Üretici ve tüketicinin yüzü ‘dijital pazarla’ gülecek

Gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) devreye girdi. İlk etapta Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmı DİTAP üzerinden geçecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “DİTAP, nitelikli tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşılmasını sağlayacak. Alıcı, satıcı, lojistik sektörü her kesim bu portalda herkes olacak” dedi.

Üretici ve tüketicinin yüzü ‘dijital pazarla’ gülecek
Üretici ve tüketicinin yüzü ‘dijital pazarla’ gülecek
GİRİŞ 30.04.2020 07:32 GÜNCELLEME 30.04.2020 07:38
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) devreye soktu. Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak.

Tarımsal arz ve talebin “dijital pazar yeri” yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan DİTAP, üreticinin daha fazla gelir elde etmesini, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulmasını ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacak. www.ditap.gov.tr adresi üzerinden DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşları bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı’nı devreye soktu.

 

 

İLK ETAPTA ÜRETİMİN YÜZDE 10’U

DİTAP’ın lansmanı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı on-line basın toplantısı ile yapıldı. DİTAP’ın planlı tarımda bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Pakdemirli, ilk etapta Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyledi.

ÜRÜN ZAYİ OLMAYACAK

Pakdemirli, “DİTAP ile tarımsal üretimde arz ve talebi buluştururken, tarımsal üretimin de sözleşmeli tarım modeli sayesinde daha planlı hale getirilmesi mümkün olacak. Tohumdan, çatala tüm zincirin takip edilebildiği, sürdürülebilir üretimin sağlandığı bu sistem sayesinde küçük çiftçi, büyük çiftçilerimiz ile aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşacak. Dünyada üretilen her 3 tarımsal ürünün biri çöpe atılıyor. DİTAP, tarımsal üretim zincirinde etkin planlama sayesinde ürün zaiyatını da ortadan kaldıracak” dedi.

Pakdemirli, DİTAP’da ilk fazda sebze, meyve, bakliyat gibi tarımsal ürünlerin işlem göreceğini, projenin ilerleyen fazlarında hayvancılık, gübre, ilaç, tohum gibi tarımsal ara girdilerin de kapsama gireceğini belirtti.

TARIMDA DENGELİ FİYAT DÖNEMİ

Pakdemirli, “Tarımsal üretimde DİTAP sayesine sözleşmeli üretim modeli geliştikçe, yani tüketim ile üretim arasındaki bağ güçlendikçe hem arz talep dengesi arasındaki dengesizliklerin azaltılması hem de tarım sektöründeki fiyatlandırma dengesizliklerinin giderilmesi açısından çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Sistem neden kuruldu?

Üretici de tüketici de kazançlı DİTAP’ın Türkiye’ye sağlayacağı katkıları da aktaran Bekir Pakdemirli, bunları şöyle sıraladı:

SEKTÖRÜN TAMAMINI KAPSIYOR

DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacak. Alıcı, satıcı lojistik sektörü olmak üzere bu portalda herkes olacak.

* Böylelikle; üretimden tüketime kadar her noktayı izleyeceğiz. Neden DİTAP kurduk. Üretici “ben daha fazla kazanmalıyım, ürünümü daha iyi fiyatla satmalıyım”, tüketici ise “Ben daha uygun fiyatla tüketmeliyim” diyor. Bu planlamayı yapabilmek için tarımsal ürün pazarının hem bireysel tüketici hem de endüstriyel tüketici açısından talepleri önceden oluşturulacaktır. Bu talepler ile talebi değerlendirmek isteyen çiftçilerimizin Bakanlığımız sistemlerine kayıtlı ve talebe yön verecek teknoloji ile desteklenmesi amacıyla DİTAP’ı oluşturduk.

TALEPLER SMS’LE ÇİFTÇİYE

Bu sözleşmeli tarım portalı sadece gönüllülük esası ile bireysel tüketicinin pazarını yöneten hal, manav, zincir marketlerin ve endüstriyel ürün pazarını yöneten gıda fabrikalarının tarımsal ham maddeleri için talep oluşturabilmesine imkân sağlayacak. Bu taleplerin SMS bilgilendirmesi ile ülkemizin en ücra köşesindeki çiftçimize kadar ulaşmasını sağlayacağız.

KATMA DEĞER ARTACAK

Ayrıca portal sayesinde işlenmiş gıda sanayiye yönelik fayda sağlayarak, başta coğrafi işaretli ürünlerimiz olmak üzere birçok işlenmiş ürünün markalaştırıp katma değerini arttırarak pazarlanması sağlanacak. Bu sayede ihracata yönelik pazarın artmasını sağlayacağız.”

50 MİLYON TL’YE KADAR KREDİ

DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanacaklarını belirten Pakdemirli, “Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Kredi kullanımında “İşletme Kredisi”nde indirim yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, üretimde “yurt içi sertifikalı tohum/fide/ fidan kullanımı” için ilave % 20, stratejik bitkisel ürün grubunda üretim yapılacaksa ilave yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 80’ne varan oranlarda indirimli kredi kullanabileceklerdir” dedi.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 7
  • Polat 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarlada 50 kurus halde 4 lira markette 7 lira bu devir bitecekmi yani.
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarımda acil makineleşme robot teknoloji uygulanmalı.örnek karadeniz çayını işçi ihtiyacı duymayan çay toplama makinaları alınmalı.japonya ya bakın bitkisel çayları nasıl topluyor.
    Cevapla
  • sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    İnanıyorum daha pahalı olur. Çünkü millet olarak fırsatçı yapımız var, devlet ne yapsın.
    Cevapla
  • Reis 4 yıl önce Şikayet Et
    Bırak allahını seversen yav el altından koruyorlar, yok dijital yok bilmem ne.Adam 50 kuruşa aldığını 2 lira gösteriyor4 Lira gösteriyor.Hala dijital diyorsunuz.Fırsatçıları tarlaya tepe üstü ekerseniz ancak o zaman fiyatlar düşer.
    Cevapla
  • Şakir 4 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu artık çiftçinin satamadığı komisyoncuların fiyatlar düşmesin diye almadığı ürünler çöpe gitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle