Elektrik Doğalgaz ve Su faturaları ertelendi mi? Hangi bölgede sayaçlar okunmayacak?

Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları ertelendi mi? EPDK, Koronavirüs tedbirleri kapsamında Nisan, Mayıs Haziran ayları için sayaç okuma işleminin yapılmayacağı bölgelerin kriterlerini açıkladı. İşte kıyas fatura düzenlemesi yapılacak bölgelerin detayları...

Elektrik Doğalgaz ve Su faturaları ertelendi mi? Hangi bölgede sayaçlar okunmayacak?
Elektrik Doğalgaz ve Su faturaları ertelendi mi? Hangi bölgede sayaçlar okunmayacak?
GİRİŞ 17.04.2020 10:02 GÜNCELLEME 17.04.2020 10:03
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları ertelenecek mi sorusu tüm vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında her geçen gün yeni bir önlem paketi açıklayan yetkililer, salgının önüne geçebilmek adına evde kal çağrısını yinelemeye devam ediyor. Hatta İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile geçtiğimiz hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise önümüzdeki hafta sonu sokağa çıkma yasağının yenileceğini şimdiden haber verdi. Peki bu süreçte faturalar ertelenecek mi? Nisan, Mayıs Haziran Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları yazılacak mı? İşte merak edilen sorunun cevabı...

 

DOĞALGAZ ELEKTRİK VE SU FATURALARI ERTELENDİ Mİ?

Yapılan açıklamaya göre Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları için herhangi bir erteleme an itibari ile yapılmayacak.

EPDK'nın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde;

 

"Kovid-19 ile mücadele kapsamında salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması amacıyla bu konuda yetkili uzman kurul ve kurumlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda sayaç okumalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Kurumumuz tarafından yapılan düzenlemenin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.

Elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" bütün vatandaşlarımızın sağlığı için hayata geçirilecek olan ve sınırlı süre için uygulanacak bir düzenlemedir. Vatandaşımızın aleyhine bir uygulama kesinlikle söz konusu değildir, olamaz ve böyle bir uygulamaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun izin vermesi de mümkün değildir.

Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

ELEKTRİK BORÇLARINA YAPILANDIRMA

Elektrik tüketiminden kaynaklanan ve 1 Şubat 2020 itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş borçlar ile geçmişte yapılandırılmamış alacakların tamamı yapılandırılıyor. Eylül ayı sonuna kadar ilgili birimlere başvuru yapılması halinde ilk taksiti 2021 yılının Ekim ayının son gününe kadar ödenmek şartı ile söz konusu borçlar her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam 3 eşit taksite bölünecek.

Ayrıca alacakların ödenen kısmına isabet eden ceza ve faizlerinden de vazgeçilecek.

NİSAN MAYIS HAZİRAN AYLARINDA KIYAS FATURA KARARI ALINDI!

Koronvirüs tedbirleri kapsamında kıyas 3 ay süre ile geçici olarak kıyas fatura dönemine geçildi. Risk taşıyan bölgelerde sayaçların okunmasında görevli çalışanların hastalığa karşı korunması adına vatandaşların son iki yıllık o ayki tüketiminin ortalamsı alınarak kıyas fatura yazılacak. 

Elektrik ve Doğal Gaz faturalarına ilişkin Kıyasen Fatura Düzenlemesi hakkında detaylı açıklama şu şekilde;

Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacaktır.

Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacaktır.

Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacaktır.

Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacaktır.

Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır. Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüketicilerimiz kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumumuzun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecektir.

Genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecektir.

Özellikle vurgulamak isteriz ki mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları kurumumuz tarafından titizlikle değerlendirilecek ve vatandaşlarımızın haksızlığa uğramasına kesinlikle izin verilmeyecektir. Dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında vakit kaybetmeden soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır.

Öte yandan, bu süreçte birçok iş ve işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkân oluşturmak adına tüketicilerin mobil iletişim bilgilerinin ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletilmesinde fayda görülmektedir."

HANGİ BÖLGELERDE KIYASEN FATURA YAZILACAK? 

EPDK Korona virüs tedbirleri kapsamında yaptığı ikinci açıklamada hangi bölgelerde kıyasen fatura uygulamasına geçileceğine dair detayları açıkladı. İşte sayaç okuma yapılmayacak bölgeler; 

-Karantinaya alınan bölgelerde

-İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde

-Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde

-İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde.

Öğrenci evi, karantina alanındakiler gibi boşaltılan evlere fatura düzenlemeyecek.

Açıklamaya göre, kıyaslama ay bazlı yapılacak. Haziran ayında ocak ve şubat tüketimleri baz alınarak doğalgaz faturası düzenlenmeyecek.

YORUMLAR 52
  • Mağdur 3 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman 180 gelen fatura 254 geldi kombi bile çalışmıyor insan zerre kadar vicdan arıyor ama imanımız para olmuş böyle günlerde bile nasıl soyarım . Artık işimiz Allaha havale etmekten başka çaremiz yok.
    Cevapla
  • çiğdem 3 yıl önce Şikayet Et
    faturalar ödenecek Rabbim bu güzel ayda yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Fuat 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi yazıyorlar üç ay sonra gelip hemen kesecekler ondan sonra odemediler diyecekler şimdi yazma sebebi bu bu sebepten biz bu parayı nasıl ödeyecek soruyorlar. Şimdi üç ay sonra yazsa bir ay beklemek zorunda kalacaklar.Allahim bize yardım eyle
    Cevapla
  • mefa 4 yıl önce Şikayet Et
    4 ay gelmeyen su bu ay gelmiş. doğalgaz geldi. elektrik geldi. fatura yazanlar hiç sekmeden geliyor. Allah nazardan saklasın maşaallah
    Cevapla
  • Sümeyye 4 yıl önce Şikayet Et
    fatura ödüyecek durumda mıyız sanki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle