ABD ve Çin harekete geçti! Türkiye de boş durmadı! Ağzına kadar ucuz petrolle dolduruldu

Petrol fiyatlarının koronavirüs salgını sonrasında çakılması sonrasında başta ABD ve Çin olmak üzere değişik ülkeler stratejik depolarını doldurdu. Türkiye de boş durmadı. Rafineriler ve akaryakıt dağıtım şirketleri, depoları ve tankerleri fiyatı dip yapan petrolle doldurdu.

ABD ve Çin harekete geçti! Türkiye de boş durmadı! Ağzına kadar ucuz petrolle dolduruldu
ABD ve Çin harekete geçti! Türkiye de boş durmadı! Ağzına kadar ucuz petrolle dolduruldu
GİRİŞ 23.04.2020 16:44 GÜNCELLEME 23.04.2020 16:44
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

 Türkiye’nin değişik bölgelerinde depoları bulunan sektörün önde gelen bir işletmesinin sahibi, yaptığı açıklamada, “Tüm depolar petrolle dolduruldu. Şu anda Türkiye’de hiç boş depo kalmadı” dedi.

 

 

Türkiye’nin stratejik depo kapasitesi ne kadar? Rafinerilerin, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve bazı özel şirketlerin sahip olduğu depoların kapasitesi, 7 milyon metreküp düzeyinde bulunuyor. Türkiye’nin günlük petrol ürünleri tüketimi yaklaşık 100 bin metreküp. 70 günlük gereksinimi karşılayacak miktarda petrol depolandı. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Irak boru hatlarının taşıdığı petrolün uluslar arası pazarlara transfer edildiği Adana-Ceyhan’da da 13-14 milyon varillik bir depo olanağı bulunuyor.

Koronavirüs salgını, petrol sektöründe taşları yerinden oynattı. Küresel düzeyde günlük petrol talebinin 30 milyon varil düzeyinde düşmesi, üretim düzeyinin ayarlamaması fiyatları ve tüm ön görüleri alt üst etti.

 

 

“OPEC+” olarak nitelendirilen üretici ülkelerin, günlük 10 milyon varillik üretimi kısma kararı fiyatları yukarı çekmeye yetmedi. Brent petrol 16 dolara kadar düşerken, Batı Teksas tipi mayıs kontratlı petrol fiyatı negatifi gördü. Petrol, daha sonra bir miktar toparladı.

ÜLKELER POZİSYON ALDI

Bu fiyat hareketi ülkelerin pozisyon almasına yol açtı. Başta ABD ve Çin olmak üzere bazı ülkeler, tarihi bir düzeye gerileyen ucuz petrolden yararlanmak için kolları sıvadı. Bu ülkeler, stratejik depolarını doldurdu. Gözlemcilere göre, dünyada petrol depolayabilecek kapasite kalmadı.

Peki, Türkiye’de durum ne? Rafineriler ve akaryakıt dağıtım şirketleri, depoları ve tankerleri “ucuz” petrolle tümüyle doldurdu. Türkiye’nin değişik bölgelerinde depoları bulunan sektörün önde gelen bir işletmesinin sahibi, “Tüm depolar petrolle dolduruldu. Şu anda Türkiye’de hiç boş depo kalmadı” dedi.

Türkiye’nin stratejik depo kapasitesi ne kadar? Rafinerilerin, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve bazı özel sektör işletmelerinin sahip olduğu ya da kontrol ettiği depoların kapasitesi 7 milyon metreküp düzeyinde bulunuyor.

Türkiye’nin günlük petrol ürünleri tüketimi yaklaşık 100 bin metreküp. 70 günlük gereksinimi karşılayacak depolara petrol stoklandı.

CEYHAN’DAKİ KAPASİTE

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Irak boru hatlarının taşıdığı petrolün uluslar arası pazarlara transfer edildiği Adana-Ceyhan’da da 13-14 milyon varillik bir depo olanağı bulunuyor. Uzmanlar, bu depoların petrol ihracatçısı ülkeler Irak ve BTC ortaklarının kullanımında olduğunu belirtti.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 145
  • Wow 3 yıl önce Şikayet Et
    15 20 yıl sonraki fıyatlarını test edıyor şuanda petrol... Teknolojik ılerleme ile güneş,ruzgar gbi enerjı Kynaklarından faydalanma çok artıcak.. Petrolde deger ve obem kaybedecek.. Arapları ozmn gorucez
    Cevapla
  • Necmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz tüketicilere ne faydası var?
    Cevapla
  • Mitat 3 yıl önce Şikayet Et
    Benzinin Türkiye'ye şu andaki maliyeti 1.15 kuruş biz toplam 5 katı fiyata alıyoruz bu soygundur
    Cevapla
  • Karaköse 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizin evin bahçesinde petrol bulursanız bizde aynı fiyata tüketeviliriz
    Cevapla
  • AYNI DURUM 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol bedava olsaydı pompa satış fiyatı 4 lira olurdu. Üretici sebze ve meyve'yi tarlasından bedavaya verse, marketteki fiyatı sadece bir lira düşerdi. Aynı durum.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Depolasa ne olur akşama zam geliyo
    Cevapla
  • dervaz 3 yıl önce Şikayet Et
    en az 50 milyon varillik bir depo yapın yarın savasa girdiğinde yetmez 10 yıl 20 yıl sonrasını düşünerek planınızı yapın şimdi ucuz bol bol depolardık
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin yıllık ham petrol ihtiyacı yaklaşık 50 milyon metreküp. Çapı 500 metre ve derinliği 250 metre olan boş bir taş ocağı çukuru biliyor musunuz? Ayrıca varili 15 $ olsa 265 milyon varil petrol için 4 milyar dolar lazım. 80 milyon vatandaş kişi başı 50$ borç verirse bu iş olur. Devlet bu petrolü işleyip iç pazara satar ve 50 şer dolarınızı size geri öder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle