Hızır Reis denizaltısının 'beyni' teslim edildi

Türkiye'nin savunma sanayii alanında yaptığı atılımlardan biri olan Hızır Reis Denizaltısı ile ilgili son dakika haberi geldi. HAVELSAN mühendisleri tarafından entegresi ve testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, Reis sınıfı denizaltıların ikincisi olan Hızır Reis'e kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edildi.

GİRİŞ 17.04.2020 14:29 GÜNCELLEME 17.04.2020 16:29
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek Reis sınıfı ikinci denizaltı Hızır Reis'in "beyni" olarak nitelendirilen Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edildi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, HAVELSAN tesislerinde kurulu olan ve şirket mühendisleri tarafından entegre edilip testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi için 1 yıl boyunca, sistem kurulumu ve detaylı testler gerçekleştirildi.

 

 

Sistemin, HAVELSAN sorumluluğunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı personeli katılımıyla gerçekleştirilen fabrika kabul testleri 2 ay sürdü. Sürecin başarıyla tamamlanmasıyla sistem denizaltının inşa edileceği Gölcük Tersanesi Komutanlığına ulaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savunma sanayisinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarında gerekli tedbirleri en üst seviyede uygulayarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

 

Son olarak, HAVELSAN mühendisleri tarafından entegrasyonu ve testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi'ni, Reis sınıfı denizaltıların ikincisi olan Hızır Reis'e kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim ettiklerini belirten Demir, mühendisleri ve emeği geçenleri kutladı.

Demir, Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında "denizaltının beyni" olarak nitelendirilebilecek birçok sistem ve yazılımda HAVELSAN'ın önemli rol oynadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Komuta Kontrol Sistemi'nin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi de HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. HAVELSAN, bu entegrasyon sürecinde önemli kabiliyetler kazandı. Örneğin STM'nin ana yüklenicisi olduğu Pakistan'ın Agosta sınıfı denizaltılarının modernizasyonu işinde HAVELSAN kendi savaş yönetim sistemi olan Seda ile projede yer alıyor. Bütün bunları yerli ve milli denizaltı hedefimizde çok önemli kabiliyet kazanımları olarak görüyoruz. Her alanda olduğu gibi, savunma sanayisinin en zor teknolojilerinden biri olan denizaltılarda da tam bağımsızlığı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz koşul ve şartlar ne olursa olsun, bu hedeften hiçbir şekilde şaşmayacağız. Şu anda bütün dünyanın uğraştığı koronavirüs hastalığıyla mücadele ederken bile bütün güvenlik tedbirlerini en üst seviyede uygulayarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

HAVELSAN'IN PROJEDEKİ ROLÜ

HAVELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Komuta Kontrol Sistemi başta olmak üzere birçok sistem ve yazılımda önemli rol oynadı.

Reis sınıfı denizaltıların Komuta Kontrol Sistemi'nin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. Bu amaçla HAVELSAN'ın Ankara'daki tesislerinde denizaltında bulunan donanım ve yazılımlarının birebir eşleniğinin yer aldığı Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) kuruldu. Bunun dışında, "yeni tip denizaltıların kalbi" olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) de HAVELSAN tarafından geliştirildi.

Gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılan DBDS'nin, denizaltı bünyesindeki 105 farklı birimle kesintisiz entegrasyonu sağlanıyor.

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında birinci gemi olan Piri Reis'in havuza çekilme töreni, 22 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Gölcük Tersanesi Komutanlığında gerçekleştirilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Deniz altı ve gemi sayımınız artırmanız lazım özelikle bir büyük bir uçak gemisi daha lazım tcg anadolu basinda ucak gemisi olarak lanse edilsede ucak gemisi degildir dunyadaki ucak gemilerine baktigimizda farki goruyoruz o yüzden bir uçak gemisi yapılması lazım en az 40 savas ucak kapasiteli olmali ve bu nekler olmali dunyayi geriden takip etmeyelim turkiye bunu yapacak gucde tcg anadolu savas ucak gemisi degildir acilen savas ucak gemisi yapmamiz lazim ve nükler deniz alti nükler savas gemileri yapmis lazim bugun baslasak 5 ile 10 sene sürer geç kalmayalim güçlü devlet güçlü orduyla olur
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    İşte budur. Yeni Türkiye,böyle başarıların mimarı olarak büyümeye devam edecek.
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Elektronikte Atılım isteriz. Bıktık çin malı, avrupa , abd vs. Türk malı işlemcimiz olsun, Ekran yapalım vs. Tezgahta olan işler aslında zor değil. Tek zorluğu ilk etapta kazandırmıyor, çin bastırıyor ki yapmayalım. Ya sabır, Ha gayret.
    Cevapla
  • Timurray 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya çin öyle bir bela ki biz 13'e üretsek,Bize bakıp 9'a üretir.Bizim mallarda 13'e almaz ucuz diye gider 9'a alır.Ama o alıcağı 9'dan 2 tane alması gerekirki 13 olanın ömrünün sonuna dek gelsin.Yani 18 alır 9 alayım derken.Bir söz var ben zenginmiyim ucuz mal alayım.Günlük 2 dolara adam çalışırsa olacağı bu olur
    Cevapla
  • ismet 4 yıl önce Şikayet Et
    havadaki SIHA lar gibi insansiz silahli deniz araclari ve droneleri yapilmali,uzaktan komanda ile hedefe giderek patlayacak
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    ne olur bi beyin de bizim muhalefete yapin teslim edin ellerinize saglik
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    günün yorumu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle