Refah Partisi'nden çay müstahsilleri için çağrı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak, çay hasadı için şehir dışından Rize'ye gelmek isteyen kişilere tam teşekküllü sağlık raporu ile sınır müsaade sağlanabileceğini söyledi.

Refah Partisi'nden çay müstahsilleri için çağrı
Refah Partisi'nden çay müstahsilleri için çağrı
GİRİŞ 24.04.2020 19:11 GÜNCELLEME 24.04.2020 19:15

Çolak, çay tarımının Rize ekonomisindeki payı göz önüne alınarak yapılması gerekenler en kısa süre içerisinde uygulamaya konulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

 

SAĞLIK RAPORU İLE GELMELERİ AYARLANMALI

"Sadece mayıs ayında ortalama 450-500 bin ton arası yaş çay toplanmaktadır. Yaklaşık 1 milyon aileyi ilgilendiren çay mahsulü, özellikle  Covid-19 salgını sürecinde, esnafın ve çalışanın mağduriyeti göz önüne alınarak Rize ekonomisi ve Ülke ekonomisi için daha cazip hale gelmiştir. Yetkili makamlar, il dışında olan ve çay toplamak için Rize’ye gelmek isteyen her bir karne sahibi müstahsilden 2  kişiye tam teşekküllü sağlık raporu karşılığında kontrollü bir şekilde Rize’ye gelişine müsaade edebilirdi. Çay mahsulünün, İş-kur  üzerinde oluşturulacak bir ekip ya da herhangi başka bir makam tarafından oluşturulan ekip ile bahçelerden toplanması zordur. Tarım arazisi ve sınırları belirlenmesi, çayın toplanması ve  satışının kamu yada özel sektör ile anlaşma yapılması, müstahsil tarafından yönetilmesi gereken önemli detaylardır."

 

Yetkililerin Kovid-19 hassasiyetini değerli bulduğunu ve teşekkür ettiğini belirten Çolak, "Salgın hastalığa karşı hassasiyeti hepimizin hassasiyetidir. Tüm bu tedbirler bizim sağlığımız içindir ama belirttiğim gibi tam teşekküllü rapor ile sınırlı müsaade sağlanabilir. Ayrıca 2019 ‘da çayın kilosuna 2,90 TL ve ilaveten 13 kuruş destekleme ile 3,03 TL  fiyat verildi. Sayın Tarım ve Orman Bakanımızdan talebimiz; Covid-19 (korona) salgın hastalığı nedeniyle, vatandaşın, esnafın  ve işsizin mağduriyetinin her zamankinin üstünde olması ve yaşam  standartlarının daha da zorlaşmasından ötürü bu seneye mahsus tüm imkanların zorlanmasını, geçen yılın çok çok üstünde bir fiyat verilmesini, çay satışını kolaylaştırıcı kararlar alınmasını , özel sektör fabrikaların satışının da devlet tarafından desteklenerek mağdur etmeyen bir uygulamanın  yapılmasını ve  bu hususta  karar verilmesini bekliyoruz. Sayın Bakanım bu yıl diğer yıllarla kıyaslamadan çok daha üstte bir fiyat açıklanmasını bir siyasetçinin ötesinde çayı olan müstahsil olarak; çayı , vatandaşı ve  özel sektörü göz ardı etmeden fiyat açıklanmasını bekliyoruz" dedi.