Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...
01 .
Güvenli liman altın, pandemi karamsarlığı ve düşük faiz ortamına bağlı yükselerek 8 yılın zirvesini gördü. Diğer değerli metaller ve endüstriyel metallerde iyileşme umuduyla yükseliş olsa da koronavirüse bağlı talep baskısı sürüyor.
02 .

Altın fiyatları; COVID-19 pandemisinin ekonomileri baskılaması, ABD-Çin ticaret savaşının yeniden alevleneceğine ilişkin endişeler ve merkez bankalarının desteğinin süreceği beklentisine paralel dün 8 yılın zirvesini gördü. COMEX altının onsu TSİ 15:00’te 1.775,80 dolara kadar yükseldi, Ekim 2012’den bu yana ilk kez bu rakamı görmüş oldu. Spot altın da yüzde 1’in üzerinde yükselişle 1.763 dolardan işlem gördü.

 

03 .
Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...

Commerzbank analisti Eugen Weinberg’e göre ‘piyasalarda ABD’de negatif faize geçilmesi spekülasyonu sürüyor. Ayrıca çok düşük faiz oranları ve ucuz para da piyasaya yön veriyor.’ Weinberg; ekonomik kriz endişeleri, perakende satışlar ve sanayi üretiminde olumsuz verilerin de bu durumu etkilediğini belirtiyor.

04 .

Fed risk iştahını törpüledi

Fed Başkanı Jerome Powell da hafta sonu yaptığı konuşmada ABD’de iyileşmenin gelecek yıla sarkabileceğini, tam bir iyileşmenin ise koronavirüs aşısının bulunmasına bağlı olacağını söyleyerek piyasalardaki risk iştahını kaçırmıştı. ActivTrades şef analisti Carlo Alberto De Casa bir müşteri notunda “Hisse piyasalarına yönelik endişeler ve Fed’in güvercin yorumları bulyonu yükseltti. Yatırımcılar hisselerde düzeltme devam ederse diye sigorta niyetine altın almaya devam ediyor” görüşünü paylaştı.

Otomotiv sektöründe egzoz temizlenmesine ilişkin teknolojilerde kullanılan platin ve paladyumda da iyileşme umuduyla hafif bir yükseliş trendi var.

Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...
05 .

Platin ve paladyum çıkışta

Commerzbank’tan Weinberg, Dünya Platin Yatırım Konseyi tahminlerine göre platinde ılımlı bir arz fazlası olacağının öngörüldüğünü söylüyor. Bunun çok büyük bir hayal kırıklığı olmadığını belirten Weinberg “Bu yüzden hem paladyum, hem platin fiyatları yükseliyor” değerlendirmesini yapıyor. Paladyum dün yüzde 7’nin üzerinde artışla 2.050 dolara kadar yükselerek üç haftanın zirvesini gördü. Platin ise yüzde 6’ya yakın yükselerek 872 doları buldu. Gümüş de yüzde 4’ün üzerinde bir artışla 17,99 dolara kadar çıktı.

06 .
Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...

Bakır öncülüğünde endüstriyel metallerde canlanma sinyalleri

Endüstriyel metal fiyatları, dünya genelinde ekonomilerin tecrit önlemlerini gevşetmesine paralel hafta başında güçlü yükselişler yaşadı. Londra Metal Borsası’nda işlem gören üç ay vadeli bakır kontratları dün yüzde 1,9 yükselişle 5.277 dolar/ton’a yükseldi. Küresel ekonominin sağlığına ilişkin en önemli göstergelerden biri olarak görülen bakır, yıl başından bu yana hala yüzde 16 ekside. En büyük tüketici Çin’in talebinin mayısta yavaşlamaya devam etmesi ise fiyatlarda aşağı yönlü baskıyı sürdürüyor.

07 .

Metallerde bu yıl en kötü performansı sergileyen alüminyumda LME üç ay vadeli kontratlar dün yüzde 1 yükselişle 1.476 dolar/ton düzeyine çıktı. Şangay’da işlem gören alüminyum da yüzde 1,6 yükseliş kaydetti. Geçen hafta sonu itibariyle yıl başından bu yana yüzde 15,5 ekside olan nikel yüzde 1,6 yükselişle 12.040 dolar/tondan işlem görürken, bu yıl yüzde 14’e yakın düşen çinko yüzde 1,7 yükselişle 1.995 dolar/ton, bu yıl yüzde 18,3 düşen kurşun yüzde 1,6 artışla 1.625 dolar/ton düzeyine geldi. CRU Group analisti He Tianyu “Talep baskısında azalma görülse de 2019 düzeylerine geri dönülmedi” diyor ve bakıra olan talebin gelecek birkaç ayda iç talebe bağlı aynı düzeyde kalacağını ya da hafif yükseleceğini öngörüyor.

Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...
08 .
Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...

Dev madene ‘iskelet kadro’

Endonezya’da faaliyet gösteren, dünyanın en büyük altın ve en büyük ikinci bakır madeni olan Grasberg, maden işletmecisi Freeport-McMoRan’ın açıklamasına göre bölgedeki virüs vakalarının artışı sonrası ‘iskelet kadroyla’ işe devam edecek. ​

09 .

Çinli bakır üreticisi China Daye Ltd. ise ilk çeyrekte operasyonların pandemi nedeniyle aksaması yüzünden rafine ettiği bakırın hedefin yüzde 10 altında kaldığını belirtti. Zambiya’nın Tanzanya ile olan sınırını beş gün sonra yeniden açması da bakır ticareti açısından olumlu olarak değerlendiriliyor.

Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...
10 .
Altın 8 yılın zirvesinde! Dünyanın en büyük altın madeni açılıyor...

GRAM ALTINDA 370 TL SEVİYESİ ÖNEMLİ DESTEK
Rıdvan Baştürk – Fon Yöneticisi

Yurtiçi piyasaların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle kapalı olduğu günde gram altının 380 TL altını test ettiğini gördük. Özellikle dolar kurunda 6.80 TL’ye doğru yaşanan gerileme gram altını da baskıladı. 

Dolar kurunda, aşağı yönde hareketlerin ön planda olduğunu görmekteyiz. Burada özellikle TL tarafında bir pozitif ayrışmadan bahsetmek mümkün. Hem gelen kar satışları hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) diğer ülke merkez bankalarıyla yapması beklenen swap anlaşması beklentileri TL’yi pozitif kılıyor. Burada 6.80 TL üzerinde kalınıp kalınmayacağı önemli olacaktır. 

Ons altın tarafında ise dalgalı bir seyir var. Coronavirus’e yönelik aşı bulunma beklentileriyle birlikte küresel borsalar dün çok sert yükseldi. Artan iştah ise ons altını baskıladı. Bu aşamada bir bant hareketi görebiliriz. Aşağıda 1717 yukarıda ise 1750 sınırları baz alınarak dalgalı bir seyir bizi bekliyor olabilir. Bu aşamada düşüşler ana destek bölgesinden alım fırsatları verebilir.

Gram altındaki seyri dolar kurundaki gelişmeler belirleyecek gibi gözüküyor. Gram altın özelinde 370 TL’yi önemli bir destek olarak izliyorum. Bu destek üzerinde kalındığı sürece geri çekilmeler alım fırsatı verebilir.