Android telefon kullanıcılarına çok önemli uyarı

Google’nin yayınladığı son raporla Android cihazların yüzde 42’sinin hâlâ Marshmallow veya daha önceki sürümlerle çalıştığı belirlendi. Dünya genelinde toplam sayısı 1 milyarı aşan bu Android cihazlar, artık güvenlik güncellemeleri almadığı için kötü amaçlı yazılımlara ve virüslere karşı da savunmasız durumda.

Android telefon kullanıcılarına çok önemli uyarı
Android telefon kullanıcılarına çok önemli uyarı
GİRİŞ 21.04.2020 15:44 GÜNCELLEME 21.04.2020 16:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Google’nin yayınladığı son rapora göre dünya genelinde aktif olarak kullanılan Android cihazların yüzde 42.1’i hâlâ Marshmallow olarak bilinen 6.0 veya daha önceki sürümlerle çalışıyor.

 

 

Sayısı 1 milyardan fazla olan bu Android cihazlar, artık güvenlik güncellemeleri almadığı için kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma veya virüs bulaşma riski altında.

Siber güvenlik kuruluşu Bitdefender’ın Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, geçen Eylül'de yayınlanan Android 10 ile birlikte Android 9.0 Pie ve Android 8.0 Oreo sürümlerine sahip Android cihazların güvenlik güncellemeleri alabildiğini ancak daha eski sürüme sahip telefonların bu güncellemelerden mahrum kaldığını belirterek Andorid kullanıcılarını uyardı.

 

 

GÜNCELLEME ALMAYAN TELEFONLARDA ÖNE ÇIKAN 3 AÇIK

2012'den önce piyasaya sürülen Android telefonları kullananların özellikle endişe duyması gerekiyor, çünkü bu cihazlar Google'nin yayınladığı güvenlik geliştirmelerinden mahrum kalmış durumdalar ve aşağıdaki 3 tehlikeli güvenlik açığına karşı savunmasızlar.

1- BlueFrag: Verileri çalmak ve kötü amaçlı yazılım yaymak için cihazın güvenliğinin aşılmasına olanak verebilecek kritik bir güvenlik açığı.

2- Stagefright: ilk olarak 2015 yılında keşfedilen bu açık, MMS mesajı yoluyla kötü amaçlı yazılımları bulaştırmak için kullanılıyor.

3- Joker: Google Play mağazasında resmi bir uygulama olarak görünen, ancak indirilip kullanıldığında cihazlarda bulunan adres defterine izinsiz erişilmesini sağlayan bir güvenlik açığı.

ESKİ MODEL TELEFON KULLANANLARIN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, güvenlik güncellemesi almayan Android cihaz kullanıcılarına şu 5 uyarıda bulundu:

1- Google Play dışındaki 3. taraf uygulamaları indirirken dikkatli olun. Andorid cihazlardaki en büyük riskler resmi uygulama mağazası olan Google Play dışındaki kaynaklardan indirilen uygulamalardır.

2- Güncellemeleri kontrol edin. Eğer mevcut bir güvenlik güncellemesi varsa telefonunuzda gerekli yer açarak güncellemeyi yükleyin.

3- Telefonunuzu güncel tüm tehditlerden koruyabilecek mobil antivirüs yazılımı kullanın.

4- Tıkladığınız bağlantılara dikkat edin. SMS ve MMS mesajlarıyla gelen linklere çok dikkat edin.

5- Sürekli yedekleme yapın. Her ihtimale karşı tüm verilerinizi düzenli yedekleyerek olası bir kötü senaryoda önemli verilerinizi kaybetme riskini ortadan kaldırın.

YORUMLAR 2
  • H. Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Yillarca Androidi ve Androidin esnekliğini savunan birisi olarak 2020 yılında fikrimi degistirdim. Bir sonra ki telefonum fiyati ne olursa olsun Apple olacak.. Kabaca gecmise baktigimda 5 sene de Casper V8, LG G3, Casper A1 ve suan Samsung A50.. Tam 4 telefon.. Zaten 1 iPhone parasi benden cikmis.. Tek cihazla bu yillari gecirmek varken boyle olmak hos degil.. 6 ay once aldigim A50 icin bile simdiden guncelleme almayacak yorumlari mevcutken daha androidde kalmanin anlami yok..
    Cevapla
  • doktor 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman bu telefonlara da güncelleme versinler.Tamamen sömürü sistemi.Telefonu al 2-3 yıl sonra çöp olsun
    Cevapla