ASRİAD Başkanı Danışman: “Öncelik hayatta kalmaktır.”

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman yaptığı basın açıklamasında; “Coronavirüs pandemisi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eve kapanma mecburiyeti getirdi. Şimdi bu stresi yönetme ve çoklu etkilerini minimize etme becerisini gösterme zamanıdır.” dedi.

ASRİAD Başkanı Danışman: “Öncelik hayatta kalmaktır.”
ASRİAD Başkanı Danışman: “Öncelik hayatta kalmaktır.”
GİRİŞ 24.03.2020 16:08 GÜNCELLEME 24.03.2020 16:08

Yaşadığımız zorlu sürecin kimlik ayrımı yapmadan tüm insanlığı etkisi altına aldığını, Coronavirüs’ün bize insan olarak hepimizin eşit olduğunu dramatik bir şekilde anlattığını ifade eden ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, hiçbir statü, makam ya da sınıfın bu etkiden kendini kurtaramadığını, sadece ortak kurallara uyup sorumlu davrananlar ve birbirlerine yardımcı olmayı samimiyetle isteyenlerin en az derecede etkilendiğini belirtti.

Sağlık ihtiyaçlarının gerektirdiği şartların tam olarak yerine getirilmesinin son derece hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Danışman, ilgililerin ve yetkililerin bu konudaki tedbirlerine tam olarak uyum göstermenin ve hatta daha ilerisi için yardımcı olmaya özen göstermenin hepimizin geleceği için önemli olduğunu ifade etti.

Danışman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu mücadeleyi en iyi şekilde sürdürmek ve virüsün kontrol altına alındığı andan itibaren de yeni dramlar yaşamamak için aynı hassasiyetle ekonomiyi de yönetmek gibi bir mecburiyetimiz bulunmaktadır. Sağlıkta ortaya koyduğumuz hassasiyeti benzer şekilde ekonomide de ortaya koymak durumundayız.  Ekonomi yönetimi ve ilgili kamu kurumlarının bu süreçle ilgili olarak aldığı önemli tedbirler bulunmaktadır. Bunları takdirle karşılarken, daha da alınması gereken tedbirler olduğunu ifade etmek isteriz.

Biz her şeyi kamudan bekleyen insanlar değiliz. Özellikle böyle dönemlerde fedakârlığın her kesime düştüğünün farkındayız. ASRİAD mensupları olarak biz kendi işyerlerimiz, çalışanlarımız, aileleri ve çevremizle ilgili yapmamız gerekenleri yapma noktasında en yüksek fedakârlığı yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak eve kapanma zorunluluğu işimizi zorlaştırmaktadır. Bütün bunlara ilaveten kamu idaresi aşağıda sıraladığımız tedbirleri almak durumundadır. Bu taleplerimiz işyerlerinin hayatta kalmasına dönüktür. Yani salgın sonrası daha büyük kriz salgını yaşamamak içindir. “

Danışman: “Öncelik hayatta kalmaktır.”

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, “Bedenimiz hayatta kalsın, işyerimiz hayatta kalsın, insanımız hayatta kalsın” derken, hükumetin de bu süreci en iyi şekilde atlatmak adına alması gereken önlemler konusunda önerilerini de şöyle sıraladı:

İstihdam şartı ile (Şubat 2020 sunumu) 6 ay asgari ücretlilerin SGK primlerini talep etmeli.
KOBİ’ler için, işyerleri kapalı kaldığı süre içerisinde (3 ay) kira desteği sağlamalı. Bu işyerlerinde çalışan asgari ücretliler için maaş desteği vermeli.
Ödemelerle ilgili olarak (Vergi, çek-senet) 3 aylık erteleme birikmişler için yılsonuna kadar taksit imkânı oluşturulmalı.
Bankaların, krediler ve çek karşılıkları konusunda 3 ay işlem yapmama garantisi olmalı.
Yarı resmi kurumlarda (Odalar, Borsalar, Odalar Birliği vs.) biriken paraların bu dönemde üyelerine faizsiz olarak kullandırılması için yasal düzenlemesi yapılmalı.
Hükümetin makro planda aldığı kararların uygulamasında meydana gelen bilinçli ya da bilinçsiz engellemelerin önüne geçilmesi için tedbirler alınmalıdır.