MKEK'ten AK-47-Kalaşnikof hamlesi

Savunma sektöründeki arz-talep dengesi, ihtiyaçların farklı yönelimi doğrultusunda günden güne değişiklik gösteriyor. MKEK, AK-47 tüfeklerinde de kullanılan 7,62x39 mm Kalashnikov mermilerini üretmeye başlayacak.

MKEK'ten AK-47-Kalaşnikof hamlesi
MKEK'ten AK-47-Kalaşnikof hamlesi
GİRİŞ 11.05.2020 09:56 GÜNCELLEME 11.05.2020 12:19
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK),fişek üretim kapasitesini üç katına çıkaran yeni fişek ürettim hattını, Türk sanayisinin olanaklarıyla yarı maliyetle devreye aldı. Yerli sanayi tercihi, tesisinin çalışmalarının güvenli şekilde sürdürülmesi açısından da kritik önem taşıyor.

MKEK, tüm dünyayı tehdit eden "görünmez düşman" yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında cerrahi maske, hijyenik tulum ve solunum cihazı gibi ekipmanı gündemine alıp üretmeye başlarken, güvenlik güçlerinin operasyonel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarını da yoğun şekilde sürdürüyor.

Savunma sanayisinde silah, mühimmat, roket-patlayıcı ve kimyasal, makine ve malzeme grubunda faaliyet gösteren kurum, son olarak yerli ve milli fişek hattını Gazi Fişek Fabrikası'nda devreye aldı. Fabrikada 13 farklı kalibrede 43 farklı tipte fişek üretilecek.

Dizayn ve tasarımı kuruma ait olan üretim hattındaki tezgahların, imalat, montaj ve seri üretime geçilmesi 1,5 yıl gibi kısa sürede tamamlandı.

Üretim hattında başta Rus mühimmatları 7,62x54 (Bixi) ve 7,62x39 (Kalaşnikof) olmak üzere diğer NATO mühimmatları da üretilebilecek.

Yeni üretim hattıyla kurumun fişek üretim kapasitesi üç katına çıkacak. Eski üretim hattında 45 personelle yıllık 20 milyon fişek üretilirken
yeni üretim hattında 14 personelle yıllık 60 milyon fişek üretilebilecek. Bununla birlikte kurumun maliyetleri aşağı çekme yönündeki çabaları için ciddi katkı sağlanacak.

YERLİ MAKİNALAR FATURAYI YARIYA DÜŞÜRDÜ

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan makinelerin yabancı firmalardan temini durumunda 12 milyon avroluk bir fatura söz konusu iken yerli firmaların tercih edilmesiyle maliyet 6 milyon avroya düştü. Projenin geri ödeme süresi ise 1,7 yılda tamamlanacak.

Yerli sanayi tercihi, tesisinin çalışmalarının güvenli şekilde sürdürülmesi açısından da kritik önemde bulunuyor. Yurt dışı bağımlılığının ortadan kalkmasıyla tesiste gelecek dönemde ortaya çıkacak ihtiyaçlar en kısa sürede ve etkin şekilde karşılanabilecek.

MKEK'nin yeni üretim hattının kurulmasında Yılmaz Makina, Yeter Makina, HİDROTİM, Vibromak, AAES, MCM Savunma, TMMPRESS Pres Bakım Onarım, SEHALSAN Makine ve Sanayi, BAF Machine gibi sanayi firmaları görev aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Mehmet Yucesoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakin ha, Doner dolasir ya PKK'ye ya da benzeri orgutlere gider. Bizim envanterde bu silah yoktur.
    Cevapla
  • Minik 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim envarterimizde zaten var bu silahlardan
    Cevapla
  • Üretelim 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile üretenlerimizden devlet kuruluşlarımız özel sektör kuruluşlarımız (bütün) üniversitelerimiz başta savunma sanayi alanlarımız ve sağlık savunma sanayi alanlarımız olmak üzere diğer bütün alanlarda çokça üretimler ve ARGE'ler yapalım.
    Cevapla
  • batu 3 yıl önce Şikayet Et
    Somali Suriye libya destek verdiğimiz bütün yerlerde kaleşnikov kullanılıyor. bide fişek mi satın alalım ??? kendimiz yapalım ya. ..
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    pkk'nın kullandığı silahın mermisi yapılır mı kardeşim derhal durdurun kalaşnikof deyince aklıma pkk geliyor şehitlerimize hürmeten bu mermiyi üretmeyin rica ederim
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Zor alım olarak askerimizin elinde binlerce keleş var . Mermisi bittiğinde Rusyadan alıyoruz ,bu daha mı hoşuna giderdi sayın hürmetli.
    Cevapla
  • iso 3 yıl önce Şikayet Et
    dusmaninin silahiyla silahlan hadisi var, cok duygusal bir yaklasim olmus
    Cevapla
  • Ne yapalim 3 yıl önce Şikayet Et
    35 yıldır ele geçirilen silahları ne yapalım süs olarak muzeyemi koyalım bu silahlar askeri birliklerde oso da libyada somalide kullanılıyor demekki ele geçirilen mühimmat sinir otesinde de kullanıldığı için bitmek üzere. Ne yapalım rusyaddn mi alalım kendimiz mi yapalım
    Cevapla
  • Dervaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bir mantık bu bu silah dünya üzerinde kullanılan en çok silah bu pazara yönelik bu mermiler üretilecek Pkk araba da kullanıyor araba tekerleği üretilmesi mi Heyy Allahım mantığa bak yoruma bak sen sabır ver
    Cevapla
  • murat G. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Libyaya, Suriyeye gidecek mermiler. Turkiye orada savasanlara kendi silahlarinimi verdi? Tabiki hayir. Savasta ele gecen silahlar oralara gidiyor. Eeee bunun kursununu disardan alirsan daha pahaliya gelmez mi ? Acik goruslu olun. Urun fazlasini satarsin. Malum dunyanin her yerinde kullanilan tek tufek, bu da demek oluyor ki kendine yeni gelir kapisi aciyorsun.
    Cevapla
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    bizim güvenlik birimlerimiz ak-47 kullanmakta iken mühimmatı niye ithal edilsin.
    Cevapla
  • Aykan 3 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat etmek gerekir PKK nın eline geçebilir
    Cevapla
  • Sahipkıran 3 yıl önce Şikayet Et
    O it örgütüne zaten abd si rusyası veriyor... Sen böyle şeylerle kafanı yorma...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle