Düşük petrol fiyatlarına hangi ülkeler dayanabilecek? O ülkelerin işi artık çok zor

S. Arabistan ile Rusya arasında patlak veren savaş küresel bir pandemi yaşanan bir döneme denk geldi. Koronavirüs, enerji piyasalarında hem arz hem de talep tarafını derinden etkiledi. Petrol fiyatları hızla düşerken vadesi dolacak olan NYMEX mayıs vadeli Batı Teksas petrolünün (WTI) varil fiyatı yüzde 301 düşüşle tarihinde ilk kez eksiye indi. Peki bu düşük fiyatlara üretici ülkeler ne kadar dayanabilecek?

Düşük petrol fiyatlarına hangi ülkeler dayanabilecek? O ülkelerin işi artık çok zor
Düşük petrol fiyatlarına hangi ülkeler dayanabilecek? O ülkelerin işi artık çok zor
GİRİŞ 21.04.2020 00:05 GÜNCELLEME 21.04.2020 00:11
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Rusya ve Suudi Arabistan arasında patlak veren petrol savaşlarına koronavirüs etkisiyle oluşan arz fazlalığı ve talep azlığı eklenince petrol fiyatlarında art arda tarihi düşüşler yaşandı. 

 


ANLAŞMA DÜŞÜŞÜ DURDURAMADI

İki ülke arasında başlayan 'savaş' sonrası Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler, günlük petrol üretimlerini toplam 10 milyon varil azaltma kararı alsa da fiyatlardaki düşüşü yetmeye yeterli olmadı.

ABD VE RUSYA'DA PETROL EKSİYE DÜŞTÜ

Öyle ki koronavirüs salgının nedeniyle talebin dipte olduğu sektörde Hem WTI Teksas petrolü, hem de Rusya'nın Ural petrolü, alıcı olmadığı için pazartesi akşamı "eksi fiyata" indi. Büyük çöküş sonrası Brent ham petrolün fiyatı da 25 dolar seviyesine geriledi.

 

 

Peki tarihin en düşük seviyelerinden birinin yaşandığı bu ortamda ekonomisi petrole bağlı olan ülkeler ve üreticiler ne kadar dayanabilecek? 

Geçtiğimiz hafta petrol savaşları ve koronavirüsün fiyatlara etkisi ile ilgili Anadolu Ajansı'nda bir analiz kaleme alan Dr. Altay Atlı bazı ülkelerin düşük fiyatlara çok fazla dayanamayacağına dikkat çekerek "Ekonomileri büyük ölçüde petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının ihracatına bağımlı ülkelerin bütçelerini dengede tutabilmeleri için küresel piyasalarda fiyatların belirli bir seviyenin altına düşmemesi gerekiyor ve bu seviye de her ülkenin ekonomik, coğrafi ve jeolojik koşullarına göre farklılık gösteriyor. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2020 yılına yönelik öngörülerine göre, örneğin, Suudi Arabistan bütçesinin dengede olması için petrolün varil fiyatının 78,3 dolar olması gerekiyor. Bu rakam İran için 124,4 dolar, Irak için 59 dolar, Libya için 79 dolar, Azerbaycan için ise 48,2 dolar seviyesinde. Rusya’nın bütçesinin ise 2019 yılında Ural ham petrolünün fiyatı üzerinden hesaplandığında 49,2 dolar seviyesinde denge bulduğu ifade ediliyor.

LİBYA, IRAK VE İRAN...

Rusya, düşük petrol fiyatlarına daha uzun süre dayanabilecek durumda, çünkü hem daha düşük fiyatlarda bütçesini dengeleyebiliyor, hem de sahip olduğu 570 milyar dolarlık döviz rezervleri bu anlamda ciddi bir koruma sağlıyor. Suudi Arabistan’ın bütçe dengesini koruyabilmek için daha yüksek fiyatlara ihtiyacı var ve ülkenin girişmiş olduğu ekonomik modernleşme ve sektörel çeşitlendirme süreci de bütçe üzerinde bir yük oluşturuyor. Ancak bu ülkenin de sahip olduğu yaklaşık 500 milyar dolarlık döviz rezervleri ve sadece yüzde 25 gibi düşük bir seviyede olan toplam borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı, Suudi Arabistan’ın da bir süre daha düşük fiyatlarla yaşayabileceğine işaret ediyor. Ancak bu fiyat savaşları giderek uzarsa önce Suudi Arabistan, hemen ardından da Rusya ciddi bir şekilde zarar görmeye başlayacak. Irak, İran, Libya gibi daha küçük üreticilerin ise bu ülkeler kadar bile dayanamayacaklarını tahmin etmek güç değil." ifadelerini kullanmıştı.

"İŞLERİ ARTIK ÇOK ZOR"

Fiyatların eksiyi görmesi sonrası sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ekonomist Kerem Alkin ise 'Küresel emtia fiyatları tarihinin önemli kırılmalarından birisini yaşıyor. Yaşamını maden,petrol gibi yer altı zenginliklerini üreterek ve ihraç ederek idame ettiren, emtia ihracatıyla ancak ayakta duran pek çok Asya, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika ülkesinin işi gerçekten zor.' ifadelerini kullandı.

 

 

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 29
  • Can Polat 4 yıl önce Şikayet Et
    petrol eksiye dustu biz hala 5,5 a motorin benzin aliyoruz neden biz faydalanamiyoruz dususten
    Cevapla
  • Streykr 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk önce eksiye nerde düştü onu bilmek gerekir.Abd de şikago borsasında işlem gören petrol tahvilleri vadesi gelmiş bono ve değerli kağıtlar eksi üzerinden işlem görüyor yani pompaya yansıması için brent petrol 20 dolar altına düşmesi gerek.Şuan 25dolar
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu dönemde devletlerin can simidi olduğu için
    Cevapla
  • erkete 4 yıl önce Şikayet Et
    Hüso Bu petrol Türkiyede çıkarken anlık yansıyor da düşüşü niçin yansımıyor. Akaryakıtttan alınan vergi olarak devletin kasasına giriyor.Devletin kasasından da yoksula para yardımı, ücretsiz tedavi, şehir hastaneleri,yerli ve milli silahlar, yollar,köprüler,tüneller,memur ve emekli maaşları v.s şeklinde geri dönüyor. Akp reklamı gibi olmasın ama gerçek bu.Bird
    Cevapla
  • Demir. 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin dediğin şehir hastaneleri yap işlet devret modeli köprülerde ayni yollarda yap işlet devret modeli ile yapılıyor bu ülkede petrolü gemicileri olanlara veriyorlar.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 4 yıl önce Şikayet Et
    aslında bu petrolün düşüş kaynağı dışarı çıkmama zaten 1 hafta sokağa çıkma araba kullanılmasın ne tabi ki petrol kullanımı olmaz petrol düşer işte her şeyde geçerli ne yapa can aç kalmazsın yolda kalmazsın onları yemesen ölmezsin alma can grev gibi bak nasıl fiatlat düşer ama biz hiç görmemiş gibi yiceğimi zin 2 katını alırsak hem çürütürüz ısraf olur hem fiat yükselir yiyeceğin kadar al
    Cevapla
  • GAYR-I HADDEN 4 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili kardeşim önce vatan olabilmesi için bile olsa "ÖNCE İSLÂM" olmak zorundadır çünkü vatan sevgisi imandan gelir, LÂKİN yapılan sözlü veya yazılı hatalar sebebiyle imana zarar verir ku bu da sonunda (ALLAH KORUSUN) imandan olmaya kadar gider Hatamızı düzemeye gayret etmemiz de imanımızı arttırmaya sebep olacaktır İNŞALLAH Selamette kalın inşallah
    Cevapla
  • Osman yigit 4 yıl önce Şikayet Et
    Araplar şimdi yandı turistler de gelmiyor haç zaten iptal birde bu Üzülüyor dersem yalan olur ama orda çok gariban yabancılar var işçi kesim ona üzülüyorum
    Cevapla
  • Mudanyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar açlıktan ölen nekadar Müslüman varsa dünyada yüce ALLAH ın adaleti selameti üzerlerine olsun inşallah
    Cevapla
  • savas 4 yıl önce Şikayet Et
    Musul Kerkuk Halep. Bende buraları biz alacağız ama kanlı mı olacak kansız mı diye düşünüyordum. Şimdi kendi elleriyle verecekler bize. Buyuk seytan amerikarusya ve çin. orta şeytan suudi. Küçük şeytan da iran. Bunların tahtları devrilecek inşaAllah. Allah müslüman halkları korusun. Devir İslamın devri olacak inşaAllah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle