Dünyanın en uzunu! Dev projede son durum görüntülendi

Çanakkale Boğazı'nın 'gerdanlığı' olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında gerekli izolasyon sağlanarak, hızla sürdürülüyor.

Dünyanın en uzunu! Dev projede son durum görüntülendi
Dünyanın en uzunu! Dev projede son durum görüntülendi
GİRİŞ 08.05.2020 22:19 GÜNCELLEME 08.05.2020 22:19
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

 Lapseki ve Gelibolu yakasında deniz içindeki köprü kuleleri, 30'uncu blokların da konulmasıyla 294 metre yüksekliğe ulaştı. Toplam yüksekliği 318 metre olarak planlanan kuleler, üst üste 2'şer blok daha konulduktan sonra tamamlanmış olacak. AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, "Ülkemizin vizyon projeleri arasında yer alan köprümüzün tamamlanmasıyla şehrimiz başta ulaşımda, lojistik taşımacılıkta olmak üzere tarımda, turizmde önemli cazibe merkezi haline gelecek." dedi.



Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Hemen ardından Sütlüce'de kurulan şantiyede, kuru havuzda neredeyse her biri birer futbol sahası büyüklüğündeki 2 kule kesonu inşa edildi. Denizin dibine çakılan demir kazıkların üzerine geçen yıl mayıs ayında batırılan kule kesonları üzerine ilk bloklar ağustos ayında konuldu ve kırmızı beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeleyen köprü ayakları yükselmeye başladı.

AYAKLAR 294 METRE YÜKSEKLİĞE ULAŞTI

Aradan geçen yaklaşık 8 ayda Lapseki ve Gelibolu yakasında deniz içerisindeki kule kesonları üzerine 30'uncu blokların montajı da yapıldı. Böylece köprü ayaklarının yüksekliği 294 metreye ulaştı. Toplam yüksekliği 318 metre olarak planlanan kulelerin tamamlanmasına 24 metre kaldı. Üst üste 2 blok montajı daha yapıldığında kuleler tamamlanmış olacak. 318 metrelik kulelerin haziran ayında tamamlanması, yaz sonunda ise köprüde kablo örme çalışmalarına başlanması planlanıyor. Lapseki yakasında ankraj bloku ve 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğü de tamamlandı ve artık üzerine tabliyelerin montajı bekleniyor. Köprü inşaatında kullanılacak olan kabloların ağırlığı 33 bin 268 ton, uzunluğu ise 162 bin kilometre olacak. Kablo örme çalışmasıyla birlikte köprünün silüeti de ortaya çıkmış olacak. Öte yandan 14'üncü blokların arasına ilk bağ kirişinin konulmasının ardından 24'üncü blokların arasına da ikinci bağ kirişi montajı da yapıldı.

'1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜN HER DETAYINDA TARİH VAR, VİZYON VAR'

1915 Çanakkale Köprüsü'nün her detayında tarih ve vizyon olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, "Simgelerin köprüsünün ayaklarının uzunluğu 294 metreye ulaştı. Covid-19 sürecine rağmen tüm tedbirler alınarak köprümüzün çalışmalarına devam ediliyor. Toplamda 318 metre, yani 3 ayın 18’ini simgeleyen köprü ayaklarının tamamlanmasına az kaldı. Bu uzunluk, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni simgeleyecek. Ülkemizin vizyon projeleri arasında yer alan köprümüzün tamamlanmasıyla şehrimiz başta ulaşımda, lojistik taşımacılıkta olmak üzere tarımda, turizmde önemli cazibe merkezi haline gelecek" dedi.

KORONAVİRÜSE RAĞMEN İZOLASYON İLE ÇALIŞMA

Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin başkanlığında, Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü ve 1915 Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. yönetimi ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucu koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, Lapseki şantiyesi yaşam alanlarında izolasyonun sağlanması amacıyla gerekli önlemler alınarak, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Köprü inşaatında 2 bin 500 kişi, otoyol projesinde ise 3 bin 600 kişi çalışıyor.

318 METRELİK YÜKSEKLİĞİYLE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'Nİ SİMGELİYOR

Toplam 32 bloktan oluşacak köprü ayakları, tamamlandığında 318 metrelik uzunluğuyla 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni simgeleyecek. Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı'nın, sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisi tasviri yer alacak. Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılını simgeleyen 2023 metrelik orta açıklığı köprüye, 'dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü' unvanını kazandıracak.

YORUMLAR 7
  • Neco 3 yıl önce Şikayet Et
    Köprü güzelde geçiş ücreti ne kadar olacak?
    Cevapla
  • Niyazi Kacar 3 yıl önce Şikayet Et
    ben hersene 4 defa geçerim
    Cevapla
  • Adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben soracaktim o kopruler bos kalacaksa yaptirmayin
    Cevapla
  • Halk 3 yıl önce Şikayet Et
    YÜCE RABBIM bu ülke için kim çalışıyorsa razı olsun inşallah. Ama şunu artık söylemek gerek, malesef köprü ile vizyon projesi olmuyor, Yüce Rabbim biliyor ya şu köprüden çok daha önemli ülke hayrına yapılacak iş var. Daha fazla fabrika daha fazla sanayi daha fazla tarım ve elbette tasarruf dememiz gerekirken hala köprü diyoruz. Üzüldüğüm bir diğer nokta ücretleri de çok pahalı. Devletime, kundaktaki bebeğine rızık alırken ki verdiği vergiye yazık. YÜCE ALLAH'IM HEPIMIZI AKLI SELIM DÜŞÜNMEYE ve DOĞRU IŞLER YAPMAYI NASIP EYLESIN INŞALLAH. AMIN AMIN AMIN.
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu üç bezlere ne yaparsan yap Oyu chpye verirler
    Cevapla
  • kale 3 yıl önce Şikayet Et
    inşaat sektörü için büyük tecrübe, dünyada böyle projeler alıp yapsalar keşke
    Cevapla
  • ......... 3 yıl önce Şikayet Et
    Haydi İnşAllah (c.c)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle