Petrolden perakendeye havada iflas kokusu var

Koronavirüs sebebiyle ekonomilerin 'kapanması' her geçen gün şirketlerin ayakta kalmasını zorlaştırıken, ABD'de petrolden perakendeye birçok büyük firmadan iflas haberleri de gelmeye başladı. Özellikle WTI petrol varil fiyatının 20 dolar civarında kalması durumunda 533 ABD'li şirketin gelecek seneye kadar iflas edeceği, varil fiyatının 10 dolara düşmesi durumunda ise sayının 1.100'ü bulacağı tahmin ediliyor.

Petrolden perakendeye havada iflas kokusu var
Petrolden perakendeye havada iflas kokusu var
GİRİŞ 21.04.2020 17:47 GÜNCELLEME 21.04.2020 17:47
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını sebebiyle mağazaları kapalı olan ABD'nin 2 perakende devi Neiman Marcus ve J.C. Penney'nin iflas başvurusunda bulunmaya hazırlandığı bildirildi. Ülkenin en büyük spor salonu zincirlerinden 24 Hour Fitness da iflas başvurusunda bulunmayı değerlendirdiğini açıkladı. Bunun yanında araştırma şirketi Rystad Energy an itibarıyla 21 dolar olan WTI petrol varil fiyatının 20 dolar civarında kalması durumunda 533 ABD'li şirketin gelecek seneye kadar iflas edeceğini bildirdi. Varil fiyatı 10 dolara düşerse sayı 1.100'ü bulacak

 

Koronavirüs sebebiyle ekonomilerin 'kapanması' her geçen gün şirketlerin ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Bu durum şu ana kadar özellikle son tüketiciye doğrudan satış yapan firmaların belini bükmüş durumda. ABD'de son olarak 14 bini aşkın çalışanı bulunan lüks perakende zinciri Neiman Marcus'un iflas koruması için başvuruda bulunmaya hazırlandığı bildirildi. 

ABD basını 5 gün önce de, ülke genelinde 865 mağazası bulunan bir başka perakende devi J. C. Penney'in iflas koruma başvurusunda bulunacağını bildirmişti. Firma mağazalarını kapattığı bu döneme 4.2 milyar dolarlık borçla girmek zorunda kaldı.

 

Tüketicilerin halihazırda online alışverişe yönelmesi bu tip farklı ürünleri satan dev mağaza zincirlerinin geleceği hakkında endişelerin yükselmesine yol açmıştı. Koronavirüs salgını sebebiyle birçok mağazanın kapalı kalmak zorunda olması ise süreci hızlandırmışa benziyor. 

100 BİN MAĞAZA KAPANACAK

UBS analistleri konuyla ilgili yayımladığı son raporda ABD'de 2025'e kadar 100 bin mağazanın kapanmasını beklediklerini bildirdi. Bunların 24 binini giyim mağazaları, 12 binini ise tüketici elektroniği mağazaları oluşturacak. 

Ancak koronavirüs sadece halihazırda zordaki giyim mağazalarının batış sürecini hızlandırmadı. ABD'li spor salonu zinciri 24 Hour Fitness koronavirüs sebebiyle 448 şubesinin tamamını geçici olarak kapatmak zorunda kaldı. Firmanın iflas başvurusunu değerlendirdiğini açıklaması ise bu şubelerin kalıcı olarak kapalı kalma ihtimalini bir hayli yükseltti.

BAŞVURU HAZIRLIĞI 3 HAFTA

Dünyanın en büyük varlık değerleme ve satış firmalarından Tiger Capital Group'un COO'su Michael McGrail konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bazı şirketler bu süreçte hayatta kalamayacak" ifadelerini kullandı. McGrail varlık satışıyla ilgili kendilerine talepte bulunanların sayısının arttığını söyledi ancak bu şirketlerin hangileri olduğunu açıklamadı.  

Uzmanlar ABD'de önümüzdeki ay resmi iflasların artmasını bekliyor. Bunun nedeni iflas başvuru hazırlığının ortalama 3 hafta sürmesi. Yani iflas başvurusunda bulunmaya şimdi karar veren bir şirket başvurusunu resmen mayısın 2. haftasında yapacak. Bu sebeple ABD'li yatırım bankası Stifel'in direktörlerinden Michael Kollender "Bence birkaç değil onlarca büyük şirketin iflas başvurusunda bulunduğunu göreceğiz ve bu korkutucu bir rakam" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'de iflas korkusu ağırlıklı olarak düne kadar perakende zincirleri etrafında odaklanmıştı. Dün ise WTI petrol fiyatının eksi 37 dolara düşmesi gözlerin enerji sektörüne çevrilmesine yol açtı. Söz konusu fiyat mayıs ayı kontratları için geçerliydi. Ancak haziran ayı kontratlarında da varil fiyatı şu an için 20 dolar olarak görünüyor. Norveç merkezli enerji araştırma firması Rystad Energy'ye göre bu ABD'li petrol üreticileri için 'bir felaket' anlamına geliyor.

SAYI 1.100'Ü BULABİLİR

Firmanın yayımladığı rapora göre WTI petrol fiyatının 20 dolarda kalması durumunda ABD'de 533 petrol arama ve üretim firmasının 2021 itibarıyla iflas edecek. Varil fiyatı 10 dolara düşerse iflas eden firma sayısı 1.100'e yükselecek. 

Tabii yarın bir bilim insanı koronavirüse yüzde 100 etkili bir aşı bulduğunu açıklarsa tüm bu senaryolar gerçekleşmeyebilir. Ancak mevcut durum iyimserliğe pek alan bırakmıyor. 

YORUMLAR 27
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde durum ne? Birçok işyeri bir aydan fazla süredir kapalı. Kira, borçlar ne durumda esnafta? Ailesini nasıl geçindirecek bu insanlar bu dönem? Allah kolaylık versin. kahrolası çin dünyayı alt üst etti
    Cevapla
  • Muammer 4 yıl önce Şikayet Et
    Niye İflas ediyorlarmış.Birazda karbiratörden yesin şerefi yoklar.Bir avuç petrolu bir avuç dolara sattılar.Beter olsunlar.
    Cevapla
  • Teoman 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede de 100 lerce esnaf batacak dükkân sahipleri ben kirami isterim diyor başka bir şey demiyor kapalı dükkandan kira istiyor.
    Cevapla
  • HAYYUL KAYYUM ALLAH 4 yıl önce Şikayet Et
    abd beter ol daha da beter olun inşallah
    Cevapla
  • Mardinli 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd battıkça bizde dolar uçuyor abd batmasın diye dua etmeye başlayın bence
    Cevapla
  • Muammer 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ki hainin sayısında ki artışdan olmasın.
    Cevapla
  • tcli 4 yıl önce Şikayet Et
    abd batsın. abd batarsa dolarda batar yani dolar pul olur biter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle