EPDK'dan İGDAŞ'a yüksek fatura soruşturması

EPDK Başkanı mevzuata aykırı fatura düzenlediği gerekçesiyle İGDAŞ'a soruşturma açıldığını duyurdu. Doğalgaz Faturaları yasal sınır aşılıp 40-45 gün düzenlendiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

GİRİŞ 06.05.2020 10:09 GÜNCELLEME 06.05.2020 15:55
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) aldığı kararla özellikle “karantina bölgeleri” için kıyasen fatura uygulamasına geçildi.

 

Ancak bunun dışındaki bölgelerde yani Türkiye’nin büyük bölümünde elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri sayaçları okumaya ve abonelere gerçek tüketimlerine göre fatura düzenlemeye devam ediyor.

EPDK; İstanbul’da ikamet eden doğal gaz abonelerinden yoğun şekilde gelen yüksek fatura şikayetlerini tek tek inceledi ve ilgili dağıtım şirketi İGDAŞ’ın mevzuata aykırı sürelerde abonelerine fatura düzenlediğini tespit etti.

 

 

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine göre abonelere çıkarılacak faturaların ortalama 25 günden az 35 günden fazla olmaması gerekirken, İGDAŞ’ın vatandaşlara 40-45 günlük fatura kestiği belirlendi.

EPDK İGDAŞ’A SORUŞTURMA AÇTI

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Gelen şikayetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma başlattık. Gerekeni yapacağız” dedi.

Elektrik ve doğal gaz sayaçlarının yapılan işin terazisi olduğunu; vatandaşların, sayaçların doğruluğu ve okuma işlemlerinin güvenilirliği konusunda asla tereddüde düşürülmemesi gerektiğini hatırlatan EPDK Başkanı: “Sayaçların okunma süreleri belli… Bütün şirketler de ona göre sorumluluklarını bilecek, titizlikle görev yapacak… Sayaçları okurken, faturaları düzenlerken tüketicinin kafasında soru işareti oluşturursanız, vatandaşı mağdur ederseniz elbirliği ile bugünlere getirdiğimiz koskoca bir sektöre zarar verirsiniz. EPDK olarak bu konuda çok hassasız. Dağıtım şirketleri 25 yıldır, biz de kurum olarak 18 yıldır bu sürecin içindeyiz.

Doğal gaz sektöründe faturalandırmalar ile ilgili daha önce böylesi şikayetlerle karşılaşmamıştık. Bundan sonra da tekrarlanmamasını, uzun yıllara dayalı bu güvenin zedelenmemesini umuyoruz. Özel şirket olsun, belediye iştiraki olsun bizim için farklı değil… İçinden geçtiğimiz bu süreçte vatandaşlarımızın mağdur edilmesine, sektörümüze halel gelmesine asla müsaade etmeyiz” dedi.

Başka illerden de yüksek doğal gaz faturalarıyla ilgili tüketici şikayetlerinin EPDK’ya gelmeye başladığını belirten Yılmaz şunları söyledi: “Vatandaşımız rahat olsun, bize güvensin… Onlara bir cep telefonu, bir mail kadar yakınız. Faturalarla ilgili şüphesi olan kurumumuzun internet sitesi üzerinden bize başvursun. Şikayetleri tek tek inceliyor ve gerekli adımları atıyoruz. İGDAŞ soruşturması sonucunda da Kurulumuz mevzuata aykırılığı sabit görürse gerekli yaptırımları uygulayacağız.”

Fahiş faturaya tepki yağıyor! Vatandaş parasını istiyor

Doğalgaz abonesi vatandaşlar ise faturalarının yüksek geldiğinden şikayet ederek duruma tepki gösterdi. Yüksek fatura geldiğini anlatan Kazım Menteş isimli vatandaş, “Faturalarım kışa göre daha fazla geldi. Kışın İGDAŞ’a 300 lira verirken şuan 370 lira fatura ödedim. Bize fazla yazıldığını düşünüyorum yakmadım kombim kapalıydı. Bu şartlarda hakkımı da helal etmiyorum. Bunu kimle görüşeceğiz bilmiyorum ama Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum muhakkak bu durum çözülsün, vatandaşa yazık. Doğru düzgün çalışmıyoruz faturalardan yana çok mağduruz” dedi.

“En yüksek faturam 347 liraydı, 47 günlük fatura hesaplanmış 900 lira gelmiş”

Bir başka doğalgaz kullanıcısı Enes Türkmen ise “Ben de doğalgaz kullanıcısıyım 47 günlük fatura hesaplanmış 900 lira gelmiş. En yüksek faturam da Şubat’ta gelmiş o da 347 liraydı. Şimdi gelen 47 gün 900 lira. Bu kadar kullanmadık fazla. Ben de şikayet ettim dönüş bekliyorum” diye konuştu.

“140 lirayı geçmiyordu bu ay 315 lira geldi ve ben itirazımı yaptım”

Aziz Kasırga isimli vatandaş ise fatura tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"Ben aylık olarak bilançomu takip ederim. Ocak ayından Mart ayına kadar 140 lirayı geçmiyordu bu ay 315 lira geldi ve ben itirazımı yaptım, İGDAŞ’a resmi yazı da yazdım. Fazla yazıldı çünkü ortalamasını aldım. Onlar elleri cebinde kıyaslama yapıp gittiler. Soruşturma açmışlar güzel. Ben şahitliğe de giderim, delillerimle giderim” ifadelerine yer verdi

“Talebimiz fazla alınan paraların iade edilmesi”

Erdal Tavla, “Benim doğalgaz faturam ortalama aylık 200 lira geliyordu ama bu ay 350 lira gibi bir rakam geldi. Biz de bundan şikayetçiyiz. Bence fazla yazıldı, biz normalde çoğu zaman gündüzleri evde kimse olmadığı için doğalgazı en düşük derecede kullanıyoruz. Başlatılan soruşturmayı da doğru buluyoruz. Talebimiz fazla alınan paraların iade edilmesi” şeklinde konuştu.

Faturasının beklediğinden yüksek geldiğini söyleyen Bulut Işık da, “340 lira gelen fatura 450 lira geldi. Fazla fatura kesildiğini düşünüyorum. Çünkü her zaman yaktığımız faturanın bir üstü geldi. Buna bir çözüm bulmaları lazım. Sayaçları okumadan direk faturayı yazıyorlar. Bu nedenle de faturamız yüksek geliyor” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 112
  • Yavuz 10 ay önce Şikayet Et
    Evet doğru her ayın 28'inde gelen fatura hala yok.Her ilde araştırılsın.
    Cevapla
  • Umk44 4 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem sözünü tutuyor herşey çok kazık oldu geçmiş olsun kediye çiğer teslim ederseniz böyle olur soğancılar patatescıler Ev deki bulgurdan oldunuz ne haber
    Cevapla
  • Terzi Bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    Bana da bugun 387 tl fatura gelmis.Krali gelde benden bu parayi alamaz.
    Cevapla
  • Mehmet63 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletlerin asıl görevi denetlemektir.Malesef bu da Türkiye’de yok.Şanlıurfa Viranşehir Dicle Elektrik her ay faturam 250₺ civarı gelirdi elektrik yerin altına geçince 1 aylık fatura ikiye bölündü.20 günlük fatura 250₺ geldi 10 günlük 280₺ geldi.Ev ve evdeki yer konum elektrikli alet sayısı değişmedi.Mantıksız olduğu burdan belli..Nasıl olsa denetleyen yok EPDK firmaya soruyor firma cvp veriyor ve firmanın cevabını esas alıyor.Kendi denetmenini göndermiyor.Sayaçların kalibrasyon yonu yapılmamış.Nasıl olsa güneydoğunun aşı kaçak elektrikle çıkmış.Devlet Dicle elektriğin cevabını esas alır diyorlar
    Cevapla
  • Mehmet63 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletlerin asıl görevi denetlemektir.Malesef bu da Türkiye’de yok.Şanlıurfa Viranşehir Dicle Elektrik her ay faturam 250₺ civarı gelirdi elektrik yerin altına geçince 1 aylık fatura ikiye bölündü.20 günlük fatura 250₺ geldi 10 günlük 280₺ geldi.Ev ve evdeki yer konum elektrikli alet sayısı değişmedi.Mantıksız olduğu burdan belli..Nasıl olsa denetleyen yok EPDK firmaya soruyor firma cvp veriyor ve firmanın cevabını esas alıyor.Kendi denetmenini göndermiyor.Sayaçların kalibrasyon yonu yapılmamış.Nasıl olsa güneydoğunun aşı kaçak elektrikle çıkmış.Devlet Dicle elektriğin cevabını esas alır diyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle