Kriz ülkeyi vurdu, Coca Cola fabrikasını kapatıyor

Uluslararası içecek şirketi Coca Cola, ekonomik krizden dolayı Lübnan'daki fabrikasını kapatma kararı aldı.

Kriz ülkeyi vurdu, Coca Cola fabrikasını kapatıyor
Kriz ülkeyi vurdu, Coca Cola fabrikasını kapatıyor
GİRİŞ 01.05.2020 12:02 GÜNCELLEME 01.05.2020 12:02
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

Lübnan'da Coca Cola'nın bünyesinde üretim yaptığı Ulusal İçecekler Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamada, ekonomik ve mali sıkıntılar dolayısıyla 31 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla şirketin ülkedeki faaliyetlerine son vereceği belirtildi.

 

 

Şirketin bir süredir yaşadığı büyük sıkıntıların bazılarını aştığı ancak diğer bazılarının özellikle de Lübnan'ın içinden geçtiği ekonomik durum nedeniyle atlatamadığına işaret edilen açıklamada, ülkedeki mali kriz nedeniyle ham madde ürünlerinin ithalatı ve bankalar üzerinden dışarıya havale işlemleri başta olmak üzere ticari çalışmaların felç olduğu kaydedildi.

Şirketin ciddi anlamda zarar etmesine yol açan mevcut krizin biteceğine dair öngörüde bulunamadıklarına vurgu yapılan açıklamada, söz konusu kararın Lübnan Çalışma Bakanlığına da iletildiği bilgisi verildi.

 

 

LÜBNAN'DAKİ EKONOMİK DURUM

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Ülkede faaliyet gösteren birçok şirket, birkaç aydan beri çalışanlarını işten çıkarma veya maaşlarını ciddi oranda düşürme yönünde adımlar attı.

Bankalar, sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvurarak yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi. Lübnan Maliye Bakanlığı, 2020'de vadesi dolacak toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senetleri ödemelerinin, ülkenin döviz rezervlerini korumak amacıyla yapılmayacağını duyurmuştu.

Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybı yaşamaya devam ediyor. Resmi kurda bir Amerikan doları, 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada 4 bin liraya işlem görüyor. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 143
  • Ncp 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük kayıp(!). Ülke elden gider. Bütün sistem çöker. Ne bu gereksiz kola içme alışkanlığı kardeşim. Paramızla sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. darısı bizim ve diğer ülkelerdeki kola fabrikalarının başına. Tezde yakında inşallah.
    Cevapla
  • M E S U T 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasil uzuldum bilemezsiniz
    Cevapla
  • Enes sa 3 yıl önce Şikayet Et
    Kola sagliga zararli içmeyin dert etmeyin omrunuze omur katin bedavaya dertlenmemis olursunuz yok bu kimin maliydi kim uretti
    Cevapla
  • Neco 3 yıl önce Şikayet Et
    Kola içmeyin gavur mali dolar biriktirin
    Cevapla
  • Kovboy 33 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar iyi diyorsunuz da hata bizim millette ben esnafım cola turka alıyorum dükkana yüzüne bakan yok gelen Coca-Cola istiyor nerde kaldı bizim mililigimiz
    Cevapla
  • Nur 3 yıl önce Şikayet Et
    Cola turka yerli değil ki satilali yıllar oldu
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizde iyi diyorsunuzda cola turko nun % kaçı yerli ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle