Ziraat Bankası'ndan çalışma saatleri hakkında açıklama

Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ali Kırbaş, şubelerin salgın öncesinde olduğu gibi 09.00-17.00 saatlerinde tam zamanlı olarak müşterilere hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, müşterilerin işlem yapmak için görece daha az yoğun olan öğleden önceyi tercih edebileceğini bildirdi.

Ziraat Bankası'ndan çalışma saatleri hakkında açıklama
Ziraat Bankası'ndan çalışma saatleri hakkında açıklama
GİRİŞ 06.04.2020 14:30 GÜNCELLEME 06.04.2020 14:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, dünya genelinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgınının günlük yaşantıya etkilerini en aza indirmek ve hayatın akışının devam etmesini sağlamak amacıyla şubelerdeki faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürdüklerini vurguladı.

Bu zor zamanlarda üzerilerine düşen önemli görevler olduğunu belirten Kırbaş, "Bu görevleri hakkıyla yerine getirebilmek ve ülkemize destek olabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Müşterilerimize işlemlerini öncelikli olarak dijital kanallar üzerinden yapmalarını öneriyoruz, ancak işin doğası gereği bazı işlemler sadece şubelerden yapılabiliyor veya müşterilerimiz bir nedenle şubeye gelmek zorunda kalabiliyor. Böyle zamanlarda müşterilerimize ihtiyaç duydukları finansal desteği verebilmek her zamankinden daha önemli." ifadelerini kullandı.

Kırbaş, şubelerin salgın öncesinde olduğu gibi yine 09.00-17.00 saatlerinde tam zamanlı olarak müşterilere hizmet vermeye devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Sadece 12.30 -13.30 saatlerinde bir saatlik öğle yemeği arası için kapalıyız. Salgın öncesi dönemde müşterilerimizin bankacılık işlemleri için şubelerimizi ziyaret saatlerinde eşit bir dağılım bulunuyordu. Ancak bu dönemde şubelerimizde öğleden önce görece daha az işlem yapılıyor. Müşterilerimizin bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öğleden öncesinde 09.00-12.30 saatlerinde 3,5 saatlik önemli bir zaman var. Bu nedenle şubeye gelmek zorunda olan müşterilerimiz öğleden önceyi tercih edebilir. Bu husus sosyal mesafenin korunması açısından da önem taşıyor. İşlem yapacak müşteri sayısının günün saatlerine eşit dağılması müşterilerimiz arasında sosyal mesafenin korunmasına da yardımcı oluyor."

 "Şubelerimize müşterileri maskeli olarak kabul ediyoruz"

Ali Kırbaş, koronavirüsle mücadele için alınan tedbirler kapsamında vatandaşların toplu olarak bulunduğu market, pazar yeri gibi alanlarda maske zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, "Alınan tedbirlerle uyumlu olarak biz de bugünden itibaren şubelerimize müşterilerimizi maskeli olarak kabul ediyoruz. Sağlık çalışanları başta olmak üzere, güvenlik güçleri, bankacılık sektörü çalışanları, lojistik firmaları çalışanları, gıda tedarik zincirinde çalışanlar gibi birçok sektör çalışanı salgın hastalık riskine rağmen fedakarca görev yapıyor. Bu fedakarca çalışmaları için hepimiz onlara teşekkür borçluyuz." değerlendirmelerini yaptı.

Bu dönemde müşterilerini dijital kanallara yönlendirebilmek için yeni imkanlar sunduklarını belirten Kırbaş, şunları ifade etti:

"İlk olarak ATM'lerden para çekme limitini 5 bin liraya yükselttik. Ayrıca diğer banka ATM'lerinden yapılacak para çekme, para yatırma ve bakiye sorma işlemleri de bu dönemde ücretsiz. Ziraat Mobil, Ziraat İnternet Şubesi, ATM'lerimiz ve Müşteri İletişim Merkezi aracılığıyla yapılacak EFT ve havale işlemlerinden bu dönem içerisinde ücret almayacağız. Bankkart ile yapılacak temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 250 lira. Müşterilerimiz Ziraat Bankası ATM'lerinden QR kod teknolojisiyle hızlı ve temassız bir şekilde para çekebilirler. Western Union ile yurt dışına para transferi işlemleri de şubeye gelmeksizin Ziraat Mobil ve Ziraat İnternet şubesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Ayrıca kredi kartı, kredili mevduat hesabı veya bireysel kredisinin ertelenmesini isteyen müşterilerimiz başvurularını SMS ile yapabilirler. Temel İhtiyaç Destek Kredisi için web sitemiz veya Ziraat Mobil üzerinden başvurabilir."

Kırbaş, salgının önlenebilmesi için bireysel izolasyona ve sosyal mesafeye azami ölçüde dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, müşterilere şubeye gelmek yerine dijital kanallarından işlem yapmaları önerisinde bulundu.

YORUMLAR 4
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    yıpranma payı isteyen bankacılara bende destek oluyorum bankacılar da yıpranır inanmayan emekli olan bankacının emeklilikten sonra lac yıl ortalama yaşamış bi araştırsın en fazla on sene bu adamlar yıpranıyor devlet babaaaaa
    Cevapla
  • Evde hayat var 3 yıl önce Şikayet Et
    Kamu BANKALARI personellerini düşünüp bi iş bankasından daha fazlasını yapar diye ümit ediyorum. Eşim bankada çalışıyor sabah 8de gidip akşam 8 de evde oluyor. 2 saat yemek çay arasında çocukları görebiliyor. Bankacılar ölmez mı virus onlardan muaf mi? Neden banka sadece YILLIK İZİN olarak 10gun eve gönderecek çünkü bi kısmı hasta olursa diğerleri yedek kalsın. Is yürümeye devam edecek
    Cevapla
  • Imam Gazali 3 yıl önce Şikayet Et
    Been bir imamım kredi ve faize duyarliyim. Ancak bankacılara haksızlık edildiğini ptt personeli ve kamu bankacılara hem devlet olarak sağlık çalışanından daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çoğu ilçede tek vaka bile yokken hastaneler de boş boş oturan vid3o çeken 8 saat çalışıp 36 saat yatan ve hiç risk bile almadan hastaya 5 metre karşıdan teşhis ve recete koyan hastane personelinden daha riskli BANKACI. Ek ödemeleri işbankası personel başı 18.500 TL yapmış ya kamu bankası personelleri ne alacak ????
    Cevapla
  • Kamu personeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat bankası personelleri gerçketen risk altında hem personel az hem iş yükü artmış durumda ben bir öğretmen olarak onların bir bankadan daha fazlası olduğunu odemlerle yapacağına inanıyorum
    Cevapla