Pandemi sonrası talep iki katına çıktı

Koronavirüs salgınının organik ürünlere olan ilgiyi artırmasıyla beraber kanatlı sektörü de yoğun talep gördü. Türkiye’de canlı yumurta tavuğu satışı ve kümes kurma talepleri iki katına çıktı.

Pandemi sonrası talep iki katına çıktı
Pandemi sonrası talep iki katına çıktı
GİRİŞ 17.05.2020 12:35 GÜNCELLEME 17.05.2020 14:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını birçok sektörü durma noktasına getirirken, gıda, hijyen ve e-ticaret alanlarında ise patlamaya yol açtı. Salgın nedeniyle talebin yüksek oranda arttığı sektörlerden biri de doğal yumurta tavuğu oldu.

Koçoğlu Tavukçuluk ve Kümes Ekipmanları Firması kurucusu Burak Koçoğlu, salgın sebebiyle insanların bağışıklığını güçlendirmek için doğal ürünlere olan ilgisinin daha da arttığını söyledi. Koçoğlu, salgın sürecinde pozitif etkilenen sektörlerden bir tanesinin de tavukçuluk sektörü olduğunu belirterek, "İnsanların köy yumurtası ve köy tavuğu tercih etmeleri çok etkili oldu. Pandemi sürecinde tamamen insanlar doğal ürünlere yöneldiği için geçen yıla göre yüzde 50-60 oranında bir talep artışı gerçekleşti. Pandemi öncesinde ayda 3-4 kümes kurarken, şimdi aylık 8-9 seviyesine çıktı. Canlı yumurta tavuğu siparişi ise aylık 30-35 binden 60-65 bine kadar bir yükselme mevcut. Satışlardaki artışta insanların doğal ürünlere olan ilgisi, kendi ürettiğini tüketme çabası etkili oldu. Aynı zamanda birçok sektörün daralması ve gıdanın da önünün açılması nedeniyle kanatlı sektörü pozitif yönde etkilendi" dedi.

 

 

"Ticari düşünenler iyi bir planlama yapmalı"

Türkiye genelinde 8 üretim kümeslerinin bulunduğunu anlatan Koçoğlu, "Kuluçka firmalarından gelen civcivlere 112 güne kadar bakıyoruz. 112 günlük tavuklara yarka deniyor. Bir de 22 haftalık tavuklar yetiştiriyoruz. Bu tavuklar yumurta vermeye hazırdır. Şu an yerli ’Ataks’ ve Alman menşeli 'Lohman Brown’ isminde iki ırkımız var. Kanatlı sektörüyle hobi veya ticari olarak ilgilenen iki kesim var. Hobi olarak ilgilenenler kendisinin ve eşinin dostunun yumurta ihyacı için bahçesinde 10-15 tavuk besliyor. Ticari olarak yapmak isteyenler ise iyi bir planlama çalışması yapmalı. Bu işe girmek isteyenlerin bir canlı ile uğraştığının bilincinde olması gerekiyor. Gıda sektörü kazançlı bir sektör. Doğallık, eskiye dönüş hacmi yükseltiyor. İyi bir yatırım planlaması yapılmalı" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    5 katına cıktı yav. Tavuk koronaya iyi geliyormuş. Tüyleri de kezâ.
    Cevapla
  • Yazik 3 yıl önce Şikayet Et
    Kimse yalandan yere bu virüs niye var diye ahlanip vahlanmasin bizde bu fırsatçılık olduğu muttetce az bile veriyor belayı mevlam yumurta satılmıyor diye ahlanip vahlananlar talep artinca 8 TL ye sattıkları 1 koli yumurtayı 19 TL ye çıkarmak nedemektir . Hiç ölmeyecek siniz hesap vermeyeceksiniz dimi
    Cevapla
  • Ems 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz üretin de sizden 13 tl ye alalım kolisini. Üretici karın tokluğuna mı çalışmalı. Aracıların fahiş fiyata satmasından üretici sorumlu değil ki.
    Cevapla
  • Basri Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    30 lira ya satıyor lar lele yumurta ankara da
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    Malesef gezen tavuk deniyor ama ticari amacli gezen tavugun yedigi yem,hazir yem.disarida biraz geziyor sonra dogal oluyor. koy tavugu yumurtasi ise bahcede gezen tavuk bortu bocek solucan ne varsa yer.iste bu yumurtanin tadi bambaska
    Cevapla