Dünya Turizm Örgütü: 450 milyar dolar kayıp yaşanacak

Merkezi İspanya'nın başkenti Madrid'de olan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü (DTÖ), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uluslararası turist sayısının, geçen döneme göre, 2020'de yüzde 20-30 arasında düşeceği öngörüsünde bulundu. Ayrıca 2019'a göre, bu yıl dünyada turizm gelirinde 300 ila 450 milyar dolar arasında bir kayıp yaşanmasının beklendiği kaydedildi.

Dünya Turizm Örgütü: 450 milyar dolar kayıp yaşanacak
Dünya Turizm Örgütü: 450 milyar dolar kayıp yaşanacak
GİRİŞ 27.03.2020 18:31 GÜNCELLEME 27.03.2020 18:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

DTÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 yüzünden birçok ülkenin sınırlarını kapatmasına ya da uçak seferlerinin iptal edilmesine atıfta bulunularak, "Dünyada seyahat kısıtlamaları, hiçbir zaman şimdiki kadar fazla olmadı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası turist sayısında öngörülen yüzde 20 ila 30'luk düşüşün turizm gelirlerinde de paralellik göstereceği belirtildi.

Ayrıca 2019'a göre, bu yıl dünyada turizm gelirinde 300 ila 450 milyar dolar arasında bir kayıp yaşanmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, geçen yıl dünya turizminden elde edilen 1,5 trilyon doların neredeyse 3'te 1'ine denk gelen söz konusu bu kaybın, aynı zamanda turizmde 5 ila 7 yıllık büyüme değerinin yitirilmesi anlamına geleceği ifade edildi.

Dünya turizmin 2003'teki SARS salgınında yüzde 0,4; 2009'daki küresel ekonomik krizde ise yüzde 4 olumsuz etkilendiği hatırlatılan açıklamada, Kovid-19'daki sonuçlarının daha büyük olacağının sinyallerine işaret edildi.

- "BİRLİKTELİĞİMİZİ, İSTİHDAM YARATARAK GÖSTERMELİYİZ"

DTÖ Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Turizm, bu krizden en fazla etkilenen ekonomik sektörlerden biridir. Bununla birlikte turizm, krizin özellikle istihdam üzerindeki etkisini azaltmak ve bu acil sağlık durumuyla yüzleşmek için birleşmiştir. Bu birlikteliğimizi, istihdam yaratarak ve dünya genelinde ekonomik refahı teşvik ederek göstermeliyiz." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • kral 4 yıl önce Şikayet Et
    oteller 3-4 sene turist beklemesin zaten. boşa devlet desteği yapmaya da gerek yok. Çünkü yıllarca turist gelmeyecek birçok ülkede insanların korkusu yıllarca geçmeyecek.
    Cevapla
  • martli 4 yıl önce Şikayet Et
    Bacasız endüstri turizm ha?? eskiden beri bu dışa bağımlı sistemi sevmedim. turizm ile ulke kalkınsa dunyanin en gelişmişi yunanistan olurdu.
    Cevapla
  • Turizm sanayi 4 yıl önce Şikayet Et
    Zihniyete bak cahil resmen
    Cevapla
  • Orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Defolsun gavurlar millet te ümidi kessin gavur parasından başka kapıya baksın
    Cevapla