Krizlere alışık borsacılardan yatırım tavsiyeleri

Korona virüs sürecinde yatırımcılar daha önce karşılaşmadıkları bir krizin içerisinde hayatta kalmaya çalışıyor. Tecrübeli portföy yöneticisi Kim Scott yatırımcılarla krizden çıkışın sırlarını paylaşıyor

Krizlere alışık borsacılardan yatırım tavsiyeleri
Krizlere alışık borsacılardan yatırım tavsiyeleri
GİRİŞ 24.04.2020 12:58 GÜNCELLEME 24.04.2020 15:02

Korona virüs salgınıyla birlikte büyük darbe alan yatırımcılar ayakta kalmak için doğru tavsiyeleri yakalamaya çalışıyor. Tavsiyeleri dikkat çeken isimlerse daha önce piyasalarda kriz süreçlerini atlatmayı başarmış yatırım şirketleri oluyor.

 

 

Yatırım şirketi Ivy’nin Orta Büyüklükteki Sermaye Büyüme Fonu Portföy Yöneticisi Kim Scott, Kovid-19 krizinden önceki iki büyük resesyonda hatırı sayılır getirilerle çıkış yolunu buldu. Scott, finans şirketi Morningstar’daki orta büyüklükte sermaye büyüme fonu kategorisini 3 yıl içerisinde %7,3 oranlık yükselişle idare etti ve 10 yıllık ortalamanın üzerinde performans gösterdi. 2001 yılında portföy yönetiminin başına geçen Scott, ortalama büyümesi &6,4 olan Russel Orta Büyüklükte Sermaye Büyümesi Endeksi’ni %8 oranına yükseltti.

Marketwatch haberinde kriz sürecini test etmiş portföy yöneticisi Kim Scott müşterilerine karışık piyasalarda ayakta kalmak için piyasalarda uygulamaları gereken bazı önemli noktaları hatırlatıyor.

 

 

PİYASALARDAN VAZGEÇMEYİN

Tecrübeli portföy yöneticisi, “Bana ‘Piyasalardan çekilmeli miyim?’ sorusunu soracak oluşanız cevabım kesinlikle hayır olacaktır” ifadelerini kullanıyor. Scott kendisine yol gösteren en önemli prensibin “piyasaların aşağı yönlü hareketten çok daha fazla yukarı yönlü hareket ettiğini” bilmek olduğunu da belirtiyor.

Piyasaların geç ve acılı bir yoldan da olsa geri döneceğini öngören Kim Scott virüsle yaşamanın öğrenilmesiyle geri dönüşün yaşanacağını söyledi. Mikrobiyoloji geçmişi olan portföy yöneticisi, Moderna gibi aşı üreticisi firmaların Kovid-19 tedavisinde önemli bir yol kat ettiğini ve aşının yakın olduğunu belirtti.

Virüs sürecinde sağlık sisteminin çok daha iyi bir şekle girdiğini söyleyen Scott, korona virüsün etkilerine ilişkin “Sorun sadece virüse ilişkin değil aynı zamanda bizim ne kadar hazırlıksız olduğumuzla da alakalıydı” ifadelerinde bulundu.

Ekonomideki düzelmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmeyeceğini söyleyen portföy yöneticisi tüketicilerin spor müsabakaları, konserler ve kurvaziyer gemileri gibi etkinliklerden bir süre uzak duracağını öngörüyor.

Scott, “İnsanlar ev içerisinde yararlı olacak kıyafet, sağlıklı yemek gibi şeyler satın alacaklardır” dedi. Motorlu araç piyasasında önemli bir yükseliş bekleyen Scott bunun sebebini de insanların uçaklardan uzak durmak istemesi ve süreç sonrasında seyahat etmek istemesi olarak görüyor.

ÇOK FAZLA DÜŞÜNMEYIN

2001 krizinden öğrendiklerini de aktaran Scott düşük volatilite, savunma hareketi ya da benzeri taktiklerle piyasalardan daha akıllı davranılamayacağını tecrübe ettiğini belirtiyor. Bu tip taktiklerin yalnızca yatırımcıların finansal sağlığına zarar vereceğini ifade ediyor.
Fon yatırımcısı 2001 yılında fonları iyi performans gösterse de savunma pozisyonunda fazla kaldığı için beklentilerini karşılayamamış. Açıklamalarına göre pozisyon değişiminde geç kalan fonlar piyasaların düzene girmesini sadece izlemiş.

Konjonktürel hisselerden kaçının

Temel ürünler, endüstri ve enerji sektörlerindeki konjonktürel şirketlerin çekici görünmesinin nedeni hisse fiyatlarını oldukça aşağıda olması Fakat Scott bunun bir yem olduğunu belirtiyor. Portföy yöneticisi bu hisseler için “Döngü içerisinde bir miktar yükseldikten sonra düşüşe geçerler. Eğer borsa yatırımcısı değilseniz büyük paralar kazanamazsınız” diyor ve ekliyor “Ekonomik döngüden bağımsız geleceği düşünen şirket hisselerine sahip olmayı tercih ederim.”

Scott, konjonktürel şirketler arasında istikrarlı büyüme sağlayan tek şirketin Tesla olduğunu unutmamak gerektiğini de sözlerine ekliyor.

KENDİ RİSKİNİZİ YÖNETİN

Piyasalarla ilgili yazılmış tüm kitaplar aynı sonuca ulaşır: Portföyünüzü sektörler arasında çeşitlendirin. Bir hisseye çok fazla yatırım yapmayın. Sabırlı olun ki fazladan ödeme yapmayın. Scott’a göre sonuç elde edebilmenin önemli bir yanı olmakla birlikte bu aynı zamanda risk yönetimi anlamına da geliyor. Zira piyasalarda her zaman haklı olamayacağımız gibi yanıldığımızda ödenecek bedelin karşılanabilir olmasını ancak risk yönetimiyle sağlayabiliriz.

YÜKSEK KALİTELİ VE UZUN ÖMÜRLÜ BÜYÜME BEKLEYEN ŞİRKETLERİ TERCİH EDİN

Bunu söylemekle doğru şirketleri seçebilmek aynı derecede kolay değil. Şirketlerin istikrarına ve zaman içerisindeki kârlara bakmak önemlidir. Aynı zamanda şirketlerin borç bağımlısı olmaması da gerekiyor. Bilanço dengesi burada anahtardır. Kovid-19 gibi bir sorun baş gösterdiğinde bu şirketler Scott’a göre piyasadaki sallantıdan en az hasarla kurtulur. Scott bu nedenler portföyünün kaldıraç oranının ortalamadan daha az olduğunu belirtiyor.

KAYNAK: BORSAGÜNDEM