TBB'den ekonomik faaliyetlere destek tavsiyesi

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ekonomik faaliyetin desteklenmesine yönelik tavsiye kararları aldı. Buna göre ; Vade, ödeme, taksit ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlanması,ayrıca yapılandırma taleplerinin kısa sürede sonuçlandırılması tavsiye edilmiştir.

TBB'den ekonomik faaliyetlere destek tavsiyesi
TBB'den ekonomik faaliyetlere destek tavsiyesi
GİRİŞ 19.03.2020 11:59 GÜNCELLEME 19.03.2020 12:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Bankalar Birliği, kurumsal firmaların, KOBİ’lerin ve bireysel kesimin kredi taleplerinin hızlıca değerlendirilmesi ve karşılanmasını tavsiye etti.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

"Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2020 tarihli toplantısında yaşanmakta olan küresel salgının getirdiği riskler ve etkileri değerlendirilmiştir.

Küresel ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen, ülkemizde geçen yılın son çeyreğinde başlayan toparlanmanın sürmesi beklenmektedir. Ancak, koronavirüs salgınının uluslararası ekonomik ve sosyal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerinin toparlanmayı sınırlandırması muhtemeldir.

 

Gelişmelerin Türkiye ekonomisine olumsuz yansımalarını mümkün olduğu ölçüde sınırlı düzeyde tutmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından kapsamlı önlemler alınmaktadır. Bunların etkilerinin olumlu olmasını desteklemek, üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısaca sağlıklı büyümenin sürdürülmesine azami ölçüde katkı sağlamak amacıyla Yönetim Kurulu tarafından, takdiri üyelere ait olmak üzere, tavsiye niteliğindeki aşağıdaki karar alınmış ve Üyelerle paylaşılmıştır:

Tavsiye kararı: Bankalarımıza, sağlık alanındaki gelişmelerden ve salgının sınırlandırılmasına yönelik alınan tedbirlerden dolayı gelir-gider dengesi geçici olarak etkilendiği için ek kredi ihtiyacı olan, borçlarını vadesinde ödemekte zorlanan, borçlarını ödemeye niyetli ancak edimlerini zamanında yerine getiremeyecek olan müşterilerinin her birinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu - alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyet ve özveri esas olmak üzere,

- Kaynak imkanları ve kredi limiti dikkate alınarak, kurumsal firmaların, KOBİ’lerin ve bireysel kesimin kredi taleplerinin hızlıca değerlendirilmesi ve karşılanması,

- Krediye erişim imkanlarının ve kredi koşullarının iyileştirilmesi,

- Kredi kanallarının açık tutulması,

- Vade, ödeme, taksit ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlanması,

- Yapılandırma taleplerinin kısa sürede sonuçlandırılması tavsiye edilmiştir.

Ayrıca, koronavirüs salgınına maruz kalan gerçek kişiler ile salgının etkilerinin sınırlandırılması amacıyla alınan önlemlerden dolayı faaliyetlerini yerine getiremeyen tüzel kişilerin kredi, çek, senet gibi ödemelerinde gecikmeler yaşanması muhtemeldir. Bu nedenle Üyelerimize, salgından olumsuz şekilde etkilendiğini tespit ettikleri müşterilerin, ekonomik faaliyetlerinden değil, koronavirüsü salgınından etkilendikleri şeklinde Risk Merkezi’ne bildirilmesinin, bu müşteriler hakkında daha sağlıklı değerlendirme yapılması açısından faydalı olacağı belirtilmiştir.

Bankacılık sektörü, ilgili diğer tüm paydaşlarla işbirliği ve sağduyu içinde, gücünü, tecrübesini ve kaynaklarını ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanarak ekonomik faaliyete destek vermeye devam edecektir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • serkan demirel 4 yıl önce Şikayet Et
    Anaparasını ödeyen herkesin kredi borçları silinsin böyle bir zamanda insanlar kredi borcunumu sağlıklarınımı düşünecek Reis gereken bu hamleyi yapmalı
    Cevapla
  • edmond dantes 4 yıl önce Şikayet Et
    bankalar halen yapılandırma başvuruları için (limit 150 bin ve üstü olduğunda) şubemize gelin diyorlar. Sayın Reisimizin uyarısını, korona nedeni ile şubelerde oluşabilecek riski görmüyor mu bu bankalar? İnternet bankacılığı üzerinden suistimal etmeyecek olan, kredi notu iyi ama teminatı olmayan kirada yaşayan geliri olan kişilerin yapılandırma isteklerini internetten, telefondan al ve uygula. daha neyi bekliyorlar acaba. biz ölünce sigortadan mı almayı bekliyorlar paraları. çünkü bunun stresi ayrı bir hastalık sebebi
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Kullandığı kredinin anaparàsını ödeyenlerin faizleri silinsin. Belki bu vicdanlı davranışınız Allah katında karşılık görür. Biz büyük hata yaparak faizle borç aldık.Günaha girdik.Bunun hesabını Rabbim işte böyle musibetlerle soruyor...Rabbim sen affet bizleri.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    bankalar yine bildiğni okuyacak ...tavsiye değil yaptırım olsaydı keşke...ayrıca faiz oranlarında düşüş olmalı ...ödeme şartları iyileştirilmelidir.
    Cevapla
  • altunay 4 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat bankası 0.95 ile aldığımız konut kredilerini 0.80 düşürsün. Gün bu gündür 2019 yılında 5 m,iyar kar ettik demesini biliyorlar. Madem bu banka bizim yani kamu bankası bu dar günlerde onlarda elini taşın altına koysunlar. Bu sene de 2 milyar kar ediversinler. Bu günler kazanç düşünme günleri değil. 4 senedir düzenli olarak borcumuzu ödüyoruz. Hadi vatandaşlar yorumuma destek çıkın.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    konut kredilerinden önce tüketici kredileri yapılandırılmalı. sen hiç olmazsa evine para ödüyorsun. kiracı olup inim inim inleyenlere öncelik verilmeli. adam ameliyat için, hastane için, eğitim için, yetmediğinden çektiği ekstra yüksek faizli kredilerden kurtulmak için yapılandırma bekliyor. verilmezse batacak. sen evinde otur güzel güzel. nasıl olsa ölçüp biçip tartıp ona göre almışsın. tüketici kredileri ise konut gibi değildir..
    Cevapla
  • Fth 4 yıl önce Şikayet Et
    Kredi alıp ev almasaydın be kardeşim
    Cevapla
  • Suat 4 yıl önce Şikayet Et
    altunay adamsın adam gibi konuşmuşsun ama senin söylediğini anlayacak adamlar yok karşında ne varsa açıklanan tüm paketler zengin bankalar ve firmalar zarar görmesin diye yapılmış uygulamalardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle