Türkiye'den yeni bor hamlesi! Sıçrama yaşanacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile araştırmacılara ve bilim insanlarına yeni fırsatlar ve proje imkanları sunulurken, girişimcilere de Ar-Ge üssü olarak hizmet verilmesi hedefleniyor. Atılan yeni adımla beraber ürün geliştirmeden sıçrama yaşanması bekleniyor.

TENMAK ile enerji ve maden alanındaki inovasyon ihtiyacı kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle karşılanacak.
Daha önce aktif çalışmalarını yürüten Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) mevcut teknolojik altyapı kapasiteleri artırılarak Ar-Ge faaliyetlerine TENMAK çatısı altında devam edecek.
ÜRÜN GELİŞTİRMEDE SIÇRAMA BEKLENİYOR
Atılacak bu adımla araştırma ve ürün geliştirmede büyük bir sıçrama hedefleyen Bakanlık, TENMAK ile gerek teknolojik gerekse bilimsel çalışmaları güçlendirecek ve enerjide Ar-Ge'yi tek çatı altında toplayacak.
Bu kapsamda TENMAK, araştırmacılara ve bilim insanlarına yeni fırsatlar ve proje imkanları sunarken, girişimcilere de bir Ar-Ge üssü olarak hizmet verecek. Buna göre, bilim insanları ve araştırmacıların bürokratik uygulamalardan sıyrılması ve laboratuvara yönelmesi sağlanacak. Böylece araştırmacıların asıl işlerine yani Ar-Ge çalışmalarına yönelmesi sağlanacak.
TENMAK’ın enerji ve maden sektörüne sağlayacağı diğer bir önemli katkı ise tam koordine bir Ar-Ge atmosferi oluşturarak birbirinden habersiz tekrar eden yatırım ve araştırmaların ortaya çıkmasını engellemek olacak.
Böylece emek, zaman ve maliyet kaybını ortadan kaldırarak, uyumlu ve kümülatif ilerleyen bir araştırma sürecine doğru bir geçiş gerçekleştirilecek. Bu sayede bütçe ve diğer kaynaklar da daha verimli kullanılacak.
Nükleer enerji altyapısı daha güçlü hale getirilecek
Ayrıca, TENMAK'ın bünyesindeki nükleer enerji enstitüsüyle her sektöre hizmet verebilen gelişmiş bir nükleer teknoloji altyapısı inşa edilerek, Türkiye'nin Akkuyu NGS ile başlayan nükleer enerji yolculuğu altyapısı daha güçlü bir hale getirilecek.
Planlama çerçevesinde, Türkiye maden ve enerjinin neredeyse her alanında yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla enerji teknolojileri ihraç eden bir merkez olma hedefine doğru ilerleyecek.
Özellikle, yenilenebilir ve temiz enerji konularında dünyadaki gelişmeleri yakalayıp üzerine çıkmak için de Temiz Enerji Enstitüsü, TENMAK bünyesinde olacak. Böylece karbon salımının mümkün olduğu kadar sıfıra yaklaştığı, yenilenebilir kaynakların etkin kullanıldığı ve bu teknolojilerin ülkede üretildiği bir enerji sektörüne kapı aralanacak.
TENMAK çatısı altında bor cevheri ve bor teknolojilerinin geliştirilmesiyle ilgili de önemli çalışmalar yürütülecek. 21. yüzyıl teknolojilerinin en önemli yapı taşları olan nadir toprak elementleriyle ilgili önemli araştırmalar ve Ar-Ge faaliyetleri de yine TENMAK bünyesinde hayata geçecek.
-
Burak 5 yıl önce Şikayet EtBiz bor madenin yıllar önce ar-ge çalışmalarını yaptık bitirdik işledik. Gerekli merceklere ilettik fakat geri dönüş yapılmadı. Bir çok deri hastalığını ve içsel hastalıklarını iyileştirmektedir. Umarım sizin yapacağınız da öyle olur.Beğen
-
Fetih 1453 5 yıl önce Şikayet EtDevletimi tebrik ediyorum Allah razı olsun,,fakat Borda çamaşır deterjanı yaptılar kilosu,,6 ,5 TL,,madem bu maden bizde, hammaddesi de bizde neden bu kadar pahalı anlamış değilim,,Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vay arkadaş 5 yıl önce Şikayet Etİyide arkadaş bu tamamen yerli değilmi?yabancı ithal emsalleriyle aynı fiyat ne anladık bu işten?pazarlama ve sunum hatası çok fazla..Beğen
-
bonjour 5 yıl önce Şikayet EtBen bu bor dan beklentim büyüktü ama takip ediyorum çok fazla işe yaramıyor temizlik gereçleri dışında bi işe yaradıklarını görmedim.Ben üst düzey katma değeri yüksek birşeylere yarayacagına inanmıstım.tabi temizlik gereci de olsa kullanılması üretilmesi iyidir .ama beklentımı karsılayamadı dahada bor işini takip etmyıcemBeğen
-
Eflal 5 yıl önce Şikayet Etİşleyebilirsek jet yakıtı dahi oluyo ama henüz işleyebilecek tesisimiz yok inşallah yapmayı başarabilirlerBeğen
-
Eyüp DURCAN 5 yıl önce Şikayet Et200 lira maliyetli ve bir kilo ağırlığında, uygun katalizör kullanarak standard bir otomobile onbeş bin kilometre yol aldıracak enerjiyi sağlayan bor hidrür pilini uygulamaya sunun da insanlık medeniyette yeni çağa evrilsin. Umutla BeklemedeyizBeğen Toplam 2 beğeni
-
Eric Evli 5 yıl önce Şikayet EtArastirdinizmi Boyle bir imkan varmi metal ettimBeğen
-
A.Akşit 5 yıl önce Şikayet EtEyüp harikasınBeğen
-
mustafa 5 yıl önce Şikayet EtGüzel bir hayal, hatta ütopya.Beğen Toplam 1 beğeni