Binlerce işçiyi sevindiren karar: Tazminatı yasal faiziyle birlikte ödenecek

Bursa’da, 6 yıldır imalat ustası olarak çalıştığı fabrikadan sudan bahanelerle tazminatsız kovulan işçiye Yargıtay’dan müjdeli haber geldi. Yüksek mahkeme, mağdur işçiye kıdem ve ihbar tazminatının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.

Binlerce işçiyi sevindiren karar: Tazminatı yasal faiziyle birlikte ödenecek
Binlerce işçiyi sevindiren karar: Tazminatı yasal faiziyle birlikte ödenecek
GİRİŞ 21.04.2020 10:42 GÜNCELLEME 21.04.2020 10:42
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Bursa’da, fabrikada imalat ustası olarak çalışan işçi, işten atılınca soluğu Bursa 10. İş Mahkemesi’nde aldı. Kıdem ve ihbar tazminatı talebinde bulunan işçi; haksız ve hiç bir yasal dayanağı olmadan İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedildiğini, yaklaşık 7 yıl gibi uzun bir süre işverenin hizmetinde hiç bir kusur işlemeden yasalara ve kurallara harfiyen uymak suretiyle bu güne kadar hiç bir ihtar ve ceza uygulamasına sebebiyet vermediğini öne sürdü.

 

 

Sudan bahanelerle ve yasalara aykırı şekilde işine son verildiğini belirten davacı usta, tazminatlarının da ödenmediğini iddia etti. Mahkemede savunma yapan davalı fabrika işletmecisi ise davacının son zamanlarda mesai arkadaşları ile büyük sorunlar yaşadığını, sürekli huzursuzluğa sebebiyet vererek çalışma arkadaşlarına ve amirlerine sataştığını dile getirdi.

Mahkeme, iş akdinin tazminata hak kazanmayacak şekilde feshedildiğinin ispat yükümlülüğü davalı işveren üzerinde olduğuna dikkat çekerek, davacının taleplerini hüküm altına aldı. Kararı davalı işveren temyiz edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin gündemine geldi.

Daire, sudan bahanelerle işçinin atılamayacağına hükmetti. Daire, mahkeme kararını onadı. Emsal nitelikteki kararla birlikte davacı usta, tam 7 sene sonra tazminatına kavuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 32
  • Çok ilginç 4 yıl önce Şikayet Et
    16 yıldır sigortasız çalıştım demişsinde demekki sigortasız çalıştırdıklarını biliyordun. Neden razı geldin be mübarek!
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl çalıştım 16 yılı sigortasız son maaşımı bile vermediler mahkemenin başlamasını bekliyorum hemde acil.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu kıdem tazminatı yasası çıksa da, işçi de patron da kurtulsa. İşçi ikinci yıldan sonra sanki işverenin ortağı oluyor. Bu yasa ile patronunu beğenmeyen patronunu, işçisini beğenmeyen işçisini değişsin.
    Cevapla
  • Vatandaşşş 4 yıl önce Şikayet Et
    İşveren risk alıp, sermaye yatırıp iş yeri açar, yıllarca çalışanın maaşını verir, sigortasını yatırır. Sonra da ceza olarak tazminat öder, hem de işçi her türlü lakayıtlığı yapıp, işverenin başına kral kesildiği halde. sonra da insanlar işsizlik var, niye suriyeli ve türkmen çalıştırılıyor diye şikayet ederler.
    Cevapla
  • Serdengeçti 4 yıl önce Şikayet Et
    Eksik yazmışsın, aynı işveren yıllar yılı çalışanlarının kıdem tazminatını/tazminatlarını "sermaye" olarak kullanıp işini daha da büyütür. Sonrada o tazminatın üstüne yatmaya çalışır. İşçi çalışıyor hakkını alıyor, işçi lazım değilse çalıştırmayacaksın. Tabii aç gözlülük o seviyede ki Suriyeli çalıştırıp sigorta ve asgari ücretten de kurtulmaya bakarsınız. (Kendi işimi yapıyorum)
    Cevapla
  • cevap 4 yıl önce Şikayet Et
    uyari denen bir yontem var isveren icin. isverenin hakli nedenleri var ise uyari tutanaklari duzenler. 3 uyarida iscinin sozlesmesi fesh edilir. kafasine gore kovarsa cezasini yer iste. isci hakli bu durumda. isveren yasaya uygun yol izlememis.
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    izmirde akrabamın yeni kurduğu şirketinde çalıştım destek çıktım sigortamı yatırmadı vaat ettiği maaşın yarısına yakınını verdi.borç para verdim 2 yıl geç ödedi zarar ettim.tazminat vermedi şimdi 1 milyon tl para kazandı piyasa durdu sen yarı maaş aldın al kardeşim 10 bin tl işini gör diyemiyor.önceden seni zarara uğrattım diyemiyor.paraya bağlanmaya herşeyden çok parayı sevmeye devam ediyor.o parayıde yiyeceği belli değil 2 akrabasıda hakkını helal etmiyor oda şirketim var diye hava atıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle