Harekete geçen FED açık açık uyardı! Çok önemli açıklamalar

ABD Merkez Bankası (FED) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Amerikan ekonomisinde "tarihi" bir daralmanın beklendiğini ve daha fazla teşvike ihtiyaç olduğunu ifade etti. FED'in St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard ise, salgına karşı alınan önlemler kapsamında işletmelerin geçici olarak kapatılmasının ekonomide "kalıcı ve derin" bir hasara yol açabileceğini söyledi

Harekete geçen FED açık açık uyardı! Çok önemli açıklamalar
Harekete geçen FED açık açık uyardı! Çok önemli açıklamalar
GİRİŞ 02.05.2020 07:55 GÜNCELLEME 04.05.2020 10:40
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Bankası (FED) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, katıldığı bir televizyon programında, Kovid-19 salgınının Amerikan ekonomisinde bu yılın ikinci çeyreğinde ciddi bir daralmaya neden olacağını aktardı.

 

Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 30'a varan oranda azalabileceğini belirten Kaplan, yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde büyümenin görüleceğini kaydetti.

Kaplan, "Bu yıl muhtemelen yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasında bir küçülme yaşayacağız. Bu tarihi bir daralma" değerlendirmesinde bulundu.

 

"DAHA HIZLI BÜYÜME İÇİN TEŞVİKE İHTİYACIMIZ OLACAK"

Salgının iş gücü piyasasına etkisini de değerlendiren Kaplan, ülkedeki işsizlik oranının gelecek aylarda yüzde 20'lere kadar çıkabileceğine ve işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 8 ila yüzde 10 arasında gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

Kısa vadede dezenflasyon beklediklerine de değinen Kaplan, "Yılın geri kalanında daha hızlı büyüyebilmemiz için teşvike ihtiyacımız olacak, böylece işsizlik oranını düşürebiliriz" diye konuştu.

Kaplan, "Faiz oranları uzun bir süre daha düşük kalacak ve Fed'in bu dönemi aşmak için daha fazla şey yapması gerekecek" dedi.

"EKONOMİDE KALICI VE DERİN BİR HASARA YOL AÇABİLİR"

Ayrıca, FED'in St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard da The Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında işletmelerin geçici olarak kapatılmasının ekonomide "kalıcı ve derin" bir hasara yol açabileceğini ifade etti.

Ekonomideki küçülmenin daha çok yılın ikinci çeyreğinde hissedileceğini aktaran Bullard, yılın ikinci yarısında ise toparlanmanın başlayacağını kaydetti.

Bullard, "ABD ekonomisinde durdurma düğmesine basabilirsiniz ancak bunu çok uzun süre devam ettirmeye çalışırsanız çok fazla sorun birikmeye başlar, iflaslar ve iş kayıpları olur" değerlendirmesinde bulundu. Ülke ekonomisinin risk altında olduğunu vurgulayan Bullard, üretime tekrar başlanması gerektiğini anlattı.

"EKONOMİK TOPARLANMA ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI"

Öte yandan, FED'in Richmond Şubesi Başkanı Thomas Barkin ise katıldığı bir video konferans etkinliğinde, sağlık görevlilerinin Kovid-19 salgınına karşı uygulanan kısıtlamaları hafifletmeye başlanmasının uygun olduğuna işaret etmeden ekonomide hızlı bir toparlanmanın sağlanamayacağını aktardı.

Barkin, merkez bankasının ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini belirterek, ekonominin toparlanma oranı üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede üretim olmalı, dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmalıyız,çin ne yaptı, önce aklına ne gelirse ucuz mallar üretti, dünyaya sattı, şimdi Amerika çini nasıl halt ederim diye uğraşıyor. Ütermek, üretmek, üretmek! Ucuz, pahalı, sat. Kasa dolmadan ne $, düşer, ne € düşer. Bu arada vatandaşın cebine para girerse alışveriş yapar, pazar hareketlenir. Vatandaşın cebine para girmezse esnaf oturur, vatandaş da kedinin ciğere baktığı gibi sadece vitrinlere bakar. Vatandaşın cebine para koyun para, pazar hareketlensin. Birileri çok kazansın derken gemiyi batırmayın, gemi acayip su alıyor, hep beraber batıyoruz farkında değil misiniz?
    Cevapla
  • Ahmet Artuç 3 yıl önce Şikayet Et
    Battık bile.Geçmiş olsun
    Cevapla
  • Angarali cok bilmis 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin bastigi her 1 dolar dolar kullanan ulkelerin emeginin a d ye transferi demektir uyanin millet abd dolar basarak bizim emek ve uretimimizi caliyor.
    Cevapla
  • İbo 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanin aşısını kullan mısırını ye patriotunu al, almanin arabasini fransizin şarabini iç italyanin gözlügünü tak. Sonra de ki bizim emegimizi çaliyor . Ortada emeğini göremiyorum...
    Cevapla
  • ceyhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Neyin ihracatını yapıp ülkeye dolar getireceksinizde doları 5 TL ye getireceksiniz ithalat azalmadan ihracat atmadan dolar düşmez
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Paradan sıfırlar atıldığında bir dolar bir lira olurmu hesabı yapılıyordu dolar yedi yılda yediye katladı paramızı böyle giderse Amerika'nın batması deyilde paradan yine sıfır atmak zorunda kalacağız
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    7yilda ülkenin başından neler geçmiş hatırlayalım mit tırları 17/25aralik hendekler 15temmuz refandumlar seçimler çabası
    Cevapla
  • Veysel 3 yıl önce Şikayet Et
    Doları dövizi yükseltenler bu ülkede vatana ihanetten yargılanmalıdırlar. Dünyada dolar bolluğu yaşanırken trilyon dolar basılırken burada doların yükselmesi normal birşey değildir ve kimse doların yükselmesine ses çıkarmıyor. Yazık bu millete
    Cevapla
  • Musa 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanıtın olmadan sallama Altın desen neyse Nedir bu düşmanlığınız Bi bitmediniz yaa
    Cevapla
  • Millet 3 yıl önce Şikayet Et
    Millet mi suçlu
    Cevapla
  • vivo 3 yıl önce Şikayet Et
    en çok doları muhafazakarlar yatırım araca olarak alıyorlar ne yazıkki.dünyadada doları petrolcü araplar seviyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle