BM'den korkutan 'gıda' uyarısı

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınının ilerleyen aylarda küresel gıda sistemini de zora sokabileceği belirtiliyor.

BM'den korkutan 'gıda' uyarısı
BM'den korkutan 'gıda' uyarısı
GİRİŞ 17.04.2020 13:10 GÜNCELLEME 17.04.2020 13:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Salgının başlamasıyla bazı ülkelerin tahıl ihracatına sınırlama getirmesi, bazı sektörlerin üretime ara vermesi, iş yerlerinin kapanması ve panik alışverişleri nedeniyle market raflarının boşalması, Kovid-19'un küresel gıda güvenliği ve tedarik zincirlerini tehdit edip etmediği sorularını akla getirdi.

 

 

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı Rusya, arpa ve buğday gibi tahılların ihraç edilmesine kısıtlama getirirken, Vietnam ve Kamboçya pirinç, Mısır mercimek ihraçlarını bir süre askıya aldı.

BM Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) AA muhabirine yapılan açıklamada, dünyada herkese yetecek kadar yiyecek bulunduğunu ve küresel tahıl stoklarının 2020 için pozitif seviyede olduğu belirtildi.

 

 

"Vakalar arttıkça küresel gıda sistemi zorlanacak"

Açıklamada, bu tabloya karşın ilerleyen günlerde çeşitli sıkıntılar yaşanabileceğine işaret edilerek, "Virüs yayıldıkça, vakalar arttıkça ve önlemler sıkılaştıkça, küresel gıda sistemi önümüzdeki haftalarda sınanacak ve zorlanacak." değerlendirmesinde bulunuldu.

Şu an gıda tedariği yeterli ve piyasalarda istikrar olduğu için aksamaların kısıtlı olduğuna değinilen açıklamada, "Ancak lojistik engellerle karşı karşıyayız. Gıda A noktasından B noktasına taşınamıyor ve meyve sebze gibi besin değeri yüksek ürünler daha az üretiliyor.'' uyarısı yapıldı.

Gıda tedariği zincirinde yaşanması muhtemel aksamaların nedenleri ise şöyle sıralandı:

''Nisan ve mayısta gıda tedariği zincirinde aksamalar bekliyoruz. Mesela hareket kısıtlılığı, çiftçileri ve gıda işleyicilerini engelleyebilir. Gübre ve veteriner ilaçları tarımsal üretimi etkileyebilir. Restoranların kapanması ve market alışverişinin azalması taze ürün ve balık gibi su ürünlerine talebi azaltıyor ve üreticiyle tedarikçiyi etkiliyor. Tarım ve su ürünleri sektörleri özellikle turizmin durması, restoran, kafe ve okul yemekhanelerinin kapanmasından etkileniyor.''

"2008 krizindeki hatalar tekrarlanmamalı"

FAO, gıda tedarik zincirinde ve gıda üretiminde aksaklıkların önlenmesi için ise ülkelere gerekli önlemleri alma ve uluslararası ticareti açık tutma çağrısında bulundu.

Küçük ölçekli çiftçilere tohum ve ekim malzemelerinin, hayvan yetiştirenlere yem ve balık çiftliklerine gerekli ürünlerin sağlanmasına devam edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.

Uluslararası iş birliğinin kilit önemde olduğuna ve yerel krizlerin iş birliği ve ticaretin sürdürülmesiyle aşılabileceğine dikkat çekilen açıklamada, "2008 krizinde ihracat yasaklarının ne kadar tehlikeli olduğunu gördük. Yasak, gıdanın gerek ihtiyaç duyulan yere ulaştırılmasını gerekse üreticileri olumsuz etkiliyor. FAO olarak, dünya genelinde karar mekanizmalarına 2007-2008 gıda krizindeki hataları tekrar etmemeleri ve söz konusu sağlık krizini tamamen önlenebilir bir gıda krizine dönüştürmemeleri çağrısı yapıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Salgının çekirge istilasının vurduğu Doğu Afrika ve dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen gibi ülkelerde gıda güvensizliği yaratabileceğine işaret edilen açıklamada, gıda ithalatı fazla ve gelişmekte olan ada ülkelerinin de gıda krizi ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, gıda fiyatlarına ilişkin ise şu değerlendirmede bulunuldu:

"Arz, stok ve üretimin yoğun olduğu başlıca alanlarda fiyatlarda ani artışlar beklenmiyor ancak kısa vadede et ve balık ile çabuk bozulan gıdalarda fiyat artışı olabilir ya da tam aksine üretime rağmen talebin az olduğu durumunda fiyatlar düşebilir."

YORUMLAR 3
  • Türkiye'm 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın izniyle kendi kendine yetecek tek ülke Türkiye...
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 4 yıl önce Şikayet Et
    BURADA YETKİLİ KİŞİLERİN DİKKAT EDİLECEK BUNLAR ÜRETİCİ VE ORTA KABZIMALLAR KİŞİLER ÖYLE AHLAKSIZ İŞLER YAPIYOR Kİ MALLARI YA DEREYE DÖKÜYOR VEYA FAZLA MAL ÇIKARTMAYIP DEPOLUYOR BUNU GÖRENLER LÜTFEN BU HAİNLERİ ŞİKAYET EDİN VE DEVLETİME GELİNCE LÜTFEN YUMUSAK ESNEK OLMA NE AĞIR CEZA VARSA VERİLSİN LÜTFEN bunlara ne kadar acırsan bunlar insanın tepesine binerler bu tip insanlara acımak vatandaşa kötülüktür sayın bunlardan sorumlu vekilim
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Babam hobi olarak 70 tane meyve ağacı yetiştirdi. Bir kaç kere meyvelerini satmak için alıcılarla görüştüyse de kilosuna 25-50 kuruştan fazla veren olmadığı için çoğu dalında çürüdü. Bel ki bu sene meyveleri alan olur. Devlet bu sene meyveleri bir kamyonete yükleyip sokaklarda satmamıza izin verirse hep beraber yeriz, yoksa biz yiyebildiğimiz kadarını yeriz kalanı da yine dalında çürür.
    Cevapla