bekleniyor.

 

2020 ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Herkesin merakla beklediği ÖTV indirim kararlarının 2020 yılının sonuna tamamlanması bekleniyor. 

ARAÇ İÇİN ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN GELECEK?

İkinci el araç satın alacak tüm vatandaşların merak ettiği ÖTV indiriminin araçlar için 2020 yılının ortasında alınması bekleniyor. Lakin kararın alınacağı tarihe ilişkin henüz net bir açıklama bulunmuyor. Kararın alınıp Resmi Gazete'de yayımlanması halinde ikinci el araç fiyatlarının olması gereken seviyelere kadar düşmesi bekleniyor.

 

ÖTV İNDİRİMİNDE İLK ADIM

ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan haberde; Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen yüzde 22.8'lik artış nedeniyle vatandaşların 247.000 kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL yükseltildi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 TL'ye kadar ÖTV alınmayacak.

ÖTV HANGİ ÜRÜNLERDE UYGULANIYOR?

Özel Tüketim Vergisi;

- Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),

- İnsan sağlığına zararlı olan ürünlerde (Tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi),

- Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi) ödenir.

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanır. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV daha önceleri uygulanan olan "İstihlal Vergisi" ile benzerlik taşımaktadır.

YORUMLAR 6
  • öğrtmn 3 yıl önce Şikayet Et
    ötv indirimi bir an önce yapılsın bizde bi araba alabilelim
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Araba lüks değil artık bir ihtiyaç yerli araçlarla ötv tamemen kalksın.
    Cevapla
  • Ortadirek 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın aklından geçen bütün konuları haberde belirtmişsiniz bir an önce ötv indiriminin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.
    Cevapla
  • Hikayemi 3 yıl önce Şikayet Et
    İndirim yapacaklarsa yapsınlar biz de daha fazla beklemeyelim yoksa bun söylentiler hikayeden spekülasyondan ileri gitmiyor
    Cevapla
  • Mett 3 yıl önce Şikayet Et
    O zamana kadar fiyatları güzel bir yükseltirler , indirim başlayınca yükseltilen fiyatı çok büyük bir indirim yapıyorlarmış lanse edip , istedikleri fiyata satacaklar ve vatandaşla dalga geçip duruyorlar . İşin enteresan tarafı bunu da devlet çok iyi biliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle