Swap ile dolar ihtiyacını karşılamak neden önemli?

Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl, koronavirüs salgını sonrası ekonominin ana gündem maddesi haline gelen swap anlaşmasın önemine ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı.

Swap ile dolar ihtiyacını karşılamak neden önemli?
Swap ile dolar ihtiyacını karşılamak neden önemli?
GİRİŞ 11.05.2020 12:40 GÜNCELLEME 11.05.2020 12:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İşte Erdal Tanas Karagöl'ün o yazısı;

 

 


Koronavirüs salgını ile beraber swap anlaşmaları en çok konuşulan konuların başında geliyor. Bu dönemde ekonomilerde meydana gelen daralma nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için bazı ülke merkez bankaları ile doların sahibi FED arasında swap anlaşmaları yapıldı.

Bu ülkeler, 2008 küresel ekonomik krizi sırasında da döviz ihtiyaçlarını swap hattı uygulaması ile FED’den karşılamışlardı.

 

 

PEKİ SWAP NEDİR?

Swap, değiş-tokuş veya takas anlamına gelmekte. Bu mekanizmayla, merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor. Bu dönemde en çok konuşulan swap ise ülke merkez bankaları ile FED arasında gerçekleşen takas anlaşmalarıdır.

Dolayısıyla, iki ülkenin belirli bir zamanda farklı faiz ödemelerini ve farklı para birimlerini karşılıklı bir şekilde değiş-tokuş yaptıkları sözleşmeler, swap sözleşmesi olarak tanımlanıyor.

Gerçekleşen swap anlaşmaları, ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu dövizin yani doların sağlanması ve herhangi bir ülkenin döviz likiditesi sorunu yaşamasının önüne geçildiği gibi olası kırılganlıkların azalmasına da önemli katkılar sağlıyor.

FED KİMİNLE SWAP ANLAŞMASI YAPTI?

Yakın geçmişteki meydana gelen 2008 küresel ekonomik krizde de belirli ülkelerle swap anlaşmalarıyla dolar sağlayan FED, koronavirüs salgını nedeniyle de swap hattıyla bu ülkelere tekrar dolar sağladı.

FED bu anlaşmaları yaparken kullandığı temel kriter, söz konusu ülkenin ekonomisi olumsuz etkilendiğinde ABD ekonomisinin olumsuz etkilenme ihtimali olup olmadığıdır. Eğer ABD’nin ekonomisini tehdit edecek bir durumun yaşanma ihtimali varsa, bu durumda FED bu ülkelere dolar sağlamada tereddüt etmiyor.

Ayrıca, elinde ABD hazine tahvili olan ve dolar sıkışıklığı yaşayan ülkelerin döviz nakit sıkışıklığını gidermek için de FED swap hattı ile dolar sağlıyor. FED’in swap hattına dahil ettiği ülkeler ise Avustralya, Brezilya, Danimarka, G.Kore, Meksika, Norveç, Yeni Zelanda, Singapur, İsveç, Japonya, AB, Kanada, İngiltere ve İsviçre oldu.

Türkiye 2008 küresel ekonomik krizinde olduğu gibi koronovirüs nedeniyle de FED tarafından tekrar açılan swap hattına dahil edilmedi.

PEKİ SWAP ANLAŞMALARI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Swap hattı, ülkelerin ihtiyaç duydukları dolar ihtiyacının karşılanması açısından önemli. Swap üzerinden sağlanacak olan dolar, ülkelerin döviz rezervleri ile ilgili tartışmalarını da sonlandıracaktır.

Çünkü bir ülkenin sahip olduğu ve olacağı dolar ve altın rezervleri o ülkenin ekonomik güvenliğidir. Rezervler, bir ülkenin borcunu ödeme gücü ve borcunu çevirebilme kapasitesidir. Dolayısıyla swap ile sağlanacak dolar, iç ve dış şoklara karşı kırılganlıkları azaltacağı gibi uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine olan güveni arttırmak için de bir kalkan görevi görecektir.

Diğer yandan ülke yabancı para varlıkları başta da dolar rezervleri, ülkenin kredi notunu ve kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen ülke kredi notlarını belirleyen önemli göstergelerden birisidir. Ayrıca rezervler, fiyat istikrarından sorumlu olan Merkez Bankası’na para politikalarını etkin bir şekilde hayata geçirilmesinde esneklik ve hareket alanı sağlamaktadır.

Bu nedenle, dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle artan döviz likidite ihtiyacını karşılamak için swap anlaşmaları stratejik öneme sahiptir.

Türkiye’nin G20 ülkeleri ile gündeme getirdiği ve başta da FED’in bazı ülkelere açtığı swap kanalının Türkiye’ye açılıp açılmayacağı merak konusu.

Şu bir gerçek ki, FED ile gerçekleşecek swap anlaşması Türkiye’yi önemli ölçüde rahatlatacaktır.

YORUMLAR 2
  • rauf beytürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Karşılığında altın var diyerek kağıt parayı (dolar) icat edenler karşılıksız para basarak kuralı kendi lehlerine bozdular kurdan dolayı başkalarının ürettiği ucuzluyor, kendi ürettikleri sürekli pahalanıyor zararı çekenler kim kendilerinden olmayan herkes yurt içi, yurt dışı ticarette acilen gümüş ve altın paralara geri dönülmeli 50 TL ye kadar paralar gümüş 100 TL ve üstü paralar altın dolaşıma sokulduğunda dünya piyasasında altın ve gümüş kaç paraysa herkesin cebindeki paranın alım gücü o olur. DİJİTAL PARA ile ticaret asla bu sefer de karşılıksız dijital para üretmeye başlarlar. ytd.77
    Cevapla
  • tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    ''FED’in swap hattına dahil ettiği ülkeler ise Avustralya, Brezilya, Danimarka, G.Kore, Meksika, Norveç, Yeni Zelanda, Singapur, İsveç, Japonya, AB, Kanada, İngiltere ve İsviçre oldu.''. Ulan bir tane müslüman ülke yok.
    Cevapla