İTO Başkanı Avdagiç'ten gençlere öneri!

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin düzenlediği online konferansta konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç katılarak pandeminin Türkiye ekonomisine etkilerini anlattı. Avdagiç, ülkenin ilerlemesi için gençlerin girişimci olmak için çabalamaları gerektiğini söyledi.

İTO Başkanı Avdagiç'ten gençlere öneri!
İTO Başkanı Avdagiç'ten gençlere öneri!
GİRİŞ 14.05.2020 17:20 GÜNCELLEME 14.05.2020 17:20

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin başlattığı “Başkanlar İş Dünyasının Üniversitesinde” başlıklı konferans serisinin ilk konuğu İTO Başkanı Şekib Avdagiç oldu. Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Muhittin Adıgüzel’in yönettiği ve üniversitenin Youtube kanalı üzerinden gerçekleştirilen konferansın başında Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu kısa bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Oğurlu, İTO’nun İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kurucusu ve en büyük destekçisi olduğunu belirterek Avdagiç’in şahsında tüm İTO yöneticilerine teşekkür etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin pandemi sürecinde internet üzerinden önemli etkinlikler yapmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Oğurlu, “Başkanlar İş Dünyasının Üniversitesinde” konferansları ile Türkiye’nin en büyük odalarının başkanlarını ağırlayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Oğurlu, ilk programda üniversitenin kurucusu İTO’nun başkanını ağırlamanın ise en doğru seçim olduğunun altını çizdi.

“KOVİD-19 TÜRKİYE’NİN ÇÖZECEĞİ BİR MESELE DEĞİL”

Ardından söz alan İTO Başkanı Avdagiç, Kovid-19’u Türkiye’nin çıkarmadığını ve Türkiye’nin çözeceği bir konu da olmadığını vurgulayarak konuyu analiz ederken bunun dikkate alınması gerektiğini söyledi. Pandeminin başladığı ilk dönemlerde Türkiye’nin salgının başladığı Çin’in bıraktığı boşluğu nasıl doldurabileceğini ve bundan istifade ederek ihracatını nasıl arttırabileceğini konuştuklarını ifade ederek şunları söyledi:

“O döne bunun global bir mesele olacağını öngöremedik ancak şubat sonunda bu konu ile ilgili ihtimaller belirdi ve yeni süreç belirdi. Burada hükümeti özellikle Sağlık Bakanlığı’nı ayrı bir yere koymak gerekiyor. İlk günden itibaren Sağlık Bakanlığı girişimlerde bulundu, protokolleri hazırladı, ilaçlarla ilgili planlamalarını yaptı. Böylece birçok ülkeye göre salgın bizde geç başladı ve kontrollü bir şekilde ilerledi. Sağlıkta geldiğimiz iyi nokta, ekonomide de artık bazı şeyleri kontrol edebildiğimizin habercisi aslında.”

Avdagiç, salgının ilk günlerinde 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı pakette kredi ödemelerinde kolaylık ve kısa çalışma ödeneğinin olumlu adımlar olduğunu ifade etti ve bunların istihdam oranının korunması ve işsizliğin artmamasını sağlayacak adımlar olarak nitelendirdi.

GÜMRÜKLERDEKİ ARAÇ SAYISI PANDEMİ ÖNCESİNİ YAKALIYOR

Türkiye dış ticaretinde Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Batı kapılarının önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Avdagiç, salgının ilk döneminde buralardan çıkış yapan araçların önce hızlı bir şekilde azaldığını ancak şimdilerde pandemi öncesinin yüzde 95’ini yakaladığını söyledi.

Bazı sektörlerin salgının yayılmaması için zorunlu olarak bitme noktasına geldiğini ancak birçok sektörde ilerleme dahi olduğunu vurgulayan Avdagiç, temkinli bir iyimserlik içerisinde olduklarını söyledi. Avdagiç, “Ancak vakalar tepe noktasına ulaştı artık inişe geçecek demek de aşırı bir iyimserlik olur, tedbirlerimizi uygulamaya devam etmeliyiz” uyarısında bulundu.

İTO PANDEMİ SÜRECİNDE ÜYELERİNİN YANINDA

İTO olarak salgın sürecinde “Önce hayatta sonra ayakta kalmamız lazım” şeklinde bir motto oluşturduklarını belirten Avdagiç, İTO bünyesinde de esnek çalışma sistemine geçtiklerini söyledi. “Hizmetlerimizi sürdürüyoruz ancak personelimizin sağlığını da düşünüyoruz. Bütün işlerde fiziki mesafeye riayet ediyoruz” diyen Avdagiç, İTO’nun yaptığı birçok hizmeti internet ve elektronik ortama taşıdıyarak web portallarını da bu süreçte yenilediklerini söyledi.

Meclis üyeleri ve sektör temsilcilerinin de pandemiden güçlü bir şekilde çıkmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Avdagiç, İstanbul Valiliği Valilik Pandemi Kurulu’na davet edildiklerinin altını çizdi. Avdagiç sözlerini söyle sürdürdü:

“Hükümetin ekonomik ve sağlık açısından aldığı tedbirleri hızlı bir şekilde üyelerimiz ve toplumla paylaştık. Birçok alanda ‘Siz evde kalın, biz sizin için üretmeye devam ediyoruz’ diyerek halkın ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. İTO üyelerine maske dağıtmaya devam ediyor.”

İTO’nu kurduğu meslek liseleri maske ve dezenfektan üretiyor

İTO’nun salgın sürecinde toplumun zarar görmemesi için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirten Avdagiç, İTO’nun kurduğu 54 meslek lisesi olduğunu ve pandeminin başlamasından hemen sonra bunların maske ve dezenfektan üretmesi için destek olduklarını söyledi. Avdagiç “Biz Bize Yeteriz kampanyasına da ciddi bir katkı verdik. Nefes kredisini hayata geçirerek üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Avdagiç, Mart ayından bu yana salgına rağmen şirket açılış rakamlarında beklediklerinden çok daha az bir düşüş yaşandığını söyledi.

Gençler müteşebbis olmalı

Gençlere yönelik tavsiyelerde de bulunan Şekip Avdagiç, gençlerin mezuniyetten sonra ağırlıklı olarak maaşlı işlerde çalıştıklarını, masabaşı iş, binek araç ve telefon talep ettiklerini bunun hem kendilerinin hem de ülkenin gelişimi için risk olduğunun altını çizdi. “Gençler hazır ve kurulu bir sistemin başına geçmek istiyor” diyen Avdagiç, gençlerin müteşebbis olma konusunda ülke olarak gelişmiş ülkelerin altında olduğumuzu ifade etti. Avdagiç, bu konuda İstanbul Ticaret Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelere büyük iş düştüğünü söyledi.

Avdagiç, bu konuda İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.