İş sağlığı ve güvenliğinin önemi arttı

Sektörün öncü kuruluşu TürkGüven, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından iş kazalarının önlenmesi amacıyla 2003 yılından bu yana kutlanan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nünde iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’nin geldiği son durumu ve koronavirüs sürecinde bu alanda yapılması gerekenleri açıkladı.

İş sağlığı ve güvenliğinin önemi arttı
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi arttı
GİRİŞ 28.04.2020 11:17 GÜNCELLEME 28.04.2020 11:17

28 Nisan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2003 yılından bu yana ‘Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’ olarak kutlanıyor. İş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin yönetimi için bütünleşik ve kurumsal çözümler üreten sektörün öncü kuruluşu TürkGüven, iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’nin geldiği son durumu açıkladı.

TürkGüven CEO’su Alp Timurhan Çevik, “İş sağlığı ve güvenliği özellikle son yıllarda giderek önem kazanmaya başladı. Her ne kadar ülkemizde çalışanların sağlık ve güvenliklerini korumaya yönelik ilk düzenlemeler Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar gitse de özellikle 2012’de yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile büyük bir aşama kaydedildi. Kanun, tüm işyerlerini ve çalışanları kapsadığı için iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin sayısı 120 binleri aştı.

TürkGüven olarak iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin daha etkin bir şekilde yürütülerek iş kazalarının azaltılması adına çalışmalar yapıyoruz. Şu an 10 ülkeden farklı sektörlerden 200’ü aşkın markaya hizmet vererek 600 bini aşkın kişiye temas ediyoruz” dedi.

İş sağlığı ve güvenliğinin önemine değinen Çevik, “Bugün kutladığımız ‘Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nün de asıl amacı mesleki kazaların ve hastalıkların tüm dünyada önlenmesini sağlamak. Bu amaç uğruna hem işveren hem de çalışanlara önemli sorumluluklar düşüyor” diye konuştu.

“Bu süreci en az hasarla atlatmaları için çalışmalarımıza devam ediyoruz”

Çevik, “Dünya çapında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak daha da önemli bir hal aldı. ILO da bu yılki temasını Kovid-19 ile mücadeleyi vurgulamak adına ‘Salgını durdurun: İş Sağlığı ve Güvenliği Hayat Kurtarabilir’ olarak belirledi. ILO, ‘Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’ne özel olarak bir online bir seminere de imza atacak. Seminerin amacı, yalnızca işçilerin yaşamlarını korumak için değil aynı zamanda iş sürekliliğini sağlamak için işyerinde güvenlik ve sağlığın sağlanmasının önemi üzerine diyaloğu teşvik etmek olacak.

Öte yandan günümüzde bazı firmalar evden çalışma sistemine geçmiş olsa da üretime devam etmek zorunda olan fabrikalarımız var. TürkGüven olarak teknik bilgimiz ve uygulama becerimizle üretime devam etmek zorunda olan işyerlerinde işveren ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin bu süreci en az hasarla atlatmaları için bilinçlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Evden çalışamayan işveren ve işçilerin dikkat etmesi gereken hijyen kurallarını ve işverenlerin uygulaması gerekenleri paylaşıyoruz. Bu anlamda ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesine katkı sunan tüm kurumların ve tüm çalışanların 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nü kutluyoruz” şeklinde konuştu.