Ülkeler peş peşe karar alıyor! Bir dönem sona erdi! 2020'de paranız olsa bile alamayacaksınız

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tohum ithalatında ortaya çıkan sorunların yerli tohum üreticileri için bir şans olduğunu belirterek, "2020'de paranız olsa bile tohum alamayacaksınız. Ülkeler tohum satışına kısıtlama getiriyor" dedi.

Ülkeler peş peşe karar alıyor! Bir dönem sona erdi! 2020'de paranız olsa bile alamayacaksınız
Ülkeler peş peşe karar alıyor! Bir dönem sona erdi! 2020'de paranız olsa bile alamayacaksınız
GİRİŞ 14.04.2020 18:00 GÜNCELLEME 14.04.2020 18:00
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı' başlatıldığını hatırlattı.

 

 

Söz konusu program kapsamında tohumda yüzde 75 hibe desteği verildiğine işaret eden Akcan, desteğin gıda arzının devamlılığı için önemli olduğunu söyledi.

Akcan, Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımında yanlış yönlendirmeler yapıldığına dikkati çekti. İthal tohumların daha verimli ve kaliteli olduğu şeklinde bir düşüncenin hakim olduğunu ifade eden Akcan, fiyat avantajından dolayı da çiftçilerin ithal tohum tercih edebildiğini dile getirdi.

 

 

Kovid-19 salgını nedeniyle tohum ithalatı yapılamayacağını vurgulayan Akcan, şöyle konuştu:

"2020'de paranız olsa bile tohum alamayacaksınız. Ülkeler tohum satışına kısıtlama getiriyor. Salgın nedeniyle meydana çıkan sorunlar yerli tohum üreticilerimiz için bir şanstır. Bu süreçte verilen tohum desteğiyle beraber, üreticilerimiz yerli ve milli tohumlarımızı daha çok kullanacak. Çiftçiler, bizim ürettiğimiz tohumların da en az ithal tohumlar kadar verimli ve kaliteli olduğunu görünce ithal tohumdan uzaklaşacak. Çiftçi yerli tohumu ürünlerini kendi gözüyle görüp anlarsa bir daha ithal tohum kullanmaz."

"YERLİ TOHUM FİRMALARI ÇİFTÇİLERLE DAHA ÇOK İLETİŞİM KURMALI"

Akcan, özellikle mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlarının ithal edildiğini belirterek, bu tür ürünlerde yerli ve milli tohumların kullanılmasının ülke tarımına ve ekonomisine katkılarının çok yüksek olacağını bildirdi.

Tohum ithal eden firmaların güçlü reklam ve pazarlama ağlarına sahip olduğuna dikkati çeken Akcan, özellikle bu süreçte yerli tohum üreticilerine çiftçilerle daha çok iletişim kurmaları tavsiyesinde bulundu.

Akcan, tüm dünyanın ve ülkenin zor bir süreçten geçtiğine işaret ederek, bu dönemde herkesin elini taşın koyması ve yerli üretimin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 65
  • Sema Doğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Çocuklar daha sağlıklı olur inşallah yerli tohuma gecilir
    Cevapla
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Ata tohumlarımız lezzetli, sağlık ancak verim %50.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 4 yıl önce Şikayet Et
    evet doğru lütfen bu yazılarla ilgilen kimse bu yazıyı gerekli yerlere iletilmesini istiyorum devletime sesleniyorum maske olayı çok sulandı eczacımız doğru söyledi her eczaneye vericen ve tek maske devlet tane 50krş eczacıda satar 75krş bu millete fazla iyilik mundar olur bedava diyecene dediğim gibi bu fiattan ver baksınlar işine yok bilmemne gelmedi vemedi demesinler
    Cevapla
  • Abdullah64 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes durdursa Israil yine ucuza satar bize. Dusmanini once zehirliyor bu yolla sonra ilac endustrisiyle ilac satarak her türlü hainliği yapıyor bu fesatçılar.
    Cevapla
  • insansi insan 4 yıl önce Şikayet Et
    Gen laboratuvarları candır. bizde bitkisel gen bankalatı var. şükür ki var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle